Heikki Kovalaisen ja Mika Häkkisen välit viilenivät – virheeksi osoittautunut päätös muutti suhdetta merkittävästi: "Mika koki ehkä tulleensa petetyksi"

6:09
Heikki Kovalainen C Moren Urheilusuorassa: "F1-urasta jäi pettynyt fiilis."

Heikki Kovalainen kertoo Beyond the Grid -podcastin tuoreessa jaksossa kiehtovia tarinoita F1-maailman kulisseista. Urallaan yhden GP-voiton saavuttanut Kovalainen on malliesimerkki siitä, minkälainen vaikutus jo pelkillä managerivalinnoilla voi olla lupaavan kuljettajan uraan. Kovalainen kokee, että yksi näistä valinnoista muutti hänen suhdettaan Mika Häkkiseen.

Kovalainen kertoi taannoin C Moren haastattelussa, että hänen F1-uransa suurin yksittäinen virhe oli manageri Flavio Briatoresta irtaantuminen syksyllä 2009.

Briatore oli saanut vuotta aiemmin elinikäisen toimintakiellon, ja FIA oli uhannut Kovalaista superlisenssin menettämisellä, mikäli tämä jatkaisi italialaismanagerin alaisuudessa.

Niinpä ensin Renault'lla (2007) ja sitten McLarenilla (2008–2009) ajanut Kovalainen otti sopimusasiat hetkellisesti omiin käsiinsä. Hän siirtyi McLarenilta Lotukselle kaksivuotisella sopimuksella.

Briatoren tuomio kumottiin valitustuomioistuimessa jo tammikuussa 2010, ja näin Kovalaisen voitiin katsoa syyllistyneen sääntörikkomukseen, kun suomalaiskuljettaja oli purkanut osapuolten välisen yhteistyösopimuksen.

– Olin siinä vaiheessa jo lähtenyt ja tehnyt sopimuksen omin päin. Sittenhän me taistelimme Flavion kanssa vielä oikeudessa pari vuotta siinä sivussa. Se oli vähän sellaista säätöaikaa, Kovalainen sanoi C Morella.

Sopimusasioitaan Kovalainen hoiti Catherine-vaimonsa kanssa noin parin vuoden ajan, kunnes molempien päässä alkoi jyskyttää ajatus, että taustalle olisi hyvä saada apuvoimia.

Kovalainen muistelee tavanneensa Mika Häkkisen ja Didier Cotonin vuoden 2011 Singaporen GP:ssä, kun taistelu Briatoren kanssa oli vielä käynnissä.

– Haistelin tilannetta sen varalle, kun Flavio-tilanne joskus päättyy. En halunnut hankkia uutta manageria, kun minulla oli taistelu käynnissä hänen kanssaan. Tiedustelin Mikalta ja Didieriltä, olisivatko he kiinnostuneita hoitamaan myöhemmin asioitani, ja he olivat. Mika oli oikein kiinnostunut. Hän sanoi uskovansa, että voisi auttaa.

Nimiä ei kuitenkaan koskaan kirjattu sopimuspaperiin.

– Jostain syystä niin ei käynyt. Keskustelumme päättyivät, ja lopulta valitsin yhdysvaltalaisen IMG-yhtiön, joka manageroi minua yhden kauden, 2012. Se oli ehkä toinen virhe. Itse asiassa luulen, että suhteeni Mikaan viileni tuolloin. Mika koki ehkä tulleensa petetyksi, jos niin voi sanoa. En ehkä kommunikoinut asioita kovin hyvin hänen kanssaan. Kun valitsin IMG:n, Mika oli yllättynyt. Koen, ettei suhteemme ole ollut sen jälkeen enää samanlainen, mikä on sääli, koska kunnioitan häntä suuresti.

– On valitettavaa, että monet asiat menivät manageripuolella pieleen – vahingossa, se ei koskaan ollut tarkoitukseni. Olen aina yrittänyt toimia oikein. Olen ollut monta kertaa aika vaikeassa paikassa, ja olen yrittänyt tehdä oikein. Ensimmäisessä vaiheessa tein väärin Flavion kanssa, ja jos olisin tehnyt silloin toisin, tarinan loppu olisi mennyt paremmin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja