Brittimies kuoli syötyään liikaa D-vitamiinia

Ravintolisät – hyötyä vai haittaa? 7:53
KATSO MYÖS VIDEO: Ravintolisät – hyötyä vai haittaa? Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä vastaa.

Brittimiehen kohtalo on muistutus D-vitamiiniövereiden vaaroista.

89-vuotias brittimies David Mitchener menehtyi viime vuonna syötyään liikaa D-vitamiinia, uutisoivat muun muassa BBC ja Fox News.

Mitchener menehtyi hyperkalsemiaan eli hänen veressään oli liikaa kalsiumia liiallisten D-vitamiinitasojen vuoksi. 

Terveyskirjasto kertoo, että D-vitamiinin liikasaanti on hyperkalsemialle mahdollinen mutta harvinainen syy. Liiallisen D-vitamiinin määrän vuoksi ravinnon kalsium imeytyy liian tehokkaasti elimistöön, mutta tähän tarvitaan yli kymmenkertaisesti normaalin D-vitamiinitarpeen ylittävä annos pitkältä ajalta. Yleisin syy hyperkalsemiaan on lisäkilpirauhashormonin liikatuotto.

D-vitamiinitasot olivat liian korkealla

Mitchener meni sairaalaan toukokuussa 2023 ja kuoli vain kymmenen päivää myöhemmin. Testit paljastivat, että miehen veren D-vitamiinitasot olivat laboratiorion mittauskyvyn maksimaalisella tasolla 380 nmol/l. D-vitamiinimyrkytys olikin yksi miehen kuolinsyistä yhdessä sydämen vajaatoiminnan, iskeemisen sydänsairauden, munuaisvaurion ja hyperkalsemian kanssa.

Kuolinsyyntutkinta päättyi joulukuussa 2023.

Lääkärit kertovat raportissaan, että Mitchener oli ottanut D-vitamiinilisiä ainakin yhdeksän kuukauden ajan ennen kuolemaansa.

– Vitamiinilisillä voi olla mahdollisesti hyvin vakavia riskejä ja sivuvaikutuksia, kun niitä otetaan liikaa, kirjoitti avustava kuolinsyytutkija Jonathan Stevens.

Mitchenerin syömien vitamiinien pakkauksissa ei ollut varoituksia riskeistä. Stevens onkin ilmaissut huolensa varoitusten puutteesta.

Tällaisia ovat D-vitamiinimyrkytyksen oireet

Ruokavirasto kertoo, että Suomessa niin aikuisten kuin lastenkin D-vitamiinin päiväsaannin suositus on 10 mikrogrammaa. Terveyskirjasto huomauttaa, että 10 mikrogramman annos on todennäköisesti liian vähän pohjoisen auringottomana talvikautena. 

Hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville sekä tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden.

Euroopan elintarvikeviraston mukaan turvallisen päiväannoksen yläraja aikuiselle on 100 mikrogrammaa D3-vitamiinia vuorokaudessa.

Harvinainen D-vitamiinimyrkytys aiheuttaa yleensä esimerkiksi ruokahaluttomuutta, laihtumista, heikkoutta, sekavuutta, oksentelua ja nestevajausta. Äärimmäisen korkeat D-vitamiinitasot voivat johtaa munuaisvaurioon, eteisvärinään ja jopa kuolemaan, Yhdysvaltain terveysvirasto varoittaa.

D-vitamiinimyrkytystä ei voi saada, jos saa D-vitamiininsa perusruoasta, kuten maitotuotteista, tai auringon avulla ihosta. 

Korjaus 11.3. klo 09.07: Lisätty yksikkö miehen D-vitamiinitasojen perään.

Katso myös: D-vitamiinista on myös hyötyä

Muistathan D-vitamiinin? 5:43

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat