Mies popsi yliannostuksen vitamiinia ja päätyi sairaalaan – tällaisia ovat D-vitamiinimyrkytyksen oireet

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla 15:18
KATSO MYÖS: Passitimme juontajamme verikokeisiin – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla!

Brittimies päätyi radio-ohjelmaa kuunneltuaan nappailemaan jättisuuria annoksia lisäravinteita. Se vei hänet sairaalaan.

Erilaisten vitamiinilisien syönti kuuluu monen arkirutiiniin, mutta liikaa pillereitä ei kannata ottaa. Brittimies päätyi sairaalahoitoon otettuaan liikaa D-vitamiinia, kertoo CNN. Miehestä kirjoitettiin tapausraportti BMJ Case Reports -julkaisuun.

Söi 50 000 yksikköä vitamiinia useita kertoja päivässä

Mies oli kuullut ravintolisistä radiosta ja käynyt myöhemmin yksityisesti ohjelmassa esiintyneellä ravintofysiologilla. Hän oli alkanut tämän jälkeen ottaa yli kahtakymmentä ravintolisää joka päivä. Pillereitä sai ostaa ilman reseptiä.

D-vitamiinin määrä ilmoitetaan kansainvälisinä yksikköinä lyhenteellä KY. Yksi mikrogramma on 40 KY:tä. Mies nappaili 50 000 kansainvälistä yksikköä D-vitamiinia kolmesti päivässä. Määrä on monisatakertainen suosituksiin nähden.

Endokrinologi ja miestä hoitanut Alamin Alkundi huomauttaa, ettei ravintofysiologin titteli ole Isossa-Britanniassa säädelty, ja niinpä kuka tahansa voi kutsua itseään sellaiseksi.

Alkoi kärsiä pahoinvoinnista, vatsakivuista, ripulista...

Kuukauden kuluessa mies alkoi kärsiä pahoinvoinnista, vatsakivuista ja ripulista. Hän oksenteli toistuvaksi, sai jalkakramppeja ja hänen korvansa soivat.

Mies lopetti lisäravinteiden syömisen, kun oireet alkoivat, mutta ongelmat eivät helpottaneet. Kaksi kuukautta myöhemmin hän päätyi sairaalaan, oli tässä vaiheessa pudottanut 12,7 kiloa ja hänen munuaisissaan oli ongelmia. Miehellä diagnosoitiin D-vitamiinin yliannostus.

D-vitamiini ei ole vesiliukoinen, ja siksi se varastoituu maksaan ja kehon rasvaan. Jos vitamiinia ahmii joka päivä liikaa, sen määrä elimistössä voi nousta myrkylliselle tasolle. Alkundin mukaan brittimies söi D-vitamiinia 375-kertaisesti suositukseen nähden.

Hoidettiin sairaalassa: "Hän on kertonut voivansa paljon paremmin, muttei vieläkään ole oma itsensä"

Mies oli hoidossa kahdeksan päivän ajan ennen kotiutumistaan; kahden kuukauden kuluttua tehtyjen kokeiden mukaan kehossaan miehellä oli edelleen liikaa D-vitamiinia, minkä lisäksi veren kalsiumtaso oli koholla.

– Olemme kontaktissa häneen ja hän on kertonut voivansa paljon paremmin, muttei vieläkään ole oma itsensä. Hän haluaa kernaasti kertoa tarinansa varoituksena muille, Alkundi sanoo.

Tällaisia ovat D-vitamiinimyrkytyksen oireet

Suomessa terveen aikuisen D-vitamiinin päiväsaannin suositus on 10 mikrogrammaa, vaikka pimeänä talvikautena se saattaa olla liian vähän, kertoo Terveyskirjasto.

Euroopan elintarvikeviraston mukaan turvallisen päiväannoksen yläraja aikuiselle on 100 mikrogrammaa  D3-vitamiinia vuorokaudessa.

D-vitamiinimyrkytys aiheuttaa yleensä esimerkiksi ruokahaluttomuutta, laihtumista, heikkoutta, sekavuutta, oksentelua ja nestevajausta. D-vitamiinimyrkytystä ei kuitenkaan voi saada, jos saa D-vitamiininsa perusruoasta, kuten maitotuotteista, tai auringon avulla ihosta. D-vitamiinimyrkytys onkin harvinainen tila.

Katso myös: Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? Asiantuntija kertoo:

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09

Lue myös:

    Uusimmat