54-vuotias mies veti D-vitamiiniöverit – loppuelämän kestävät seuraukset

8:53
Onko D-vitamiinipillereiden popsimisesta hyötyä? Ravitsemusterapeutti vastaa.

Auringossa loikoilun ja D-vitamiinilisien ylikäytön seurauksena kanadalaismies kärsii loppuelämänsä kroonisesta munuaissairaudesta.

Lääketieteellinen Canadian Medical Association Journal -julkaisu kertoo 54-vuotiaasta miehestä, jonka saama D-vitamiinin yliannostus johti krooniseen munuaistautiin

Kanadalaismies kiidätettiin sairaalaan epäiltyjen munuaisongelmien vuoksi. Mies oli juuri palannut kahden viikon Etelä-Aasian matkaltaan, jonka aikana hän oli ottanut aurinkoa jopa kahdeksan tuntia päivässä.

Tutkimuksissaan lääkärit huomasivat, että miehen veren kalsium- ja D-vitamiinitasot olivat epätavallisen korkeat.

Liiallinen D-vitamiinin saanti voi johtaa D-vitamiinimyrkytykseen

Mies kertoi käyttävänsä lääkkeitä kohonneeseen verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin sekä kihtiin. Miehen suvussa oli myös periytyvää munuaisten monirakkulatautia. Tarinan kuultuaan lääkärit kysyivät mieheltä, oliko hän ottanut ravintolisiä. Mies kertoi ottaneensa 8–12 D-vitamiinitippaa päivittäin viimeisen kahden ja puolen vuoden ajan.

Mies oli saanut päivässä 8000–12 000 IU:ta, eli 200–300 mikrogrammaa D-vitamiinia. Suomessa 18–60-vuotiaiden aikuisten suositellaan saavan D-vitamiinia 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Aikuisilla suurimpana sallittuna päiväannoksena pidetään 100 mikrogrammaa D-vitamiinia. Tuoreen suomalaisen väitöstutkimuksen perusteella D-vitamiinin tarve on kuitenkin yksilöllistä

Liiallinen rasvaliukoisen D-vitamiinin saanti voi johtaa D-vitamiinimyrkytykseen ja veren kalsiumpitoisuuden liialliseen nousemiseen, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Vaikeimmissa muodoissa D-vitamiinimyrkytyksen seurauksena voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta, ja pahimmillaan myrkytys voi johtaa kuolemaan. Ruoasta D-vitamiinia ei voi saada liian suuria annoksia, vaan ongelmat liittyvät vitamiinivalmisteisiin.

Miehelle krooninen munuaissairaus

Lääkärit määräsivät kanadalaismiehelle hydroksiklorokiinia, jota käytetään Suomessa lähinnä nivelreuman hoitoon. Lisäksi miestä määrättiin lopettamaan D-vitamiinilisien käyttö ja runsaasti kalsiumia sisältävien ruokien syöminen.

Vuoden kuluttua miehen veren kalsium- ja D-vitamiinitasot olivat palanneet normaaleiksi. Hoidosta huolimatta D-vitamiinin yliannostuksella oli kuitenkin loppuelämän kestäviä seurauksia. Lääkäreiden raportin mukaan mies kärsii pysyvästä kroonisesta munuaissairaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja