Neljä tapaa, joilla elimistö kertoo saavansa ihan liikaa D-vitamiinia

Pitkäkestoinen runsas D-vitamiinin saanti voi johtaa hyperkalsemiaan eli veren kalsiumpitoisuuden nousemiseen. Insider-sivusto listasi fyysisiä merkkejä, jotka voivat kertoa liiallisesta D-vitamiinin saannista.

Pimeään vuodenaikaan D-vitamiinia kannattaa napata purkista, mutta kesäkuukausina riittävän annoksen voi saada pelkästään auringossa oleskelemalla, kun iho muodostaa D-vitamiinia säteilyn vaikutuksesta.  

Ravinnosta D-vitamiinia löytyy luontaisesti merkittäviä määriä vain kalasta. Vitamiinia kuitenkin lisätään moniin maito- ja kasvimaitovalmisteisiin sekä ravintorasvoihin.

Muun muassa luuston terveyteen ja vastustuskykyyn tarvittavaa D-vitamiinia on tärkeää saada riittävästi, mutta liika on liikaa. Jos oleskelee paljon auringossa, syö D-vitamiinia sisältäviä ruokia ja nappaa vielä päälle ravintolisää, on vaarana pahimmillaan hyperkalsemia eli kalsiumin liikamäärä veressä.

Hyperkalsemiassa ravinnon kalsium imeytyy liian tehokkaasti elimistöön. Veren liian korkea kalsiumpitoisuus voi vaikuttaa munuaisten, ruoansulatusjärjestelmän, luuston ja sydämen toimintaan.

Vaikka D-vitamiinin liikasaanti on harvinainen syy hyperkalsemialle, kannattaa viranomaisten suosituksia noudattaa. D-vitamiinin turvallisen päiväsaannin ylärajana pidetään 100 mikrogrammaa päivässä.

Lievästi suurentunut veren kalsiumpitoisuus ei aiheuta oireita. Jos saadut D-vitamiiniannokset ovat pitkään olleen kovin korkeat, voi elimistö kertoa liikasaannista seuraavilla tavoilla.

1. Vatsavaivat

Vatsavaivat ovat liiallisen D-vitamiinin saannin tavanomaisia merkkejä, sanoo Insider-sivuston haastattelema ravitsemustieteilijä Zhaoping Li.

Suolisto-oireisiin lukeutuvat pahoinvointi, oksentelu ja ummetus. Oireet johtuvat elimistön yrityksistä päästä eroon liiallisesta kalsiumista.

2. Jatkuva jano ja pissahätä

Kun veressä on liikaa kalsiumia, munuaiset joutuvat töihin sen poistaakseen, mikä aiheuttaa janoisuutta ja jatkuvaa pissahätää.

Vaikeaan hyperkalsemiaan liittyy kohonnut vaara munuaiskivien muodostumiseen sekä munuaisten vajaatoimintaan. Munuaiskivet voivat aiheuttaa äkillistä voimakasta kipua alavatsalla tai selässä. Pitkälle edennyt munuaisten vajaatoiminta aiheuttaa usein väsymystä, suorituskyvyn laskua, suonenvetoa ja levottomia jalkoja.

3. Sekavuus

Hyperkalsium vaikuttaa aivojen toimintaan. Korkealle kohonneet kalsiumarvot voivat aiheuttaa väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, sekavuutta, unohtelua, ärtymystä ja masennusta.

Voisiko muistioireiden syy olla dementia? Videolla kerrotaan, millaisista merkeistä kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Juttu jatkuu videon alla.

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO VIDEO:  Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin?

4. Lihaskrampit

Hyperkalsemiaan voi liittyä myös lihaskipuja, heikkoutta sekä kramppeja, kertoo yhdysvaltalainen tutkimussairaala Cleveland Clinic. Taustalla vaikuttaa vakavaan hyperkalsemiaan liittyvä nestehukka.

Särkyä voi tuntua myös luissa, joista huuhtoutuu ylimääräistä kalsiumia verenkiertoon.

Huomattavasti suurentunut ja oireita aiheuttava veren kalsiumarvo hoidetaan sairaalassa nesteytyksellä ja lääkkeillä. D-vitamiinin yliannostuksen sijaan yleisin syy hyperkalsemialle on lisäkilpirauhasen liikakasvusta johtuva lisäkilpirauhashormonin liiallinen tuotanto.

Katso alla oleva video: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nimeää turhimmat ravintolisät ja kertoo, mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata.

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO VIDEO: Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on?

Lue myös:

    Uusimmat