Noin 20,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailman kuoli sydän- ja verisuonisairauksiin vuonna 2021. Sydänsairauksien riskiin voi vaikuttaa elämäntavoillaan, ja tuoreen tutkimuksen mukaan yksi asia, johon tulee kiinnittää huomiota, on se, kuinka paljon syö B3-vitamiinia.
Sydän- ja verisuonisairauksiin liittyy useita sellaisia riskitekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa, kuten sukupuoli, sukuhistoria ja etnisyys.
Paljon on kuitenkin myös asioita, joihin omilla valinnoillaan voi vaikuttaa, kuten korkea kolesteroli, korkea verenpaine, epäterveellinen ruokavalio ja liikkumattomuus. Nyt Cleveland Clinic Lerner Research Instituten tutkijat ovat löytäneet yhden tällaisen potentiaalisen sydän- ja verisuonitautien riskitekijän lisää.
Lue myös: Jos kaapista löytyy vanhentunut vitamiinipurkki, voiko vitamiinit vielä syödä?
Tuoreen tutkimuksen mukaan yleisen B3-vitamiinin, niasiinin, korkea taso kehossa voi edistää sydän- ja verisuonisairauksia.
Nature Medicine -alustalla julkaistun tutkimuksen tarkoituksena oli etsiä verestä yhdisteitä, jotka jo tunnettujen riskitekijöiden lisäksi voisivat edistää sydänkohtauksia, aivohalvauksia tai kuolemia.
– Vaikka hoidamme sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, kuten kolesterolia, verenpainetta tai diabetesta, suurin osa sydänkohtauksista, aivohalvauksista tai kuolemista tapahtuu näistä hoidoista huolimatta tai pystymme ehkäisemään niistä enintään 50 prosentilla, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja .
