Älä syö liikaa tätä vitamiinia – voi edistää sydänsairauksia

Ravintolisät – hyötyä vai haittaa? 7:53
KATSO MYÖS VIDEO: Ravintolisät – hyötyä vai haittaa? Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä vastaa.

Noin 20,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailman kuoli sydän- ja verisuonisairauksiin vuonna 2021. Sydänsairauksien riskiin voi vaikuttaa elämäntavoillaan, ja tuoreen tutkimuksen mukaan yksi asia, johon tulee kiinnittää huomiota, on se, kuinka paljon syö B3-vitamiinia.

Sydän- ja verisuonisairauksiin liittyy useita sellaisia riskitekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa, kuten sukupuoli, sukuhistoria ja etnisyys.

Paljon on kuitenkin myös asioita, joihin omilla valinnoillaan voi vaikuttaa, kuten korkea kolesteroli, korkea verenpaine, epäterveellinen ruokavalio ja liikkumattomuus. Nyt Cleveland Clinic Lerner Research Instituten tutkijat ovat löytäneet yhden tällaisen potentiaalisen sydän- ja verisuonitautien riskitekijän lisää. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan yleisen B3-vitamiinin, niasiinin, korkea taso kehossa voi edistää sydän- ja verisuonisairauksia.

Nature Medicine -alustalla julkaistun tutkimuksen tarkoituksena oli etsiä verestä yhdisteitä, jotka jo tunnettujen riskitekijöiden lisäksi voisivat edistää sydänkohtauksia, aivohalvauksia tai kuolemia.

Vaikka hoidamme sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä, kuten kolesterolia, verenpainetta tai diabetesta, suurin osa sydänkohtauksista, aivohalvauksista tai kuolemista tapahtuu näistä hoidoista huolimatta tai pystymme ehkäisemään niistä enintään 50 prosentilla, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Stanley Hazen Medical News Today -lehdessä.

Niasiinin hajoamistuotteet tulehduttavat verisuonia

Tutkijat analysoivat noin 1 100 sydänterveen ihmisen paastoverinäytteet. 

He havaitsivat, että korkeammat verenkierrossa olevat 4PY:n tasot liittyivät uuden löydetyn tapahtumaketjun kautta vahvasti sydänkohtauksen, aivohalvauksen tai muiden sydäntapahtumien kehittymiseen.

4PY on kehossa olevan ylimääräisen niasiinin eli B3-vitamiinin hajoamistuote.

Eläin- ja solupohjaiset tutkimuksemme osoittivat, että 4PY-yhdiste edistää verisuonitulehdusta, kertoo Hazen.

Verisuonitulehdus voi vaurioittaa verisuonia ja johtaa valtimotautiin eli plakin kertymiseen valtimon seinämille. 

Valtimotautia aiheuttaa sekä korkea kolesteroli että tulehdus. Tiedämm,e kuinka hoitaa korkeaa kolesterolia, mutta emme tiedä, miten hoitaa tulehdukseen johtavaa tapahtumaketjua.

Meidän on tutkittava, mitkä muut sydän- ja verisuonisairaudet liittyvät 4PY-hajoamistuotteeseen, sillä verisuonitulehdus on monien sairauksien, kuten sydämen vajaatoiminnan, aivohalvauksen ja verisuonisairauksien, aiheuttaja. Lisäksi haluamme selvittää, kuinka estää 4PY:n aiheuttama verisuonitulehdus ja sydäntapahtumat, Hazen kertoo.

Mitä on niasiini?

Niasiini on B3-vitamiinia. Se auttaa elimistöä muuntamaan ruoasta saatuja ravintoaineita energiaksi kehon käyttöön. Niasiini edistää myös ihon terveyttä ja hermoston normaalia toimintaa.

Keho ei itse tuota niasiinia, vaan sitä pitää syödä joko ravinnon tai ravintolisien muodossa. 

Keho esimerkiksi muuntaa suurimmasta osasta eläintuotteita löytyvän aminohappo tryptofaanin niasiiniksi.

Niasiinia saa luontaisesti myös palkokasveista, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä. 

Elimistö ei varastoi niasiinia, vaan käyttämättä jäänyt ylimääräinen niasiini poistuu elimistöstä virtsan mukana.

Miten varmistaa, etten saa liikaa B3-vitamiinia?

Niasiinia määrättiin aiemmin kolesterolia alentavaksi lääkkeeksi, mutta sittemmin on havaittu, ettei niasiinin käytöstä ollut niin paljon hyötyä sydän- ja verisuoniterveydelle kuin asiantuntijat aiemmin luulivat. 

Tuore tutkimus lyö toisen naulan arkkuun, kun puhutaan niasiinin käytöstä korkean kolesterolin hoidossa, sillä nyt niasiinin hajoamistuotteiden tiedetään olevan riskitekijä vakavissa sydäntapahtumissa, kertoo kardiologi Cheng-Han Chen Medical News Today -lehdelle.

Chenin mukaan siitä, mikä määrä niasiinia lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, tarvitaan lisätutkimusta. 

Siihen asti suosittelisin välttämään niasiinilisäravinteiden rutiininomaista käyttöä. Niasiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden välttäminen voi olla vaikeampaa, koska sitä löytyy kaikkialta elintarvikeketjussa, Chen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat