Brittiläinen Tasha jätti varoittavan oireen huomiotta – sai lopulta shokeeravan diagnoosin

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Video: Tällaisia ovat suolistosyövän oireet

49-vuotias brittinainen sairastui suolistosyöpään viisi vuotta sitten. Aluksi syövän uskottiin olevan parantumaton, mutta onneksi myöhemmin saatiin hyviä uutisia.

Tammikuussa 2017 Tasha Thor-Stratenilla, 44, todettiin suolistosyöpä. Hän kertoo sairastumisestaan muun muassa The Sunin haastattelussa nyt viisi vuotta kaiken jälkeen. 

Brittiläinen Tasha kertoo jättäneensä oireet aluksi huomiotta. Oireisiin kuului muun muassa se, että ulosteessa oli välillä verta. 

– En uskonut sen olevan mitään sen ihmeempää ja luulin, että se johtui vain jostain työstressistä tai vastaavasta.

Jälkikäteen asiaa ajatellessaan Tasha hoksasi, että hänellä oli treenatessaan ollut myös vatsa- ja alaselkäkipuja. Hän oli ajatellut niiden johtuvan vain ylikuormituksesta.

Oireista kertominen pelotti

Tasha kertoo käyneensä kahdesti kirurgin pakeilla, mutta ei kuitenkaan uskaltanut kertoa siellä oireistaan, sillä häntä pelotti koko prosessi.

Vaikenemiselle oli muitakin syitä.

– En halunnut turhaan vaivata heitä ja minua hävetti riisuutua lääkärin edessä, hän sanoo.

– Sitten kun vuoto alkoi olla todella voimakasta, ei minulla ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin mennä uudestaan lääkäriin.

Lähete kolonoskopiaan

Vuoto yltyi voimakkaaksi vuoden 2016 joulun tienoilla, jolloin Tasha meni vastentahtoisesti lääkäriin.

Bowel Cancer UK -organisaatiolle  antamassaan haastattelussa Tasha kertoo, että tuli käynnillä maininneeksi, että hänen äidillään oli haavainen paksusuolentulehdus. Tämän kuultuaan lääkäri antoi hänelle lähetteen ja määräsi hänet kolonoskopiaan. 

Diagnoosina parantumaton syöpä

Kaksi viikkoa kolonoskopian jälkeen Tashalle kerrottiin tulokset: hänellä oli parantumaton suolistosyöpä, joka oli levinnyt keuhkoihin. Hänelle tarjottiin saattohoitoa.

– Se oli aivan järkyttävä shokki, Tasha sanoo.

– Oli järkyttävää kuulla, että sen lisäksi, että se oli syöpä, minä vielä kuolisin siihen. Se tuntui liian paljolta kestää.

Terveyskirjasto Duodecimin mukaan suolistosyöpä voi tarkoittaa ohutsuolen, paksusuolen koolon-osan tai peräsuolen limakalvon rauhasista alkunsa saavaa syöpää. 

Järkyttävä uutinen

Syöpäuutinen yllätti Tashan.

– Kenellekään perheessä ei sellaista ollut todettu enkä tajunnut, että voisin tässä iässä saada sen, hän sanoo.

– Olin terve, hyvässä kunnossa ja pidin huolta ruokavaliostani, joten ei mielessäni edes käynyt sellaista, että näin voisi tapahtua.

Tasha kertoo alkaneensa suunnitella omia hautajaisiaan. 

– En voi sanoin kuvailla, miltä tuntuu kuulla jonkun sanovan, että olet parantumattomasti sairas, hän kertoo The Sunille.

– Olin vasta 44-vuotias pienten lasten äiti, minulla oli uusi parisuhde ja yhtäkkiä matto vedettiin jalkojeni alta.

Toivon kipinä syttyi

Asiat saivat yllättävän käänteen helmikuussa 2017, kun Tasha palasi sairaalaan kuulemaan lisää tutkimustuloksia: keuhkojen etäpesäkkeet olivatkin hyvälaatuisia.

– Yhtäkkiä minulle annettiinkin vähän toivoa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Uusien tulosten myötä hoitosuunnitelmaa muutettiin ja Tashalle tehtiin leikkaus 28. helmikuuta. Osa hänen suolistostaan poistettiin, jotta kasvain saataisiin poistettua. Ilokseen hän sai kuulla, että hän ei tarvinnut avannepussia.

Onnistuneen leikkauksen jälkeen Tashalla oli muutaman viikon toipumisaika ennen kemoterapiaa, jota hänelle annettiin neljä kierrosta.

– Ensimmäiset hoitokerrat olivat vaikeita, koska saamani lääkkeet tuottivat ongelmia maksalleni.

Tasha sai kemoterapiasta sivuoireita: hänellä oli muun muassa hermokipuja ja äärimmäistä väsymystä. 

Toivottua edistystä tapahtui

Kemoterapiakertojen väliä pidennettiin, jotta Tashan keholla olisi aikaa toipua.

– Elokuuhun 2017 mennessä oli tapahtunut edistystä. Minulle sanottiin, että saisin valita: joko kemoterapiaa jatkettaisiin tai se lopetettaisiin.

Tasha perustelee päätöstään näin:

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että potilaat, jotka saavat tämän hoidon sen saman leikkauksen jälkeen, joka minulle tehtiin, ovat saaneet samat tulokset riippumatta siitä, kävivätkö he läpi neljä vai kahdeksan kemoterapiakierrosta. Niinpä tein päätöksen lopettaa neljään.

Tasha kertoo joutuneensa tekemään muutoksia ruokavalioonsa, sillä hänen suolistonsa ei pysty enää sulattamaan punaista lihaa ja prosessoituja ruokia. 

Elokuussa 2017 Tasha sai vihdoin kuulla parantuneensa syövästä.

– Minusta tuntui, että sinä päivänä sain elämäni takaisin, hän sanoo Daily Recordille.

Lue myös:

    Uusimmat