Avanne ei estä elämistä – Chronin taudin vuoksi avanteen saanut Santra: "Elämänlaatu nousi"

Avanne ei estä elämistä 7:03
Huomenta Suomessa keskusteltiin suolistosairauksista

Suolistosairaudet ovat yleisiä ja joskus hoitokeinona käytetään myös avanteen tekemistä. Näin kävi myös Santra Lacylle, joka viettää normaalia elämää avanteesta huolimatta.

Yleisimpiä syitä avanteeseen ovat syöpäsairaudet sekä tulehdukselliset suolistosairaudet, kertoi Finnilcon toiminnanjohtaja Sini Nykänen Huomenta Suomessa keskiviikkona.

Santralle laitettiin avanne Crohnin taudin vuoksi, jonka diagnoosin hän sai jo 12-vuotiaana.

– Minut on jouduttu leikkaamaan Crohnin vuoksi usein. Yhdessä leikkauksessa tuli komplikaatio ja sen jälkeen jouduttiin laittamaan avanne. Elämänlaatu kyllä nousi avanteen myötä.

Yleisimmät pulmat avannepotilaalla liittyvät sopeutumiseen. Sopeutuminen on yksilöllistä ja vie aina oman aikansa. Joskus avannepotilaat törmäävät ennakkoluuloihin. Monesti ihmiset eivät tiedä mikä avanne on. Avanteesta voi  kuitenkin saada suuren helpotuksen itselle, jos kärsii suolistosairauksista. 

– Crohnin tautini on mennyt remissioon eli elpymisvaiheeseen ja minulla ei ole enää kipuja. Olen tällä hetkellä elämäni kunnossa, kuvailee Santra.

Santra pystyy tällä hetkellä syömään normaalisti eli on kaikkiruokainen.

– Minulla ei ole tällä hetkellä kauheasti rajoitteita. Ehkä kuitupitoiset ruoat ovat sellaisia, jotka voivat aiheuttaa suolitukoksen riskin, joten niitä saa varoa. Liikun ihan normaalisti, avanne ei rajoita mun liikkumista mitenkään.

Henkisesti haastavaa

Nykänen kertoo, ettei avanteen saaminen ole kenellekään helppo paikka, koska silloin henkilön oma kehonkuva muuttuu.

– Yksitoista vuotta sitten, kun avanne leikattiin, niin se oli kaikin puolin vaikeaa aikaa mun elämässä. Siinä oli jonkin verran masennusta. Sitä mukaa kun oma terveys on kohentunut, osittain avanteenkin takia, niin myös omakuva on vahvistunut, Santra kertoo.

Santran mielestä prosessi kannattaa käydä läpi.

– Nykyään kun kaikki sujuu hyvin, niin vointikin on hyvä ja mielikin on sen kanssa hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat