Savuton Robert sairastui kurkkusyöpään – syynä kehossa lymyillyt virus

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
KATSO VIDEO: Millaisesta oireesta pitäisi huolestua? Tällaisia ovat syövän oireet.

Robert Mock toivoo, että ihmiset ottaisivat papilloomavirusten aiheuttamilta syöviltä suojaavan HPV-rokotteen sekä pitäisivät silmällä huolestuttavia oireita. Kurkkusyöpään HPV-infektion vuoksi sairastunut amerikkalaismies kertoi tarinansa USA Today -sivustolle.

Tupakointi on kurkunpäänsyövän tärkein riskitekijä, mutta tauti voi iskeä savuttomaankin. Vuonna 2012 amerikkalainen Robert Mock oli menossa nukkumaan huomatessaan oudon patin kurkkunsa takaosassa. Viisikymppinen mies huolestui ja hakeutui tutkimuksiin.

Patin syyksi paljastui pahanlaatuinen kasvain. Robert oli sairastunut kurkkusyöpään, vaikkei ollut koskaan tupakoinut tai nuuskannut.

– En ymmärtänyt, miten se oli mahdollista, Robert sanoo USA Todaylle.

Koepala paljasti, että tupakkatuotteiden käytön sijaan miehen syövän syy oli tämän kehossa mahdollisesti jopa vuosikymmeniä lymyillyt papilloomavirus- eli HPV-infektio. Useimmiten seksin välityksellä tarttuvat papilloomavirukset voivat aiheuttaa kudoksissa pahanlaatuisia muutoksia, jotka etenevät pahimmillaan syöväksi.

Papilloomavirukset aiheuttavat syöpiä sukuelinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueella.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaiset oireet voivat kertoa syöpään sairastumisesta.

HPV-rokotteet suojaavat syöviltä

Rokotukset suojaavat papilloomavirusten aiheuttamilta useilta syöviltä. Parasta olisi, jos lääkkeen saisi ennen seksielämän aloittamista. Suomessa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat lapset. Mitä suurempi osa ihmisistä on ottanut HPV-rokotteen, sen parempi laumasuoja on myös rokottamattomille.

Robert Mock oli kasvanut aikuiseksi ennen kuin HPV-rokotteita oli saatavilla. Hän kuitenkin otti rokotteen syöpätaistelunsa jälkeen pienentääkseen riskiään sairastua jonkin toisen papilloomavirustyypin aiheuttamaan syöpään. Papilloomaviruksia tunnetaan noin sata.

Vaikka rokotteesta on suurin hyöty ennen sukupuolielämän aloittamista annettuna, voi sen ottaa vielä tämän jälkeenkin ja jopa aikuisiällä. Duodecim-lehden mukaan kouluiän jälkeen annettujen HPV-rokotteiden tehosta ei kuitenkaan ole näyttöä kansanterveydellisellä tasolla.

Robert toivoo, etteivät vanhemmat epäröisi rokottaa lapsiaan papilloomaviruksia vastaan. Hänen mukaansa monet aikuiset ovat huolissaan siitä, että rokotus kannustaa lapsia aloittamaan seksielämänsä nuorempana tai että rokotuksesta keskusteleminen tuo epämukavan aiheen pöydälle liian aikaisin.

Suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä leviävien papilloomavirusten aiheuttamiin syöpiin liittyy samanlaista häpeää kuin seksiin yleisestikin. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että suurin osa ihmisistä sairastaa HPV-infektion. Syöpää aiheuttavat HPV-infektiot sukuelimissä ovat oireettomia.

HPV-infektioista johtuvia kohdunkaulansyöpiä seulotaan papakokeilla. Katso videolta, miten koe tehdään. Juttu jatkuu videon alla.

Näin papa-koe otetaan 1:21
KATSO VIDEO: Näin papakoe otetaan.

Tunnista kurkkusyövän oireet

Robertin syöpä nujertui sädehoidolla ja solunsalpaajilla, mutta hoidot eivät olleet haitattomia. Mies menetti suuria osia kaulansa ihosta, kuulon vasemmasta korvastaan sekä sylkirauhasensa.

Vaikka koettelemuksesta on lähes 10 vuotta, ei Robertin makuaisti ole vieläkään palautunut. Monet ruoat eivät maistu miltään eikä hänellä ole juuri ruokahaluakaan. Kroonisesti kuiva kurkku on sekin jäänyt pysyväksi riesaksi.

Robert toivoo, että hammaslääkärit tunnistaisivat paremmin kurkkusyövän oireet, jotta tauti havaittaisiin varhaisemmassa vaiheessa. Kurkkusyöpä voi oireilla muun muassa äänen käheytymisenä sekä nielemisvaikeuksina.

Vuonna 2018 Suomessa todettiin vuonna 128 uutta kurkunpääsyöpätapausta, valtaosa miehillä. Terveyskirjaston mukaan HPV-infektion arvellaan olevan taustalla noin 4 prosentissa tapauksista. Merkittävimpiä kurkkusyövän riskitekijöitä ovat tupakointi ja runsas alkoholin käyttö.

Lue myös:

    Uusimmat