Yleistyvän syövän katalat merkit on helppo sivuuttaa – Diana sai diagnoosin ennen kuin ehti täyttää 40: "Oireita oli paljon ennen"

Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa 0:43
KATSO VIDEO: Nuorena suolistosyöpään sairastunut Diana kertoo, millainen lähes 12 vuoden matka taudin kanssa on ollut.

Suomen kolmanneksi yleisimmän syövän eli suolistosyövän seulonnat ovat käynnistyneet koko maassa. Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mitä odotuksia seulontoihin kohdistuu ja mitä oireita myös seulontaiän ulkopuolella olevien tulisi pitää silmällä.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä, jonka ilmaantuvuus on kasvussa. Taustalla vaikuttavat väestön ikääntyminen ja länsimaiset elintavat – etenkin vähäinen liikunta, epäterveellinen ruokavalio sekä alkoholin käyttö.

Nyt yleistyvää tautia on ryhdytty seulomaan koko maassa. Syövästä mahdollisesti kertovia merkkejä etsitään kotona tehtävästä ulosteen veritestistä aluksi kaikilta 60–68-vuotiailta suomalaisilta. Vähitellen seulontoja laajennetaan, ja vuonna 2031 testi lähetetään kaikille 56–74-vuotiaille.

Projektin tarkoituksena on löytää suomalaisten suolistosyövät mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

– Kun esiaste tai varhaisvaiheen syöpä hoidetaan, on henkilöllä mahdollisuus parantua syövästä kokonaan, Syöpärekisterin johtaja Nea Malila sanoo.

Seulontaa tarvitaan, sillä suolistosyövän oireet ovat niin epämääräisiä, ettei ihminen välttämättä itsekään tunnista niitä hälyttäviksi.

Yllä olevalla videolla nuorena suolistosyöpään sairastunut Diana kertoo, millaista on ollut elämä taudin kanssa.

Nuorena sairastunut Diana sivuutti syövän oireet pitkään

Suurin osa suolistosyövistä todetaan iäkkäillä, mutta tauti yleistyy myös nuoremmissa ikäluokissa. Diana Sillfors ei ehtinyt täyttää 40 vuotta ennen sairastumistaan.

– Oireita oli paljon ennen kuin diagnoosi tehtiin tai sain itsestäni irti lähteä tutkimaan, hän kertoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Limainen uloste, vasta- ja selkävaivat sekä väsymys oli helppo sivuuttaa olankohautuksella. 

– Siinä kohtaa elämässä vaan menee ja suorittaa ja olettaa, että kaikki johtuu normaaleista vatsavaivoista.

Kun vessanpöntössä näkyi verta ja Diana hakeutui tutkimuksiin, oli kasvain jo suuri ja lähettänyt etäpesäkkeen maksaan. Diagnoosi oli kahden pienen lapsen äidille järkytys – syöväthän ovat vanhojen ihmisten sairauksia, hän ajatteli. 

Pysäyttävien uutisten saamisesta on kulunut pian 12 vuotta. Tätä nykyä Dianalla on terveen paperit, mutta pelko syövän uusiutumisesta herää aina vatsaoireiden iskiessä.

Suolistosyövän salakavalat oireet

Suomessa todetaan vuosittain noin 3500 uutta suolistosyöpää. Nea Malila kertoo, että sairastuneen ennuste on tänä päivänä kohtalaisen hyvä varsinkin nuorilla potilailla.

Mitä aiemmin syöpä todetaan, sitä todennäköisemmin siitä parantuu. Suolistosyöpien oireet, kuten vatsakivut, ripuli, ummetus ja verinen uloste, voivat kuitenkin olla merkkejä myös vaarattomammista suolistovaivoista ja -sairauksista, jotka ovat kummatkin hyvin yleisiä.

Malila kehottaa ihmisiä hakeutumaan tutkimuksiin, jos he itse huolestuvat voinnistaan tai saavat uusia vatsaoireita. Kellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun uloste on mustaa tai sen seassa näkyy verta.

– Nämä ovat kyllä hälyttäviä oireita, joista olisi syytä hakeutua hoitoon, Malila sanoo.

Myös Sillfors toivoo, että ihmiset kuuntelisivat kehoaan eivätkä häpeäisi suolistovaivojaan.

– Kyse on ihan omasta hyvinvoinnista ja mahdollisesta elämän jatkumisesta.

Mihin kapealta tuntuva seulontaikä perustuu? Entä miten suolistosyöpään sairastumista voisi ennaltaehkäistä? Katso koko keskustelu videolta.

Suolistosyöpien määrä rajussa kasvussa - seulonnasta haetaan apua 8:09
KATSO VIDEO: Suolistosyöpien määrä rajussa kasvussa.

Lue myös:

    Uusimmat