Andria ei pitänyt syöpää todennäköisenä ja viivytteli lääkäriin menoa – karun diagnoosin saanut nainen haluaa nyt levittää tietoisuutta

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Näin suolistosyöpä oireilee.

Andriaa vaivannut ummetus ja verenvuoto paljastuivat peräsuolen syövän oireiksi.

Viisi vuotta sitten vähän yli nelikymppisellä Andria Devlinillä todettiin peräsuolen syöpä. Nyt 47-vuotias nainen kertoo sairastumisestaan Today.com-sivustolle

Yhdysvaltain Kansasissa asuva kahden lapsen äiti Andria kertoo, että hänellä ei ollut riskitekijöitä sairauteen eikä riskiä sille ei ollut suvussakaan.

Ummetusta ja verenvuotoa

Andria kertoo, että hän on kärsinyt ummetuksesta ja suolen epäsäännöllisestä toiminnasta iät ja ajat. Vuonna 2016 hän huomasi, että ulosteessa oli jotain outoa ja limaista. Se vaikutti hänestä erilaiselta, mutta ei hän siitä huolestunut.

Sitten alkoi tulla ajoittain verta. Hän ajatteli niiden liittyvän peräpukamiin, koska hänellä oli ollut ummetusta aiemminkin.

Muita oireita hänellä ei ollut. Hän ei kärsinyt vatsavaivoista, paino ei ollut pudonnut, häntä ei väsyttänyt eikä laboratoriokokeiden tuloksissa ollut mitään poikkeavaa. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ei pitänyt syöpää todennäköisenä vaihtoehtona

Andria kertoo, että hän ei ollut juuri pohtinut syövän mahdollisuutta. Hänhän oli hieman yli 40-vuotias, aktiivinen ja urheileva ihminen. Hän söi terveellisesti eikä polttanut tupakkaa. Riskitekijöitä ei ollut eikä suvussa ollut esiintynyt peräsuolen syöpää. Hänen isänsä oli kuollut syöpään, mutta kyseessä oli ruokatorven syöpä.

– Sen vuoksi minulla kesti niin kauan mennä lääkäriin. 

Lopulta verta tuli käytännössä aina suoliston toiminnan yhteydessä. Andria halusi vaivasta eroon.

Andria kävi gynekologilla. Tämä ohjeisti häntä tarkistuttamaan vaivan.

Peräpukamalääkkeiden tehoa testattiin

Gynekologikäynti oli toukokuussa 2016. Andria meni tarkastukseen verenvuodon vuoksi vasta tammikuussa 2017. 

Peräpukamia lääkäri ei Andrialta löytänyt. Hän sai peräpuikkoja kokeillakseen, olisiko niistä kuitenkin apua. Vuotoa tuli vähemmän, mutta se ei loppunut.

Kemoterapia, leikkaus ja sädehoitoa

Andrialle varattiin aika kolonoskopiaan. Kävi ilmi, että hänellä oli peräsuolen syöpä. Se oli levinnyt niin, että keuhkoissa oli etäpesäkkeitä. 

Parin viikon kuluttua diagnoosista Andria aloitti kemoterapian. Se auttoi poistamaan syövän keuhkoista miltei kokonaan ja kutisti kasvainta. Elokuussa 2017 osa Andrian peräsuolesta poistettiin.

Andrian oikeaan keuhkoon oli jäänyt pieni kasvain, joka oli taas kasvanut pikkuriikkisen. Sitä varten hän sai sädehoitoa helmikuussa 2018.

Tammikuussa 2020 tehdyissä tutkimuksissa oikeasta keuhkosta löytyi jälleen pesäke, jota varten hän sai lisää sädehoitoa.

Tällä hetkellä kaikki hyvin

Today.comin haastattelussa maaliskuussa 2022 Andria iloitsee siitä, että on edelleen elossa. Tällä hetkellä tutkimuksissa häneltä ei ole löytynyt syöpää.

Saatuaan ensimmäisen diagnoosinsa Andria ajatteli, että aikoisi nähdä esikoisensa valmistuvan lukiosta. Seuraava tavoite on olla läsnä toukokuussa, kun hänen nuorempi poikansa valmistuu lukiosta. Vastaavanlaisia etappeja hänellä on mielessään tulevaisuuden varallekin, kuten poikien valmistuminen korkeakoulusta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Andria haluaa levittää tietoisuutta peräsuolen ja paksusuolen syövistä. Hän toivoo, että kukaan ei menettäisi henkeään siksi, että ei kehtaa mennä ajoissa lääkäriin.

Lähteet: Today, Yahoo! News

Lue myös:

    Uusimmat