Tutkimus: Tämä tapa voi heikentää eturauhassyöpää sairastavan ennustetta

Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet 3:00
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat eturauhassyövän oireet.

Tupakoivat miehet kuolevat eturauhassyöpään selvästi todennäköisemmin kuin savuttomat, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin European Urology -lehdessä.

Yli 350 000 miehen seurantatietojen perusteella tupakoivat miehet menehtyvät eturauhassyöpään noin viidenneksen todennäköisemmin kuin muut miehet. Tupakointiin liitetty eturauhassyöpäkuolleisuus oli vielä suurempaa miehillä, jotka olivat lisäksi lihavia.

Vaikka tupakointi liittyi suurempaan kuolleisuuteen, tupakoivilla miehillä todettiin varhaisen vaiheen eturauhassyöpiä muita vähemmän. Tämä tosin havaittiin vain lähivuosikymmenten aikana, jolloin eturauhassyövän PSA-testit ovat olleet käytössä. Tutkijat arvelevatkin, että tupakoivat miehet käyvät testeissä muita laiskemmin, ja siksi heillä todetaan vähemmän varhaisen vaiheen syöpiä.

Tuloksista ei voi päätellä, miksi tupakoivat miehet menehtyvät eturauhassyöpään muita todennäköisemmin, mutta tupakan tiedetään aiheuttavan ja pahentavan monia syöpiä. Tupakointi saattaakin suoraan heikentää miesten ennustetta tai esimerkiksi vähentää syöpähoitojen tehoa, tutkijat kirjoittavat.

Eturauhassyöpä on suomalaismiesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman aiheuttaja. Uusia tapauksia todetaan runsaat 5 000 vuosittain.

Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin syöpädiagnoosin 1:43
Marko halusi sixpackin ennen viisikymppisiä, saikin diagnoosin eturauhassyövästä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat