Suolistosyövät rajussa kasvussa – Suomi aloittaa valtakunnalliset seulonnat: "Kansan ruokailutottumukset ovat vääristyneet"

Suolistosyövät rajussa kasvussa – Suomi aloittaa valtakunnalliset seulonnat 1:53
Suolistosyöpien esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut Suomessa 20 vuodessa.

Suolistosyövän seulonta käynnistyy asteittain kaikille 56–74-vuotiaille. Tänä vuonna asia koskee 60–68 -vuotiaita. Seulonnat vähentävät uusia syöpätapauksia noin 15 prosenttia muutaman vuoden sisällä, arvioi HUS:n ylilääkäri Perttu Arkkila. Suolistosyöpien esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut vuosituhannen alusta. Professori kehottaa syömään vähemmän lihaa. 

Suomessa tehdään jatkossa kymmenisentuhatta suolitähystystä vuosittain – kiitos alkavien seulontojen. Tähystys tehdään, mikäli kotiin kirjeitse tuleva koeputkeen tehtävä ulostenäyte sitä vaatii.

– Me teemme 60 vuotta täyttäneille kahden vuoden välein ulosteen veritestin ja sillä löydetään henkilöt, joilla on verta ulosteessa ja näille henkilöille tehdään paksusuolen tähystystutkimus, selventää Arkkila seulontakuviota. 

Tähystykset ennaltaehkäisevät syöpien etenemistä.

– Löydetään hyvin paljon syöpään altistavia nystyjä eli polyyppeja, joita voidaan poistaa.

Suolistosyöpien esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut Suomessa 20 vuodessa

Tähystyksissä löydetään myös itse syöpää.

– Heidät pystytään löytämään varhemmassa vaiheessa ja silloin hoitotulokset ja leikkaustulokset ovat parempia.

Suolistosyöpien esiintyvyys on yli kaksinkertaistunut Suomessa 20 vuodessa. Nyt sitä todetaan vuosittain noin 3500 ja joka vuosi määrä on ollut edellistä suurempi. Vaikka ruokavalioihin on monin paikoin kiinnitetty huomiota, suomalaiset syövät yhä liikaa lihaa, sanoo asiantuntija. 

– Kansan ruokailutottumukset vuosikymmenten saatossa ovat vääristyneet. Kasviksia enemmän, kuitupitoisempaa ruokaa enemmän, niin niiden tiedetään vähentävän uusien syöpätapausten ilmaantumista suoliston alueelle, ohjeistaa ylilääkäri.

Seulonnat aloitetan koko maassa 60 - 68-vuotiaille. Seulontaa laajenee ikäryhmittäin niin, että vuonna 2031 kaikki 56 - 74-vuotiaat ovat mukana. Asetus laajentaa myös kohdunkaulansyövän seulontoja 30-  65-vuotiaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat