Urheilullisen Sophien "vatsavaivat" olivatkin merkki syövästä

Australialaisnaisen kuukautiskipujen, särkyjen ja vatsaoireiden taustalta löytyi syöpä.

Australialaisnaisen vatsaongelmien taustalta löytyi astetta ikävämpi yllätys. Sophie Pugh'n mukaan lääkärit pitivät hänen syöpäänsä aluksi vain vatsaongelmina ja jopa umpisuolentulehduksena. 27-vuotias haluaakin nyt jakaa tietoutta munasarjasyövän oireista, kertoo Daily Mail.

Kärsi monista eri oireista

Maaliskuussa 2022 Sophie sai tietää sairastavansa munasarjasyöpää. Sophie oli jo kuukausien ajan kärsinyt vaikeista oireista, kuten alaselkä- ja vatsakivuista, turvotuksesta, hirvittävistä kuukautiskivuista, ripulista ja hengästymisestä.

Vaikeiden kuukautiskipujen syynä pidettiin munasarjojen monirakkulatautia. Munasarjasta oli löytynyt myös kysta, joka diagnosoitiin vaarattomaksi.

"Lääkäri sanoi, etten venyttele kuntosalin jälkeen kunnollisesti"

Selkäkipua Sophie itse piti aluksi saliharrastuksen aiheuttamana. Lopulta hän kuitenkin hakeutui lääkäriin.

– Lääkäri sanoi, etten venyttele kuntosalin jälkeen kunnollisesti, mutta tiesin venytteleväni: venyttelen 20 minuuttia ennen ja jälkeen treenin. Nyt tiedämme, että se [kipu] oli syövän oire, Sophie sanoo.

Hän yritti unohtaa erilaiset kipunsa, jotka kuitenkin ajan myötä pahenivat.

– Makasin sängyllä, kissani hyppäsi vatsalleni ja huusin kivusta. Kumppanini käski minun palata lääkäriin, Sophie kuvasi Daily Mailille.

Lääkäri epäili hänellä umpisuolentulehdusta, mutta lopulta diagnoosi oli paljon karumpi: Sophie sairasti levinneisyysasteen 4 munasarjasyöpää.

Katso myös: Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..." Juttu jatkuu videon alla.

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08

Syövät jaotellaan levinneisyysasteisiin, joita on viisi: nolla tarkoittaa pientä paikallista syöpää, joka ei leviä, nelonen taas laajalle levinnyttä syöpää tai syöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä.

Unelmat katkolla: "Olen aina haaveillut äidiksi tulemisesta"

Tavallisesti vastaava syöpä olisi parantumaton, mutta Sophien mukaan hänellä on ollut tuuria, sillä hänen syöpänsä on reagoinut suotuisasti hoitoihin. Syöpä on kuitenkin levinnyt keuhkoihin, ja hoidot tulevat kestämään pitkään. Leikkauksessa poistettiin 15 sentin kasvain .

Liikuntaharrastuksensa Sophie on joutunut panemaan tauolle, vaikka aiemmin hän jaksoi juosta viisi kilometriä päivässä. Muutkin suunnitelmat ovat nyt epävarmoja.

– Olen aina haaveillut äidiksi tulemisesta, aina 14-vuotiaasta asti, mutta halusin tehdä sen oikein. Halusin, että minulla on ura ja oma talo, mikä minulla nyt onkin. Toivon, ettei mahdollisuuteni haaveilemaani elämään ole pilalla, nainen sanoo.

Katso myös: Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua?

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17

Lue myös:

    Uusimmat