"Ihmiset ampuvat toisiaan ja sivullisia": Ilotulitteista riesaa ympäri Suomen, rakettiroskat polttivat tunnollisten ilotulittajien auton – MTV seurasi vuoden vaihtumista

Näin maailmalla otettiin vuosi 2022 vastaan 1:00
Näin vuosi 2022 otettiin vastaan maailmalla.

Uuttavuotta on juhlittu eri puolilla maailmaa. Tässä artikkelissa seurasimme vuoden vaihtumista Suomessa ja maailmalla. Uudenvuodenjuhlien on odotettu jäävän monin paikoin tavanomaista pienemmiksi, koska koronaviruksen omikronmuunnos on levinnyt ennen vuodenvaihdetta rajusti eri puolilla planeettaa.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

1.1.

12.10: Kaksi ihmistä putosi lauantaiaamuna jäihin itäisellä Suomenlahdella Haminassa Kymenlaaksossa. Pelastuslaitokselta kerrotaan STT:lle, että kummatkin uhrit saatiin vedestä elossa pinnalle. Heidät kuljetettiin helikopterilla Meilahden sairaalaan Helsinkiin.

10.20: Uudenvuoden juhlinta lisäsi hälytystehtävien määrää ympäri maata. Poliisilla oli kiireinen uusivuosi muun muassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänänen kertoi hieman ennen aamuseitsemää Twitterissä, että poliisilla oli riittänyt yöllä tekemistä.

–  Vuoden 2022 ensimmäinen yö oli kiireinen yli 180 poliisitehtävän merkeissä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella, Väänänen sanoi.

Hänen mukaansa poliisilla oli useita monen partion tehtäviä, joista muutama venyy vielä päivän puolelle. Ilotulitteiden ampuminen loppui ajallaan, mutta muun muassa kotihälytyksiä oli hoidettu pitkälle aamuun.

Ilotulitteet ja kotikäynnit työllistivät poliisia myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa: Lounais-Suomen poliisilaitoksella oli yhteensä noin 400 tehtävää iltakuuden ja aamukuuden välisenä aikana. Kotihälytyksiä oli 68, pahoinpitelyitä 22 ja häiriökäyttäytymiseen liittyviä tehtäviä 75.

–  Väärällä tavalla ammutut raketit aiheuttivat useita poliisitehtäviä koko alueella. Lähinnä kyse oli tahallaan kohti ammutuista raketeista, Lounais-Suomen poliisin tiedotteessa kerrotaan.

9.50: 

Naantalissa vältyttiin täpärästi isommalta vauriolta, kun omakotitalon yhteydessä olleessa autokatoksessa syttyi auto tuleen.

Pelastuslaitos onnistui rajaamaan palon niin, että asuintila säästyi asuinkelvollisena ja suhteellisen pienin vaurioin. Katoksessa oli kaksi autoa. Syttynyt auto tuhoutui kokonaan ja toinenkin vaurioitui. Autokatos kärsi mittavat vahingot.

Asunnossa olleet kuusi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa selvisivät vammoitta.

–  Syttymissyy oli tässä selkeä. Siinä oli kauempana käyty ampumassa raketteja, ja näitä hylsyjä oli jäähdytelty, ja ne oli kuljetettu autolla pois ampumapaikalta, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Marko Virolainen kertoi STT:lle.

Roskat oli kerätty auton tavaratilaan, jossa ne olivat päässeet syttymään.

–  Tunnolliset ampujat keräävät roskansa ja sitten käykin näin, Virolainen harmitteli.

7.30: Helsingin Vuosaaressa kadun varressa ollut henkilöauto syttyi tulee ja paloi kokonaan. Toistaiseksi palon syttymissyytä ei tiedetä. 

7.24: Helsingin poliisi kertoo ottaneensa kiinni murtovarkaan Teollisuuskadulla. Toinen tekijä pääsi kuitenkin karkuun. 

5.23: Uudenvuoden juhlinta lisäsi hälytystehtävien määrää, ja pelastuslaitokset ympäri maan ovat kertoneet illan sekä yön aikana isommista ja pienemmistä tulipaloista. Monen palohälytyksen taustalla ovat olleet ilotulitteet.

1.1.2022 klo 4.58: Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa poliisilla on ollut kiireinen uusivuosi, ja vielä aamuneljänkin jälkeen yö jatkui tavallista kiireisempänä. Sisä-Suomen poliisin edustajan mukaan poikkeavaa on ollut, kuinka hälytystehtäviä on keskittynyt normaalia enemmän haja-asutusalueille.

Helsingin keskustassa juhlinta ajoittui puoli kahdentoista ja puoli kahden välille. Eniten haittaa oli ilotulitteista, joita ammuttiin autoja ja ihmisiä kohti. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin. Yöllä puolestaan ovat alkaneet lisääntyä kotihälytykset.

Itä-Suomessa vilkkainta oli vuoden vaihteen ympärillä, kun taas alkuyöstä yhden jälkeen poliisilla on ollut lähinnä tavallisen viikonlopun mukaisia tehtäviä.

00.47: Pienet tulipalot ovat työllistäneet myös Helsingin pelastuslaitosta. Yhteensä niitä on tähän asti ollut jo viisitoista. Henkilövahingoilta ollaan onneksi vältytty, pelastuslaitos kirjoittaa Twitterissä.

Tähän päättyy myös uudenvuoden seuranta tältä yöltä. Juhlitaan rauhassa!

00.04: Vuosi on vaihtunut, HYVÄÄ UUTTAVUOTTA!

31.12.

23.51: Vuosi vaihtuu hetken kuluttua! Kaikkialla juhlamieli ei ole valitettavasti korkealla, sillä Länsi-Uudellamaalla poliisi kertoo olevansa kiireinen. "Ilotulitekeikat jatkuvat, lisäksi tulipaloja, juopuneita ulkona, erilaista häiriötä, kotiväkivaltaa ja tappelua", kirjoittaa komisario Hannu VäänänenTwitterissä.

22.50: Meillä kotimassa vuoden vaihtumiseen on vielä noin tunti, mutta monin paikoin vuosi 2022 on jo otettu vastaan. MTV:n Kymmenen uutisten loppukevennyksessä räiskyivät ilotulitukset maailmalta.

Näin maailmalla otettiin vuosi 2022 vastaan 1:00
Näin maailmalla otettiin vuosi 2022 vastaan.

22.38: Itä-Suomessa uudenvuoden aatto on sujunut poliisin näkökulmasta melko rauhallisesti. Poliisi kertoo Twitterissä hoitaneensa kello 12 ja 21 välillä 151 tehtävää, joista 31 on ollut erilaisia valvontatehtäviä. Tehtävistä kotihälytyksiä on tähän mennessä ollut 13, pahoinpitelyitä 6 ja rattijuopumuksia 6.

– Eniten poliisia ovat työllistäneet erilaiset häiriökäyttäytymisiin liittyvät tehtävät, joita on ollut yhteensä 29 kappaletta. Näihin lukeutuu esimerkiksi rakettien holtiton ammuskelu, poliisi tviittaa.

22.34: Läntisellä Uudellamaalla uudenvuoden aattoillan meno on poliisin mukaan hiljalleen kiihtymässä.

Komisario Hannu Väänänen kirjoittaa Twitterissä, että esimerkiksi Espoossa, Lohjalla ja Kirkkonummella ihmiset ”ampuvat toisiaan, sivullisia, autoja tai rakennuksia ilotulitteilla ja myös roskapönttöjä tulessa".

– Kun ei vaan sattuisi kehenkään, Väänänen toteaa.

22.03: Helsingin keskustassa on ollut juhlijoita tänään poikkeuksellisen vähän koko päivän, mutta elo on vilkastunut hieman illan edetessä.

Helsingin poliisin komisario Ismo Juvonen kertoo, että vielä iltapäivä näytti todella hiljaiselta.

– Ajateltiin, että mitä tästä oikein tulee, mutta kello 18 jälkeen on vilkastunut ja poliisin hälytystehtävät ovat lisääntyneet varsinkin ilotulitusten ja niistä johtuvien soittojen takia, Juvonen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

Juvonen kiittelee suomalaisia kuitenkin ilotulitussääntöjen tunnollisesta noudattamisesta.

– Tilanteen rauhallisuus kertoo siitä, että suomalaiset noudattavat hyvin ilotulitusrajoitteita. Kun hana aukesi kello 18, se näkyi heti poliisin tehtävissäkin.

Poliisi on varautunut Juvosen mukaan iltaan ja yöhän eritysresurssein. Juvonen uskoo silti, että koska kaikki anniskeluravintolat ovat kiinni, mitään villiintymistä ei tapahdu.

– Nähtäväksi vielä jää, mitä ravintoloiden kiinni oleminen merkitsee; lisääntyvätkö kotitehtävät sitten loppuillasta ja yön aikana.

Juvonen toivoo, että ilta etenee ”tolkun merkeissä”.

Poliisi kertoo, miten uudenvuoden juhlinta on sujunut Helsingissä ja miten vilkasta yötä odotetaan 2:39
Poliisi kertoi MTV Uutisten haastatelussa, miten uudenvuoden juhlinta on sujunut Helsingissä ja miten vilkasta yötä odotetaan

21.40: Lohjalla Länsi-Uudellamaalla roska-astia syttyi palamaan hieman ennen iltayhdeksää lasten ilotulitusleikkien takia. Tulipalo sytytti myös talon lautaseinän. Palokunta sammutti palon.

21.36: Uuttavuotta on juhlistettu tänään Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla suurella Uudenvuoden tulet -ulkotulitempauksella. Kunta on valaissut talkootyönä sekä kunnan yritysten, yhteisöjen ja henkilölahjoittajien tukemana maantiet ulkotulilla kirkonkylältä eri suuntiin yli kuuden kilometrin matkalta.

Tyrnävällä käynnissä vaikuttava Uudenvuoden tulet -ulkotulitempaus yli 6 kilometrin alueella 1:05
Tyrnävällä käynnissä vaikuttava Uudenvuoden tulet -ulkotulitempaus yli 6 kilometrin alueella

20.55: Virossa on juhlittu uuttavuotta moniin maihin verrattuna poikkeuksellisen vapaissa merkeissä, kun maan hallitus päätti helpottaa vuoden vaihteessa koronarajoituksia kahdeksi päiväksi. Esimerkiksi baarit ja ravintolat saavat pitää sekä tänään että huomenna ovensa avoinna koko yön aamukuuteen asti.

MTV Uutisten toimittaja Valtteri Kykkänen kertoo Tallinasta, että kaikkia uudenvuoden perinteitä ei ole voitu Virossakaan noudattaa. Esimerkiksi Vapaudenaukiolla yleensä järjestettävä suuri ilotulitus on peruttu, jotta ihmiset eivät kokoontuisi kaikki yhteen paikkaan.

Myöskään mitään matkailijaryntäystä esimerkiksi Suomesta Viroon ei ole syntynyt rajoitusten höllennyksistä huolimatta.

MTV Tallinnassa: Näin vuodenvaihde sujuu Virossa koronan keskellä 5:38
MTV Tallinnassa: Näin vuodenvaihde sujuu Virossa koronan keskellä

20.10: Ilotulitusrakettien poksauttelijat ovat työllistäneet pelastuslaitoksen väkeä Hämeenlinnassa. Hätäkeskus sai ilmoituksen mahdollisesta tulipalosta Kaivohaassa noin kello 19.40. Paikalle hälytetty pelastuslaitos totesi, että raketteja oli ammuttu parvekkeelta ilmaan, mutta paikalla ei ollut tulipaloa.

19.34: Uudenvuoden juhlinta on sujunut rauhallisesti eri puolilla maata. Myös Helsingissä meno on ollut normaalia vuodenvaihdetta hiljaisempaa.

Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että erityisesti Kansalaistorin ison tapahtuman peruminen oli säätiölle pettymys.

– Koitetaan kuitenkin mennä Katto Kassisen elämänohjeella: hauskaa pitää olla ja paukkuakin saa, Nikula toteaa.

– Kaikki alkavat olla tottuneita tapahtumien perumiseen ja siihen, että mihinkään ei oikein voi luottaa näissä hommissa. Suurin murhe on varmaan se, että kun ravintolatkin menevät niin aikaisin kiinni, että miten ihmiset (juhlivat). Kaiketi ihmiset käyttävät luovuuttaan.

Ensi vuodelta Nikula toivoo parempia uutisia.

– Uusivuosi on aina uusi vuosi; se on ilon ja toivon hetki ja lupaus paremmasta.

Useita tapahtumia peruttu uutenavuotena – näin muutos otettiin vastaan Helsingissä 1:46
Useita tapahtumia peruttu uutenavuotena – näin muutos otettiin vastaan Helsingissä

18.43: Monet lemmikit ja luonnon eläimet pelkäävät rakettien ääniä ja tuoksuja. Muutamat onnekkaat koirat viettävät paukkuillan ja yön hotellissa.

18:05: Uudenvuoden aaton juhlinta on alkanut Suomessa. Raketteja on saanut ampua taivaalle iltakuudesta alkaen, ja ilotulitusten säihkeen huipennus on odotettavissa puoliltaöin, kun vuosi vaihtuu. 

Helsingin kaupunki on hajauttanut ilotulitukset kahdelle alueelle kaupungin keskustaan ja yhdelle alueelle kaupungin pohjoisosaan. Kaupunki on kertonut, että ilotulitukset ammutaan tavallista korkeammalle niin, että niitä voi katsella mahdollisimman laajalta alueelta ympäri kaupungin. Helsingin ilotulitus on keskiyöllä.

Turun kaupunki puolestaan on perunut uudenvuoden ilotulituksen kiristyneen koronatilanteen vuoksi. Oulu taas tervehtii asukkaitaan uudenvuoden juhlalähetyksellä kaupungin Youtube-kanavalla.

Hätäkeskuslaitos kehottaa Twitterissä hauskanpidon ohessa ennakoimaan mahdolliset vaarat ja pitämään huolta itsestä ja läheisistä.

16.00: Australian suurin kaupunki Sydney järjesti tänäkin vuonna jättimäisen uudenvuoden ilotulituksensa. Näyttävän spektaakkelin keskuksena oli oopperatalon ja läheisen Harbour Bridge -sillan alue, mutta Sydneyn ilotulitus näkyi kauas.

Uudenvuoden ilotulitusta on Sydneyssä seurannut lähietäisyydeltä perinteisesti vähintään miljoona ihmistä. Tällä kertaa paikalla ollut yleisö jäi todennäköisesti pienemmäksi, sillä koronatartuntojen estämiseksi lähistön näköalapaikoille oli myyty rajoitettu määrä pääsylippuja.

Uusi-Seelanti siirtyi jo vuoteen 2022 5:17
Uusi-Seelanti siirtyi vuoteen 2022 ensimmäisten joukossa.

Muutamaa tuntia aiemmin Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa Aucklandissa tehtiin toisenlainen ratkaisu. Kaupungin perinteinen uudenvuoden ilotulitus kiellettiin koronapandemian takia. Niiden sijasta tarjottiin lasernäytös tunnetun Harbour Bridge -sillan luona.

Pekingissä Kiinassa uusi vuosi alkaa kello 18 Suomen aikaa.Sydneyn ja Melbournen tapaan esimerkiksi Pariisissa on tarkoitus ottaa uusi vuosi vastaan suurella ilotulituksella.

Lue myös:

    Uusimmat