Apu kuukautiskipuihin voikin löytyä vitamiinipurkista

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
KATSO MYÖS VIDEO: Miten PMS-oireita voi helpottaa? Gynekologi Sanna Hänninen vastaa.

Hyviä uutisia pahoista kuukautiskivuista kärsiville! Kramppien kivuliaisuuteen saattaa saada avun syömällä E-vitamiinipitoista ravintoa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan E-vitamiini voi auttaa lievittämään kuukautiskramppien aiheuttamaa kipua. Tutkijat selvittivät E-vitamiinin käyttöä kuukautiskipujen lievittäjänä käyttämällä systemaattista katsausta ja meta-analyysia hyödykseen, kertoo Health.

Tutkimustulosten mukaan E-vitamiinilisän käyttäminen vähensi merkittävästi kuukautiskipuja ja teki niistä siedettävämpiä, minkä ansiosta vulvalliset selvisivät päivästään ilman suurempia kipujen aiheuttamia häiriöitä.

Kivut ovat yksi yleisemmistä syistä, jonka vuoksi kuukautiset voivat aiheuttaa työ- tai koulupäivän tai muiden sovittujen menojen väliin jättämisen. Eikä ihme, sillä krampit voivat olla niin voimakkaita, että ne vievät toimintakyvyn.

Siinä missä joillekin tulehduskipulääkkeet tai yhdistelmäehkäisypillerit ovat ensisijainen hoitomuoto kuukautiskipuihin, eivät ne toisille sovi. Jotkut haluavat myös välttää särkylääkkeiden ja ehkäisypillereiden käyttöä, minkä vuoksi tutkimustieto E-vitamiinin käytöstä pahojen kuukautiskipujen lievittäjänä voi olla hyvin mieluinen.

Kovien kuukautiskipujen taustalla tulehduksen välittäjäaine

Koska kuukautiskivut on yhdistetty prostaglandiinin nousseeseen pitoisuuteen kuukautisveressä, on niitä pyritty hoitamaan vähentämällä prostaglandiinin tuotantoa. Lisäksi tutkijat ovat pyrkineet löytämään keinoja, joilla tuotannon voisi pysäyttää. Prostaglandiinit ovat tulehduksen välittäjäaineita, kertoo Duodecim.

Koska yhdistelmäehkäisypillerit pysäyttävät näiden tulehdustekijöiden erittymisen kehossa, käytetään tarjotaan niitä usein kuukautiskramppien hoitotavaksi.

Vaikka kyseessä on hyvä hoitomuoto aikuisille, voi yhdistelmäehkäisypillereiden syöminen nuoresta iästä alkaen lisätä niiden käyttöön liittyviä pitkäaikaisriskejä. Tämän vuoksi tutkijat pyrkivät löytämään vaihtoehtoisia tapoja hillitä kuukautiskipuja, ja E-vitamiini vaikuttaa olevan yksi hyvä vaihtoehto.

E-vitamiini lopettaa tulehduksen välittäjäaineen tuotannon

Rasvaliukoinen E-vitamiini auttaa muun muassa pitämään ihon terveenä, näkökyvyn kunnossa ja vahvistaa immunipuolustusta. Lisäksi se suojaa elimistön soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

E-vitamiinin antioksidanteissa saattaa piillä syy siihen, miksi se lievittää kuukautiskramppien aiheuttamaa kipua. Antioksidantit ilmeisesti estävät rasvahappo arakidonin vapautumista ja muuttumista prostaglandiiniksi.

– E-vitamiinin syöminen aiheuttaa prostaglandiinin tuotannon loppumisen kehossa, mikä voi johtaa kivun ja yleisen epämukavuuden lievenemiseen ja kohdun lihasten rentoutumiseen kuukautisten aikana, kertoo farmaseutti Ariana Medizade.

Lisäksi E-vitamiini voi Medizaden mukaan lyhentää kuukautiskipujen kestoa ja intensiivisyyttä.

Näiden hyötyjen lisäksi vitamiinin syöminen voi auttaa vähentämään myös kuukautisia edeltäviä kramppeja, ahdistusta ja ruokahimoja, sekä säännöllistää kiertoa.

Medizade kuitenkin huomauttaa, että valtaosassa tapauksista E-vitamiini lähinnä helpottaa kuukautiskipua, ei poista sitä kokonaan.

– Vitamiinilisän vaikutukset voivat myös vaihdella yksilöstä toiseen, joten siinä missä yksi huomaa E-vitamiinin helpottavan kuukautiskipujaan, ei toinen välttämättä huomaa juurikaan eroa, lääkäri Laura Purdy sanoo.

Mies ja nainen testasivat, miltä kuukautiskivut tuntuvat – reaktioissa silminnähtävä ero. Juttu jatkuu videon alla.

100 IU–900 IU E-vitamiinia päivässä toi tarvittavan helpotuksen

Useissa E-vitamiinin vaikutuksia kuukautiskipuihin selvittäneissä tutkimuksissa vitamiinilisää annettiin tutkimukseen osallistuneille kahdesti päivässä. E-vitamiinilisän syöminen aloitettiin kaksi päivää ennen oletettua ensimmäistä vuotopäivää ja sitä jatkettiin kolmen päivän ajan vuodon alkamisesta.

– Annosmäärät vaihtelivat 100 IU – 900 IU:n välillä. Vitamiinia tulee syödä aina vain pakkauksen ohjeen mukainen määrä tai lääkärin määräämä annos. Yliannostus voi aiheuttaa myrkytyksen, muistuttaa gynekologi Stephanie Hack.

E-vitamiinin saantisuositukset ovat naisilla 8 mg ja miehillä 10 mg alfa-TE vuorokaudessa, kertoo Terveyskirjasto.

Esimerkiksi 800 IU E-vitamiinia vastaa 536 milligrammaa E-vitamiinia. Tutkimuksessa annetut vitamiinimäärät ylittivät siis saantisuositukset rutkasti. Jos haluat kokeilla E-vitamiinia kuukautiskipujen lievittäjänä, keskustele aiheesta ensin terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat määrittää, mikä sopiva annostus E-vitamiinia olisi tai voiko ravintolisällä olla haitallisia yhteisvaikutuksia muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa.

E-vitamiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa huonovointisuus, oksentelu, lihasheikkous ja ripuli. Vakavin myrkytysoire kuitenkin on verenvuoto, sillä E-vitamiini ehkäisee veren hyytymistä.

Valitse luonnollista e-vitamiinia sisältävä ravintolisä

E-vitamiineja on olemassa sekä luonnollisia että synteettisia. Valitse käyttöösi ravintolisä, joka sisältää vitamiinin luonnollista muotoa eli d-alpha-tocopherolia.

E-vitamiinia saa vain erilaisista kasveista joten niiden lisääminen ruokavalioon voi edesauttaa vitamiinin tarvittavaa saantia. Tosin tutkimuksilla ei ole todistettu, että ravinnosta saatu E-vitamiini toimisi kuukautiskipuihin, mikä taas E-vitamiiniravintolisän kohdalla on pystytty todistamaan, kertoo Purdy.

Jos kuitenkin haluat lisätä E-vitamiinin saantia ravinnostasi, valitse lautasellesi näitä:

Auringonkukan siemeniä

Manteleita

Hasselpähkinöitä

Tomaatteja

Sekalaisia pähkinöitä

Bataattia

Vihreitä lehtikasveja kuten pinaattia

Vehnänalkioöljyä

Kasvisöljyjä

Kiivejä

Lähteet: HealthDuodecimTerveykirjastoFineli

Lue myös:

    Uusimmat