Tutkimus: Tällaiset ruoat pahentavat kuukautiskipuja

Amerikkalaistutkijat esittävät, että ruokavalio voi vaikuttaa kuukautiskipujen voimakkuuteen.

Ruokavaliolla voi olla merkitystä kuukautiskipujen voimakkuuteen. Amerikkalaistutkijoiden vastikään esittelemät tutkimustulokset vihjaavat, että erityisesti rasvan laadulla on väliä.

Kohdun limakalvon tuottamien prostaglandiini-rasvahappojen aiheuttamasta supistelusta johtuvat kivut vaivaavat ajoittain lähes kaikkia naisia. Teini-ikäisistä jopa 60–80 prosenttia kärsii kuukautiskivuista.

Tulehduskipulääkkeet vähentävät supistelua, mutta sama vaikutus voi olla tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla. Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että ylenmääräinen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3-rasvahappojen saantiin voi edistää tulehdusreaktiota.

Aiempien tutkimusten analyysin perusteella tutkijat esittävät, että runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi edistää elimistön tulehdustilaa pahentaen myös kuukautiskipuja. Sen sijaan paljon omega-3-rasvahappoja sisältävä ruoka näyttää vähentävän oireilua.

Kasvispainotteinen ruokavalio voi auttaa kuukautiskipuihin

Tutkija Serah Sannoh Rutgersin yliopistosta kertoo uutiskanava CNN:n mukaan havainneensa, että etenkin runsas eläinperäisten omega-6-rasvahappojen saanti voi lisätä prostaglandiinien määrää ja täten myös kohdun supistelua.

Sannohin mukaan kuukautiskipujen kannalta olisikin tärkeää, että omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saanti olisi tasapainossa. Erilaisia pehmeitä kasviöljyjä, pähkinöitä ja kalaa kannattaa käyttää monipuolisesti.

Elimistön tulehdustilaa lievittää terveellinen ruokavalio, jossa on pehmeiden rasvojen lisäksi runsaasti tuoreita kasviksia ja hedelmiä sekä täysjyvää. Sen sijaan kovaa rasvaa, sokeria, leivonnaisia ja prosessoitua lihaa tulisi vältellä.

Sannoh kehottaa vähentämään myös lihan, suolan ja kahvin käyttöä, sillä ne voivat hänen mukaansa pahentaa kuukautiskipuja. Vähiten kuukautisiin liittyviä alavatsakramppeja on hänen tutkimusanalyysinsa perusteella kasvissyöjillä.

Millä keinoin PMS-oireita voi helpottaa? Katso videolta gynekologin vinkit.

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
KATSO VIDEO: Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa?

Lue myös:

    Uusimmat