Amerikkalaistutkijat esittävät, että ruokavalio voi vaikuttaa kuukautiskipujen voimakkuuteen.
Ruokavaliolla voi olla merkitystä kuukautiskipujen voimakkuuteen. Amerikkalaistutkijoiden vastikään esittelemät tutkimustulokset vihjaavat, että erityisesti rasvan laadulla on väliä.
Kohdun limakalvon tuottamien prostaglandiini-rasvahappojen aiheuttamasta supistelusta johtuvat kivut vaivaavat ajoittain lähes kaikkia naisia. Teini-ikäisistä jopa 60–80 prosenttia kärsii kuukautiskivuista.
Tulehduskipulääkkeet vähentävät supistelua, mutta sama vaikutus voi olla tulehdusta vähentävällä ruokavaliolla. Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että ylenmääräinen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3-rasvahappojen saantiin voi edistää tulehdusreaktiota.
Aiempien tutkimusten analyysin perusteella tutkijat esittävät, että runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältävä ruokavalio voi edistää elimistön tulehdustilaa pahentaen myös kuukautiskipuja. Sen sijaan paljon omega-3-rasvahappoja sisältävä ruoka näyttää vähentävän oireilua.
Lue myös: Gynekologi lyttää yleisen harhaluulon kuukautiskivuista: "En tajunnut, kuinka laajalle levinnyttä tietämättömyys on"
Kasvispainotteinen ruokavalio voi auttaa kuukautiskipuihin
Tutkija Serah Sannoh Rutgersin yliopistosta kertoo uutiskanava CNN:n mukaan havainneensa, että etenkin runsas eläinperäisten omega-6-rasvahappojen saanti voi lisätä prostaglandiinien määrää ja täten myös kohdun supistelua.
