Voiko järveen mennä uimaan, jos on kuukautiset? Gynekologi vastaa kesäkysymyksiin

Voiko mennä järveen uimaan, jos on kuukautiset? Perkasimme kesämyytit 1:32
Voiko mennä järveen uimaan, jos on kuukautiset? Perkasimme kesämyytit!

Voiko kuukautispäivänä pulahtaa uimaan järveen? Entä pitääkö alapäätä pestä helteellä runsaammin? Gynekologi perkaa kesäuskomukset.

Kuukautiset eivät katoa kesäksikään, mutta elämistä ne eivät estä. Kysyimme gynekologilta mietityttävimmät kesäkysymykset, kuten sen, voiko järvessä uida kuukautisten aikana.

Voiko järvessä uida, jos on kuukautiset? 

Järvessä voi uida kuukautisten aikana, vahvistaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Olga Wihersaari Seppälääkärit-lääkärikeskuksesta.

– Mitään kieltoja tai erityisiä varotoimia tähän ei sinänsä liity. Tamponin vaihto tai kuukupin tyhjennys normaalisti, tai halutessa heti uimisen jälkeen, Wihersaari kuvaa.

Mikään ei periaatteessa estä pulahtamasta järveen ilman kuukautissuojaa. Uimahallin tai maauimalan altaassa voi uida kuukautisten aikana tamponin tai kuukupin kanssa.

–  Mikäli on itse huolissaan uimaveden puhtaudesta ja vuoto on runsasta, tamponin voi vaihtaa tai kuukupin tyhjentää ja pestä uimisen päätyttyä, Wihersaari sanoo.

Vaikka kuukautisaikaan uisi ja saunoisi mökillä joka ilta, minkäänlaisia haittoja ei synny.

– Saunominen rentouttaa kehoa ja mieltä ja voi siten lievittää kuukautisiin liittyviä oireita, kuten kipua, Wihersaari sanoo.

Pitääkö helteellä pestä alapää useammin? – "Pesu voi häiritä normaalia bakteeriflooraa"

Vaikka sää on saunan ulkopuolellakin kuuma tai suorastaan helteinen, tarvetta esimerkiksi tavallista useampiin alapääpesuihin ei ole. Tulehdusriski ei nouse helteellä, mutta liian innokkaista pesuista voi olla haittaa.

– Kuukautisten aikana voi olla mukava vedellä huuhtaista wc-käyntien yhteydessä, mutta säännöllisesti tiuhaa pesua etenkin saippualla kannattaisi välttää, sillä tämä voi aiheuttaa limakalvojen kuivumista, Wihersaari sanoo.

Emätin puhdistaa itse itsensä, ja siksi sen sisäistä suihkuttelua tulisi välttää.

– Pesu voi häiritä normaalia bakteeriflooraa ja siten vaikuttaa tulehdusriskin kohoamiseen. Tamponin ja kuukupin vaihdon yhteydessä suosittelen noudattamaan hyvää käsihygieniaa, eli pesemään kädet ennen ja jälkeen vaihdon.

Kuinka usein tamponi pitää vaihtaa? – "Käytön merkittävästi pitkittyessä tulehdusriski voi lisääntyä"

Kesähelteilläkin kuukautissidettä kannattaa vaihtaa vuodon määrän mukaan. Jos vuoto on niukkaa, tiuha vaihtaminen ei ole varsinaisesti tarpeen.

– Mikäli kuitenkin on kovin kuuma ja hiostava keli, voi olla mukava vaihtaa sidettä esimerkiksi wc-käynnin yhteydessä jossain vaiheessa päivää, vaikka vuoto olisikin hyvin niukkaa. Tamponia kannattaa myös vaihtaa vuodon määrän mukaan.

Katso myös: Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti! Juttu jatkuu videon alla.

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Nämä ongelmat tunnistanet, jos kärsit runsaista kuukautisista.

Tamponin käytön suhteen tulee aina noudattaa valmistajan ohjetta enimmäiskäyttöajasta. Se on useimmiten enintään kahdeksan tuntia putkeen.

– Käytön merkittävästi pitkittyessä tulehdusriski voi lisääntyä. Seurauksena voi pahimmillaan kehittyä harvinainen, mutta vaarallinen toksinen sokkioireyhtymä (TSS), johon kuuluu kuumeilu, monielinvaurio ja ihottuma, Wihersaari muistuttaa.

Entä, jos e-pilleri unohtui? Muista tämä kesäehkäisystä

Kesälomiin liittyy toki muunkinlaisiakin kuukautiskysymyksiä. Jos lomatohinassa unohtaa syödä e-pillerin, välittömään paniikkiin ei ole syytä.

– Pääsääntöisesti yhdistelmäehkäisyvalmisteiden ehkäisyteho heikkenee, mikäli ensimmäisen käyttöviikon aikana unohtaa ottaa useamman kuin 2–3 pilleriä, valmisteesta riippuen. Jos yksittäinen unohdus tapahtuu muulloin, on ehkäisytehon heikentyminen epätodennäköisempää, Wihersaari sanoo.

Minipillerin kanssa kuitenkin täytyy olla huomattavasti tarkempi.

–  Mikäli käytössä on pelkkä keltarauhashormonivalmiste eli niin kutsutut minipillerit, voi ehkäisyteho heiketä jo, mikäli pillerin ottaa kolme tuntia tavanomaista myöhemmin.

Jos pillerit unohtuvat vaikkapa festariviikonlopuksi kotiin tai ehkäisyteho huolettaa muuten, lisäehkäisynä kannattaa käyttää kondomia seitsemän päivän ajan unohduksesta.

Mikäli unohduksen huomaa vasta tapahtuneen yhdynnän jälkeen, kannattaa reseptivapaata jälkiehkäisypilleriä hyödyntää kondomiehkäisyn lisäksi.

Katso myös: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä! Juttu jatkuu videoin alla.

Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä 0:35
Mitä pitää tietää e-pillereistä?

Voiko kuukautisia siirtää loman ajaksi?

Vaikka kuukupit, menkkapikkarit ja nykyaikaiset kuukautistuotteet ovatkin helpottaneet "menkkojen" hallintaa, aina niiden ei soisi ilmaantuvan paikalle. Jos kuukautiset osuvat juuri kesäloman kylpyläviikolle, hätä ei ole tämän näköinen.

Kuukautisia voi siirtää esimerkiksi reseptille kirjoitettavalla kymmenen päivän keltarauhashormonikuurilla.

– Jos käytössä on yhdistelmäehkäisyvalmiste ja taukoviikko, eli vuoto osuisi juuri kesäloma-ajankohtaan, voi uuden pilleriliuskan aloittaa suoraan ja jättää taukoviikon pitämättä. Kuukautisten siirrosta ei ole haittaa, Wihersaari sanoo.

Katso myös: Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki – kaksi näppärää ja vain sekunnin vievää tapaa!

Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki 1:21

Lue myös:

    Uusimmat