Kuukautiset voivat häiritä unta – tässä syy

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Katso videolta, mitä PMS-oireet ovat ja miten niitä voi helpottaa.

Kuukautisiin liittyviä uniongelmia kannattaa hoitaa puuttumalla ongelman juurisyyhyn.

Kuukautisiin ja vuotoa edeltäviin PMS-oireisiin voi liittyä nukkumisvaikeuksia, kuten unettomuutta, yöllisiä heräilyjä, liikaunisuutta ja väsymystä. Jotkut kokevat unen laatunsa huononevan kuukautisten aikaan.

Ongelmat vaivaavat etenkin naisia, jotka kärsivät kivuliaista kuukautisista tai vaikeista PMS-oireista. Kun vatsaa kramppaa, päätä särkee, olo on huonovointinen tai kuukautissuoja pitää vaihtaa keskellä yötä, tulee nukkumisesta ymmärrettävästi hankalaa eikä olo ole aamulla virkeä.

Kuukautisten alkaminen voi aiheuttaa myös psyykkisiä oireita, kuten masentuneisuutta tai ärtyneisyyttä, mitkä nekin voivat häiritä unta.

Hormonaaliset muutokset voivat selittää

Toiset kuitenkin huomaavat kierron vaikutuksen unessaan, vaikka he eivät suuremmista kuukautiskivuista tai PMS-oireista kärsisikään.

Englantilaisessa Chesterin yliopistossa anatomiaa ja fysiologiaa opettava Gareth Nye kertoo Metro-sivustolle, että tällöin unettomuutta voivat selittää kuukautisiin liittyvät hormonaaliset muutokset.

Kierron puolivälissä tapahtuva ovulaatio saa elimistön erittämään keltarauhashormonia eli progesteronia, joka kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten. Keltarauhashormoni nostaa kehon lämpötilaa, mikä voi häiritä Nyen mukaan unta.

Hänen mukaansa osalla naisista kuukautiskiertoon liittyvät hormonit voivat myös häiritä uni-valverytmiin vaikuttavan melatoniinin tuotantoa.

Kuukautisiin liittyvien univaikeuksien hoito

Nukkumisvaikeuksista kuukautisten vuoksi kärsivän kannattaa hoitaa ongelman juurisyytä eli oireita, jotka unta häiritsevät.

Liikunta ja kevyt ruokavalio voivat auttaa lievittämään PMS-oireita ja kuukautiskipuja. Ennen kuukautisia kannattaa välttää alkoholia ja kahvia, jotka voivat paitsi pahentaa oloa myös häiritä unta. Kipua ja särkyä voi lievittää tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla.

Mikäli itsehoito ei auta, kannattaa harkita yhdistelmäehkäisyvalmisteiden, kuten e-pillereiden tai hormonikierukan, käyttöä.

Katso videolta kuusi faktaa, jotka e-pillereistä tulisi tietää.

Kuusi faktaa: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä 0:35
Katso video: Tämä sinunkin tulisi tietää e-pillereistä.

Lue myös:

    Uusimmat