Mainos

Altistutko masennukselle yöuniesi aikana? Yllättävä asia makuuhuoneessa voi vaikuttaa

13:52

Pimeässä nukkumista ei kannata pelätä, päinvastoin. Tuore japanilaistutkimus on nimittäin löytänyt yhteyden yöllisen valon ja masennusoireiden välillä. 

Katso jutun alussa olevalta videolta, millaisia pelottavia pitkäaikaisvaikutuksia unettomuudella on.

Time-sivusto kertoo, että japanilaisen Naran lääketieteellisen yliopiston tekemän tutkimuksen perusteella ihmiselle voi tulla masennusoireita, mikäli hän altistuu yöaikaan pienellekin valomäärälle.

Tutkijat mittasivat yöllisen valon määrän 863:n japanilaisen, iältään noin 70-vuotiaan testihenkilön makuuhuoneista. Valonmäärää arvioitiin sängynpäätyihin kahdeksi yöksi asennetuilla, kattoon kohdistetuilla valotusmittareilla.

American Journal of Epidemiology –lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistuneita henkilöitä arvioitiin myös unipäiväkirjan avulla sekä tarkkailemalla, kehittyikö heille masennusoireita kahden vuoden aikana. 

Yöllinen valo ja masennus

Yli 70 henkilöä sai seurannan aikana masennusoireita. Tutkijat löysivät yhteyden masennusoireiden kehittymisen ja yöaikaisen valolle altistumisen välillä.

Yli viidelle luksille yöllä altistuneet saivat todennäköisemmin masennusoireita kuin pilkkopimeässä nukkuneet. Selvennykseksi kerrottakoon, että kymmenen luksia on kuin katsoisi kynttilän liekkiä 30 senttimetrin päästä.

Yksi tutkimuksen tekijöistä on japanilaisen Naran yliopiston kansanterveystieteen ja epidemilogian laitoksen professori Kenji Obayashi. Obayashin mukaan löydökset viittaisivat siihen, että pimeässä nukkuminen tekee unen laadun lisäksi hyvää myös mielenterveydelle.

– Makuuhuoneen pimentäminen yöllä voi hyvinkin olla uusi toimiva keino masennuksen ehkäisyyn, Obayashi toteaa Time-sivustolle. 

Tutkimus ei määritellyt, kauanko yölliselle valolle pitää altistua, jotta masennusoireita ilmenee, mutta hamstereille tehdyssä tutkimuksessa riitti altistuminen viidelle luksille neljän viikon ajan.

Valolla yhteys unihäiriöihin

Tutkimus ei todista syy-seuraussuhdetta, eikä ole täysin selvää, miten valo linkittyy masennukseen. Obayashin mukaan se voi kuitenkin liittyä unihäiriöihin.

Valon näkeminen yöllä saattaa sekoittaa kehon sisäisen kellon sekä haitata melatoniinin erittymistä, millä taas voi olla psyykkisiä vaikutuksia. Melatoniini on niin sanottu pimeähormoni, joka edistää unen saantia.

Vaikka tutkimus keskittyi seitsemänkymppisiin, valon vaikutus voi olla nuoremmilla vielä voimakkaampi, sillä nuorempien silmät ovat herkemmät valolle.

Olipa minkä ikäinen tahansa, saattaa siis olla hyvä idea sammuttaa mahdollisimman monta valonlähdettä nukkumaan mennessä ja vetää verhot visusti kiinni.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja