Älä kökötä koko päivää – istuminen tappaa

Liiallisen istumisen haitallisuus on saanut runsaasti huomiota viime aikoina.

Suomalainen yhteiskunta on heräämässä turhan istumisen välttämiseen ja arkiaktiivisuuden lisäämiseen. Säännöllinen kuntoilukaan ei auta, jos istumme 10 tuntia päivässä ja kehomme ovat häkkiapinan tavoin passiivisia.

Liiallinen istuminen tappaa, toteaa istumistutkija Arto Pesola.

Pesola on liikuntafysiologi (LitM) ja väitöskirjatutkija Liikuntabiologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Hän on julkaissut kaksi kirjaa liikkumisesta arjessa.

– Suurin virhe, jonka ihmiset tekevät kerrasta toiseen elämäntapamuutoksen kynnyksellä, on, että he asettavat mahtipontiset tavoitteet ja sen jälkeen rypevät itsesäälissä oman saamattomuutemme edessä, Pesola kuvaa.

– Ihmiset tuntevat huonoa omaatuntoa, kun eivät harrasta tarpeeksi liikuntaa pari kertaa viikossa. Samalla he saattavat istua huonossa asennossa 13 tuntia päivässä viikosta toiseen. Pienet, usein toistuvat teot ovat taatusti tehokkaampia kuin suuret teot, jotka jäävät tekemättä.

Liikunta ei ole vain tavoitteellista kuntoilua

Istumisen lisääntyminen on tapahtunut kovin vaivihkaa, koska yleensä emme edes ajattele istumistamme. Se tapahtuu huomaamatta, ympäristön sekä normien sanelemana.

Istuminen on normaalia, kun taas vaikkapa kokouksessa seisojaa katsotaan ihmeissään. Siksi ensimmäinen käytännön askel on muuttaa suhtautumista liikuntaan.

Liikunta ei ole vain tavoitteellista kuntoilua, vaan se on kaikkea pientäkin aktiivisuutta arjessamme. Juuri tuo pieni aktiivisuus on tehokkainta istumisen haittojen poistamiseen.

– Eräs nainen onnistui pudottamaan painoa 15 kiloa vain katsomalla vähemmän televisiota. Perimmäinen syy onnistumiselle oli se, että pienen muutoksen kautta tuo nainen alkoi uskoa kykyynsä tehdä muutoksia. Samalla tuo pieni voitto kertautui muihinkin asioihin kuin huomaamatta – seurauksena painokin tippui. 

Liikuntavinkit sinulle:


Lähde: tiedote, Pilgrim Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja