Testissä allasnyrkkeily – miten vesi vaikuttaa treenin tehoon?

Tylsistyttääkö uiminen? Vesiliikuntaa voi harrastaa villimminkin!

Vesi pärskyy, poppi raikaa ja nauru räiskyy, kun Flamingo Span allasnyrkkeilytunnilla annetaan pallolle kyytiä. Erikoisessa lajissa tehdään samankaltaisia liikkeitä kuin nyrkkeilyssäkin, mutta vedessä.

Allasnyrkkeily ei ole ainoa uudenlainen vesiliikuntamuoto. Nyt altaaseen raahataan esimerkiksi spinningpyöriä, painoja ja steppereitä. Eikä ihme: vedessä on lempeää liikkua, mutta samalla veden vastus tuo treeneihin tehoa ikään kuin huomaamatta.

Allasnyrkkeilyssä nyrkkeilysäkin virkaa toimittaa pallo, joka on kimpoilee altaan pohjaan asetetussa telineessä. Käsiin pujotetaan "nyrkkeilyhanskat", jotka paitsi suojaavat rystysiä myös lisäävät veden vastusta – ja siten treenin tehoa.

Toimitus testasi, miten mätkiminen altaassa luonnistuu. Lue arviot!

Alleille kyytiä!

"Pidän uimisesta, mutta vesiliikuntatunneille en ole koskaan osallistunut – jotenkin olen myöntänyt sen lähinnä eläkeläisten terveysjumpaksi. Nyrkkeily kuitenkin kuulosti ja näytti hauskalta, ja tunnin alkajaisiksi useampikin nuori nainen yritti päästä vielä mukaan treeniin.

Nautin vedestä elementtinä, ja alkulämmittely pomppimisineen tuntui lähinnä hauskanpidolta. Sitten aloimmekin suunnata iskuja ja potkuja edessämme kelluviin palloihin.

Aluksi tuntui hölmöltä hakata vedessä kelluvaa palloa, mutta pian pärskin jo sydämeni kyllyydestä. Mätkiminen vedessä oli yllättävän hankalaa. Veden vastus vei ketteryyden, ja liikkeet tuntuivat tahmeilta. Vaikka kuinka yritti lyödä lujempaa, joutui tekemään tosissaan töitä saadakseen voimaa iskuihin.

Liikkeet eivät kuitenkaan tuntuneet niin raskailta kuin maalla, jossa painovoima estäisi minua kurottelemasta varpaita korkealle sivupotkuissa. Juurikin painovoiman takia vihaan punnerruksia, mutta ehkä vedessä kauhominen auttaisi alleihini?

Puolen tunnin treenit kuluivat hujauksessa. Venyttelyosuus jäi harmillisen lyhyeksi, ja sitä olisin kaivannut enemmän. Altaasta noustessa olo oli kuin pidemmänkin session jälkeen. Seuraavana päivänä erityisesti olkavarret tuntuivat helliltä."

Nainen, 27

"Parasta ikinä"


"Voin kertoa, etten ole hikiurheilun ystävä, vähimmiten vesipeto: vesi elementtinä pelottaa ja kauhistuttaa, kiitos uimakoulutraumojen. Mutta nyt täytyy sanoa, että mieleni muuttui kertalaakista!

Allasnyrkkeily oli yksinkertaisesti hurjan hauskaa. Vedessä pallon mätkiminen ja potkiminen luonnistui yllättävän helposti, vaikkakin liikkeet olivat hitaampia veden vastustuksen vuoksi. Yrittäessä lisätä nopeutta tuntui, ettei vauhti muuttunut mihinkään.

Mutta ensinnäkin a) veden alla oman itsensä vartioiminen jäi vähemmälle: eihän kukaan näe veden alle, miltä näytän! b) hengittäminen oli helpompaa. Ohjaaja kertoikin jälkikäteen, että vesiurheilu on monelle astmaatikolle loistava laji.

Ainoa, mikä teki tunnista haastavan, oli oma pituus: näin alle 160 senttimetriä pitkänä hujoppina tuntui välillä mahdottomalta pysyä "jalat maassa": palloa potkiessani olin useimmiten varpaillani.

Kiitosta tunti saa myös mainioista musiikkivalinnoista: ne innostivat liikkumaan mätkimään palloa oikein olan takaa. Tunti oli parasta ikinä: en ole nauranut pitkään aikaan näin paljon."

Nainen, 28

"Haastavia liikkeitä hymy huulilla"

Nuorempana vietin kesäpäivät usein ystävien kanssa uiden, joten innostuin kuin kuulin, että seuraavalla kokeilisimme allasnyrkkeilyä. En ollut koskaan aiemmin kuulutkaan kyseisestä lajista, joten minulla ei ollut muutoin juurikaan mitään odotuksia sen suhteen.

Minulla oli ylläni bikinit ja voin kertoa, että kannattaa valita uima-asu tarkoin, ettei vaan vilauttele mitään juoksuharjoitusten aikana. Ylleen kannattaa siis laittaa tukea antava uima-asu, jotta säästyy jatkuvalta yläosan nostelulta tai muulta.

Allasnyrkkeily sopii erinomaisesti sellaisille, jotka eivät halua hikoilla liikaa, mutta jotka haluavat kuitenkin saada sykkeen nousemaan ja tehokkaan treenin lyhyessä ajassa. Tunti kesti nimittäin noin 30 minuuttia ja sen aikana sai potkia ja purkaa omia turhautumisiaan terveellä tavalla.

Treenin jälkeen lihakseni eivät olleet kovinkaan kipeät, mutta aivan kuin reiteni ja kehoni olisi ollut hieman solakampi. Tunnin jälkeen olin muutenkin aivan väsynyt, koska allasnyrkkeilyn aikana tuli tehtyä haastaviakin liikkeitä hymy huulilla. Vettä pärskyin naamalle melko paljon, joten tunnille ei todellakaan kannata mennä meikit naamassa.

Nainen, 26

Lue myös:

    Uusimmat