Kysely: Täällä suomalaiset liikkuvat mieluiten

Lue, mitä liikunta merkitsee suomalaisille ja missä he liikkuvat mieluiten!

Radio Nova kysyi kuulijoiltaan, mitä liikunta heille merkitsee. Vastauksista selvisi, että liikuntaa merkitsee ennen kaikkea henkistä hyvinvointia.

Suomalaiset liikkuvat luonnossa

Liikunta-kyselyyn vastanneista moni kertoi liikkuvansa erityisesti luonnossa. Raitis ilma ja vaihtuvat maisemat ovatkin omiaan nostamaan mielialaa ja ehkäisemään stressiä. Vastauksista kävi ilmi myös, että ulkona liikutaan paljon ystävien, perheen tai koiran kanssa, joten liikkuminen on myös sosiaalinen tapahtuma monelle.

Liikunnan hyvät vaikutukset olivat monen mielessä myös muuten. Hiihto- tai kävelylenkin jälkeisten yöunien tiedettiin olevan paremmat kuin liikkumattoman päivän jälkeiset. Hyvän olon lisäksi monelle liikunta merkitsi myös terveyttä ja omaa aikaa kiireen keskellä.

Näin kyselyyn vastattiin

”Liikunta tuo euforisen olotilan, näköaisti nauttii uusista väreistä. Liikkumalla pysyy kunto tasapainossa ja saan uusia visioita kävelylenkeiltäni sisutusprojekteihini, tauluihin ja muihin käsitöihini! Liikun mieluusti meren rannalla, metsät ei kuulu suosikkeihini. Omaan huonon suuntavaiston. Liikun itse reippaasti kävellen ja kanssani on joskus myös ystävän lapsia rattaissa mukana tai ulkoilutan liikuntarajoitteista apuvälineellä liikkumaan. Kaikilla on oikeus liikkumiseen! Se tuo hyvän olon ja väriä päivään.”

”Mää ole sellane, et laiskistun tosi helpost. Mut onneks o mettää tosa lähel ja menen sinne samoilemaa. Siel ko liikkuu, nii mieli pysyy vireen, kuntoki kohenee ja mikä parast, noi liikakilokki karisee siin samas. Välil hyppään "rampparullan" (lue: polkupyörä) kyytii ja lähde pyöräileen ympär kylii. Mää tykkään kyl liikkuu, jos sen saa tehä iha oma-alotteisest eikä ol mittää "pakkopullaa". Luonnos o kiva liikkuu ja kattella luonno elämää, ainaski kevääl, ko luonto herää.”

”Liikunta merkitsee minulle jokapäiväistä elämää, se on oikeastaan muodostunut viimeisen kolmen vuoden aikana rakentavaksi elämäntavaksi. Siitä kertoo 53 kiloa, jotka ovat sen aikana jääneet pelkäksi hieksi, kyyneleiksi ja nauruksi salille, lenkkipoluille ja uimahalliin. Ei ole sellaista päivää kun en lähtisi trikoot jalassa, tukka putkella ja iso hymy naamalla joko salille tai lenkille.”

”Liikun kaikista mieluiten kävellen. Se on rauhallista ja rentouttavaa liikuntaa jossa mieli lepää. Samalla saa nautittua raikasta ilmaa mikä on myös tärkeää hyvän olon kannalta. Jos en pääse joka päivä liikkumaan, tulee "ahdistava" olo. Haluan pitää itsestäni huolta ja siksi liikun päivittäin.”

”Liikunta merkitsee minulle paljon. Lenkillä saan miettiä asioitani ja ratkaisutkin tulevat ennen lenkin loppua.

"Näen vuodenaikojen vaihtelun, kuinka keväällä luonto on likaisen ja kuolleen näköinen, vaan sieltä pukkaa vihreää hyvin pian, valkovuokot ilahduttavat kauneudellaan, puut saavat lehtivaatetuksen ja syksyllä lehdet karisee ja saa lenkkeillä ihanassa lehtisateessa, lenkillä näkee eläimiä, jopa ketun olen nähnyt. Minun lenkin pituus on 7,7 km ovelta ovelle ja olen sen nyt kiertänyt 2014 aikana 101 kertaa. Voi miten hyvän mielen lenkkeily saakaan aikaiseksi, kyllä sitä sen jälkeen on kuin uudesti syntynyt ja uni tulee illalla vaivatta ja se on syvää ja hyvää!”

”Kaikki huolet ja murheet unohtuu, kun lähtee vaikka ulos lenkkipolulle. Aamu on paras aloittaa juurikin rivakalla lenkillä; ei kiristä hermoa yhtään ja on iloisella mielellä.”

”Se on henkireikä joka auttaa perheenäitiä jaksamaan hektisessä menossa mukana. Liikunta on kävelyä kylänraitteja ja polkuja pitkin. Liikunta on uintia ja jumppaa hyvässä seurassa. Talvella hiihto hyvillä laduilla on ihkua, kunhan sukset toimii. Liikunta auttaa jaksamaan fyysisessä työssä. Ihanaa on myös kuinka lasten liikuntaharrastus tuo uusia ihana aikuisystäviäkin vanhemmillekin moniksi vuosiksi eteenpäin. Se on vaan niin tosi että mitä enemmän liikut, sitä paremmin jaksat!”

”Liikunta tuo vapautta, tai ainakin sen tunnetta. Mikään ei auta paineiden purkamiseen niin kuin liikunta! Omat intohimoni ovat HIIT, kuntosali ja pallopelit. Ulkoiltua tulee parikin kertaa päivässä, pakostakin säällä kuin säällä, siitä pitää perheen kaksi nelijalkaista huolta. Asian voisi siis tiivistää ehkä tähän tapaan: Ei liikuntaa, ei hyvää oloa, ei hyviä päiviä.”

”Vaihtelua, piristystä, voimaa, virkistystä, elämyksiä, yllätyksiä, kastumista, rasittumista, palautumista, vapautta, haastetta, panostamista, kehittymistä.”

”Minulle liikkuminen on elämäntapa. Ollut jo alle kouluikäisestä, kun isä vei minut urheiluseuran harjoituksiin. Liikunnasta tuleva upea olotila on parasta lääkettä mm. Melankoliaan taipuvaisen mieleeni. Parasta kuitenkin on huomata, kuinka kaikki kolme tytärtäni ovat omaksuneet tämän elämäntavan, johon liikunta kuuluu. Ehkä paras perintö, jonka äitinä voin antaa.”

Lue myös:

    Uusimmat