Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Säästä rahaa ja luontoa – näin aloitat ekopaaston

Shutterstock
Julkaistu 19.02.2015 17:34
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Laskiaistiistai aloittaa perinteisesti paastonajan. Nyt onkin siis hyvä aika aloittaa paasto, nimittäin ekopaasto! Lue vinkit siitä, kuinka juuri sinä voit helposti vähentää ruoan ympäristövaikutuksia. 

Suomalainen heittää ruokaa roskiin keskimäärin 70 kiloa vuodessa. Se tekee ruokajätettä yhteensä 500 miljoonan euron arvosta. Ympäristövaikutukset vastaavat 100 000 auton päästöjä. Järkytyitkö? Hyvä niin, sillä nyt on oikea aika kiinnittää huomiota omiin ruokailutottumuksiin. 

Näin aloitat ekopaaston

Suosi kasviksia. Suomalainen syö lihaa keskimäärin 77 kiloa vuodessa. Lihan vähentäminen ja vaihtaminen kasviksiin vähentää vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta. Pienimmät ilmastovaikutukset ovat kotimaisilla kasviksilla. 

Käytä broilerinlihaa. Broilerinlihan ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin naudan- ja sianlihalla.

Valitse lautaselle kalaa. Ekologisinta on valita lautaselleen kotimaisia luonnonkaloja. Kotimaisen kasvatetun kirjolohen hiilijalanjälkikin on vain kuudesosa naudanlihan ympäristövaikutuksista.

Vaihda riisi perunaan. Riisinviljelyssä vapautuu paljon metaania ja kasvihuonekaasuja. Korvaa riisi kotimaisella, edullisella perunalla ja vähennät huomattavasti ympäristövaikutuksia. 

Käytä nestemäisiä maitotuotteita. Yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan kymmen litraa maitoa, jolloin ympäristövaikutukset kasvavat yhtä suuriksi kuin naudanlihan tuotannon. Maitovalmisteet kannattaakin siis nauttia nestemäisinä, kuten jogurttina ja piimänä, ja vähentää juuston.


Vältä herkuttelua. Makeisten, virvoitusjuomien ja sipsien jättäminen kauppojen hyllyille säästää ilmastonvaikutuksia, sekä rahaa. Herkuista luopuminen voi kaventaa myös vyötäröä. 

Valmista ja lämmitä ruoka mikroaaltouunissa. Mikro on ilmastoystävällinen valinta. Esimerkiksi puuron ilmastovaikutus vähenee 70 prosenttia, kun valmistat sen mikrossa lieden sijasta. Kannattaa suosia myös vedenkeitintä sähkölieden sijasta. 

Älä käytä uunia turhaan. Kun lämmität uunin, valmista kerralla useampia ruokia. Voit valmistaa ruokaa suuria määriä kerralla, ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Vältä ruoan heittämistä roskiin. Hyödynnä tähderuoat ja suunnittele kauppareissusi etukäteen. Älä osta ruokaa enempää kuin kulutat. 

Lähteet: saasyoda.fi, Marttaliitto 

Lisää aiheesta:

10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Ahdistaako ilmastonmuutos? 10 tekoa, joilla sinäkin voit vaikuttaaVaihda pihvi papuihin ja laske lämpötiloja – Näillä viidellä arkisella asialla voit itse keventää omaa ilmastotaakkaasi 5 hyvää syytä kokeilla välillä vegaaniruokaaLiha, suklaa ja juusto ovat ruokamaailman pahiksia – näin syöt ympäristöä säästävästi
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • 16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • Eilen17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • Eilen16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä