Säästä rahaa ja luontoa – näin aloitat ekopaaston

foodmarket
Shutterstock

Laskiaistiistai aloittaa perinteisesti paastonajan. Nyt onkin siis hyvä aika aloittaa paasto, nimittäin ekopaasto! Lue vinkit siitä, kuinka juuri sinä voit helposti vähentää ruoan ympäristövaikutuksia. 

Suomalainen heittää ruokaa roskiin keskimäärin 70 kiloa vuodessa. Se tekee ruokajätettä yhteensä 500 miljoonan euron arvosta. Ympäristövaikutukset vastaavat 100 000 auton päästöjä. Järkytyitkö? Hyvä niin, sillä nyt on oikea aika kiinnittää huomiota omiin ruokailutottumuksiin. 

Näin aloitat ekopaaston

Suosi kasviksia. Suomalainen syö lihaa keskimäärin 77 kiloa vuodessa. Lihan vähentäminen ja vaihtaminen kasviksiin vähentää vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta. Pienimmät ilmastovaikutukset ovat kotimaisilla kasviksilla. 

Käytä broilerinlihaa. Broilerinlihan ympäristövaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin naudan- ja sianlihalla.

Valitse lautaselle kalaa. Ekologisinta on valita lautaselleen kotimaisia luonnonkaloja. Kotimaisen kasvatetun kirjolohen hiilijalanjälkikin on vain kuudesosa naudanlihan ympäristövaikutuksista.

Vaihda riisi perunaan. Riisinviljelyssä vapautuu paljon metaania ja kasvihuonekaasuja. Korvaa riisi kotimaisella, edullisella perunalla ja vähennät huomattavasti ympäristövaikutuksia. 

Käytä nestemäisiä maitotuotteita. Yhden juustokilon valmistamiseen tarvitaan kymmen litraa maitoa, jolloin ympäristövaikutukset kasvavat yhtä suuriksi kuin naudanlihan tuotannon. Maitovalmisteet kannattaakin siis nauttia nestemäisinä, kuten jogurttina ja piimänä, ja vähentää juuston.

Vältä herkuttelua. Makeisten, virvoitusjuomien ja sipsien jättäminen kauppojen hyllyille säästää ilmastonvaikutuksia, sekä rahaa. Herkuista luopuminen voi kaventaa myös vyötäröä. 

Valmista ja lämmitä ruoka mikroaaltouunissa. Mikro on ilmastoystävällinen valinta. Esimerkiksi puuron ilmastovaikutus vähenee 70 prosenttia, kun valmistat sen mikrossa lieden sijasta. Kannattaa suosia myös vedenkeitintä sähkölieden sijasta. 

Älä käytä uunia turhaan. Kun lämmität uunin, valmista kerralla useampia ruokia. Voit valmistaa ruokaa suuria määriä kerralla, ja pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Vältä ruoan heittämistä roskiin. Hyödynnä tähderuoat ja suunnittele kauppareissusi etukäteen. Älä osta ruokaa enempää kuin kulutat. 


Lähteet: saasyoda.fi, Marttaliitto 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat