Tuottaako kalan valmistaminen sinulle vaikeuksia? Onko lopputulos yleensä kuiva ja mauton? Ei hätää, sillä näillä vinkeillä opit valmistamaan maukasta ja mehevää kalaa.
Avainasemassa kalan valmistamisessa on raaka-aineen tuoreus. Tuoreen kalan tunnistaa parhaiten raikkaasta tuoksusta, ja kala kannattaa valita myös aina sesongin mukaan. Helmi-maaliskuussa lautaselle kannattaa valita madetta ja haukea, huhtikuusta eteenpäin taas ahventa ja kuhaa.
Suolaliemellä tasainen lopputulos
Kala kannattaa aina suolata ennen paistamista. Vaaleat ja rasvattomat kalat, kuten kuha tai ahven, kannattaa suolata ennen paistamista kymmenen prosenttisessa suolaliemessä. Suolaliemen käyttö takaa tasaisen lopputuloksen.
Suolaliemen saat valmistettua helposti keittämällä kolme litraa vettä, johon lisäät kolme desiä suolaa. Voit myös kokeilla sokerin lisäämistä suolaliemeen pehmeämmän lopputuloksen saamiseksi.
– Suolaliemi ei kuivata kalaa niin paljon kuin perus suolaaminen, kertoo helsinkiläisravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä.
Liotusaika riippuu kalan koosta. Pienemmät kalat suolaantuvat muutamassa tunnissa.
Rasvaisemman kalan, kuten lohen, voi myös pintasuolata noin puoli tuntia ennen paistamista. Kala on hyvä muistaa kuivata ennen suolausta.
Kaunis pinta kirkastetulla voilla
Kauniin paistopinnan takaamiseksi kala kannattaa paistaa kirkastetussa voissa. Kirkastettu voi kestää hyvin kuumennusta, eikä näin ollen pala helposti kuumalle pannulle.

