Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Paistetusta kalasta täydellisen mehevää – oletko kokeillut tätä kokkien kikkaa?

Shutterstock
Julkaistu 12.02.2015 10:53
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuottaako kalan valmistaminen sinulle vaikeuksia? Onko lopputulos yleensä kuiva ja mauton? Ei hätää, sillä näillä vinkeillä opit valmistamaan maukasta ja mehevää kalaa. 

Avainasemassa kalan valmistamisessa on raaka-aineen tuoreus. Tuoreen kalan tunnistaa parhaiten raikkaasta tuoksusta, ja kala kannattaa valita myös aina sesongin mukaan. Helmi-maaliskuussa lautaselle kannattaa valita madetta ja haukea, huhtikuusta eteenpäin taas ahventa ja kuhaa.

Suolaliemellä tasainen lopputulos

Kala kannattaa aina suolata ennen paistamista. Vaaleat ja rasvattomat kalat, kuten kuha tai ahven, kannattaa suolata ennen paistamista kymmenen prosenttisessa suolaliemessä. Suolaliemen käyttö takaa tasaisen lopputuloksen.

Suolaliemen saat valmistettua helposti keittämällä kolme litraa vettä, johon lisäät kolme desiä suolaa. Voit myös kokeilla sokerin lisäämistä suolaliemeen pehmeämmän lopputuloksen saamiseksi. 

– Suolaliemi ei kuivata kalaa niin paljon kuin perus suolaaminen, kertoo helsinkiläisravintola Eliten kokki Oula-Kustaa Keijälä.

Liotusaika riippuu kalan koosta. Pienemmät kalat suolaantuvat muutamassa tunnissa. 

Rasvaisemman kalan, kuten lohen, voi  myös pintasuolata noin puoli tuntia ennen paistamista. Kala on hyvä muistaa kuivata ennen suolausta. 

Kaunis pinta kirkastetulla voilla

Kauniin paistopinnan takaamiseksi kala kannattaa paistaa kirkastetussa voissa. Kirkastettu voi kestää hyvin kuumennusta, eikä näin ollen pala helposti kuumalle pannulle.

Kirkastettua voita saat tehtyä helposti kotikonstein. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Voi on valmista kun hera on laskeutunut pohjalle ja kirkas voi jäänyt pinnalle. Kaada pinnan kirkas voi varovasti talteen. 

Kalapalat kannattaa paistaa ensin nahkapuolelta. Näin saat kalan pinnasta rapean ja kauniin, mutta myös nahasta maistuvamman syödä. 

– Ohuita kalapaloja ei kannata edes yrittää paistaa molemmilta puolilta, vaan paistaa mieluummin toisen puolen hyvin, Keijälä muistuttaa.

Ohuet kalat kypsyvät hyvin, vaikka ne paistettaisiinkin vain toiselta puolelta. Myös paksumman kalan voi paistaa ainoastaan toiselta puolelta ja jättää kannen alle hautumaan. 

– Hyvin valmistettu nahaton kala on mielestäni parempaa kuin nahan kanssa sinne päin paistettu, Keijälä toteaa. 

Lisää aiheesta:

Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukastaVain vähän ruotoja ja hienostunut maku – kalamestarit suosittelevat nyt yhtä herkkukalaa lautaselle Moni ei hoksaa hyödyntää kätevää arkiruokaa – avaa vain paketti ja nauti: "Harva herkku on valmis yhtä nopeasti"Aiotko grillata kalaa? Yksi oleellinen apuväline kannattaa kaivaa kaapista: "Pysyy todennäköisemmin myös mehevänä"Kalaneuvos vinkkaa: Muista nämä työvaiheet kalan grillauksessa – takaavat maistuvan lopputuloksenKuusi tärkeintä sääntöä – näin paistat lohesta joka kerta täydellistä
KalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?