Vältä yleiset kokkausvirheet – älä heitä syötäviä osia pois!

sitruunankuori
Shutterstock

Tiesitkö, että saatat huomaamattasi heittää käyttökelpoista ruokaa kompostiin? Ota vinkit talteen ja hyödynnä raaka-aineet alusta loppuun.

Ruokahävikin pienentäminen on helppo aloittaa kiinnittämällä huomiota käyttötottumuksiin tavallisten raaka-aineiden kohdalla.

Sitruuna

Sitruunamehu antaa moneen ruokaan sen kaipaamaa happoa, mutta heitätkö sitruunankuoret mehun puristamisen jälkeen pois? Ei kannata. Sitruunasta voit hyödyntää mehun lisäksi myös kuoren keltaisen osan, jota voit raastaa ruokiin antamaan makua. Sitruunankuori sopii esimerkiksi makeisiin leivonnaisiin. Muista kuitenkin pestä sitruuna juuresharjalla ennen raastamista. 

Tuoreet yrtit

Kun yhtä ruokalajia varten ostettu tuore yrttipuska alkaa nuupahtaa, kannattaa tarttua toimeen. Hienonna yrtti pieneksi ja levitä yrttisilppu jääpalamuotteihin. Kaada perään oliiviöljyä ja pakasta kuutiot. Yrtti-öljykuutioita on helppo irrottaa muoteista tarpeen tullen.

Parsakaali

Terveellisen parsakaalin voi syödä kokonaan aina kukinnoista varteen. Varsi tosin vaatii hieman pidemmän kypsennysajan kuin kukinnot, joten mikäli haluat parsakaalista tasaisen kypsää, anna varsipalojen kiehahtaa ensin hetken ennen kuin lisäät kukinnot kattilaan.

Perunankuoret

Perunat voi syödä kuorineen, kunhan multa on pesty kunnolla pois. Esimerkiksi lohkoperunat ja uuniperunat maistuvat erityisen hyvin kuorineen. Jos kuitenkin teet ruokaa, joka ei kuoria kaipaa, pyöräytä kuorista rapeita ja herkullisia perunankuorisipsejä.

Muista myös:


Jos jääkaapissasi on lihaa tai kalaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on käsillä, vaikkei ruoalle olisi juuri nyt tarvetta, kypsennä liha ja pakasta ne. Pakkasessa kypsennetty liha ja kala saavat lisää käyttöaikaa.

Jos taas leipäkorista löytyy kannikka kuivunutta leipää, käytä leipä esimerkiksi lihapullataikinaan. 

Tummuneita banaanejakaan ei kannata heittää hukkaan. Ne sopivat hyvin smootheisiin antamaan makeutta. Ylikypsät banaanit ovat myös hyviä leivonnassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!