Vältä yleiset kokkausvirheet – älä heitä syötäviä osia pois!

sitruunankuori
Shutterstock

Tiesitkö, että saatat huomaamattasi heittää käyttökelpoista ruokaa kompostiin? Ota vinkit talteen ja hyödynnä raaka-aineet alusta loppuun.

Ruokahävikin pienentäminen on helppo aloittaa kiinnittämällä huomiota käyttötottumuksiin tavallisten raaka-aineiden kohdalla.

Sitruuna

Sitruunamehu antaa moneen ruokaan sen kaipaamaa happoa, mutta heitätkö sitruunankuoret mehun puristamisen jälkeen pois? Ei kannata. Sitruunasta voit hyödyntää mehun lisäksi myös kuoren keltaisen osan, jota voit raastaa ruokiin antamaan makua. Sitruunankuori sopii esimerkiksi makeisiin leivonnaisiin. Muista kuitenkin pestä sitruuna juuresharjalla ennen raastamista. 

Tuoreet yrtit

Kun yhtä ruokalajia varten ostettu tuore yrttipuska alkaa nuupahtaa, kannattaa tarttua toimeen. Hienonna yrtti pieneksi ja levitä yrttisilppu jääpalamuotteihin. Kaada perään oliiviöljyä ja pakasta kuutiot. Yrtti-öljykuutioita on helppo irrottaa muoteista tarpeen tullen.

Parsakaali

Terveellisen parsakaalin voi syödä kokonaan aina kukinnoista varteen. Varsi tosin vaatii hieman pidemmän kypsennysajan kuin kukinnot, joten mikäli haluat parsakaalista tasaisen kypsää, anna varsipalojen kiehahtaa ensin hetken ennen kuin lisäät kukinnot kattilaan.

Perunankuoret

Perunat voi syödä kuorineen, kunhan multa on pesty kunnolla pois. Esimerkiksi lohkoperunat ja uuniperunat maistuvat erityisen hyvin kuorineen. Jos kuitenkin teet ruokaa, joka ei kuoria kaipaa, pyöräytä kuorista rapeita ja herkullisia perunankuorisipsejä.

Muista myös:


Jos jääkaapissasi on lihaa tai kalaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on käsillä, vaikkei ruoalle olisi juuri nyt tarvetta, kypsennä liha ja pakasta ne. Pakkasessa kypsennetty liha ja kala saavat lisää käyttöaikaa.

Jos taas leipäkorista löytyy kannikka kuivunutta leipää, käytä leipä esimerkiksi lihapullataikinaan. 

Tummuneita banaanejakaan ei kannata heittää hukkaan. Ne sopivat hyvin smootheisiin antamaan makeutta. Ylikypsät banaanit ovat myös hyviä leivonnassa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja