Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vältä yleiset kokkausvirheet – älä heitä syötäviä osia pois!

Shutterstock
Julkaistu 21.03.2015 14:04

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Tiesitkö, että saatat huomaamattasi heittää käyttökelpoista ruokaa kompostiin? Ota vinkit talteen ja hyödynnä raaka-aineet alusta loppuun.

Ruokahävikin pienentäminen on helppo aloittaa kiinnittämällä huomiota käyttötottumuksiin tavallisten raaka-aineiden kohdalla.

Sitruuna

Sitruunamehu antaa moneen ruokaan sen kaipaamaa happoa, mutta heitätkö sitruunankuoret mehun puristamisen jälkeen pois? Ei kannata. Sitruunasta voit hyödyntää mehun lisäksi myös kuoren keltaisen osan, jota voit raastaa ruokiin antamaan makua. Sitruunankuori sopii esimerkiksi makeisiin leivonnaisiin. Muista kuitenkin pestä sitruuna juuresharjalla ennen raastamista. 

Kokeile: Sitruunapiiras

Tuoreet yrtit

Kun yhtä ruokalajia varten ostettu tuore yrttipuska alkaa nuupahtaa, kannattaa tarttua toimeen. Hienonna yrtti pieneksi ja levitä yrttisilppu jääpalamuotteihin. Kaada perään oliiviöljyä ja pakasta kuutiot. Yrtti-öljykuutioita on helppo irrottaa muoteista tarpeen tullen.

Kokeile: Paistetut muikut ja yrttimuhennetut perunat

Parsakaali

Terveellisen parsakaalin voi syödä kokonaan aina kukinnoista varteen. Varsi tosin vaatii hieman pidemmän kypsennysajan kuin kukinnot, joten mikäli haluat parsakaalista tasaisen kypsää, anna varsipalojen kiehahtaa ensin hetken ennen kuin lisäät kukinnot kattilaan.

Perunankuoret

Perunat voi syödä kuorineen, kunhan multa on pesty kunnolla pois. Esimerkiksi lohkoperunat ja uuniperunat maistuvat erityisen hyvin kuorineen. Jos kuitenkin teet ruokaa, joka ei kuoria kaipaa, pyöräytä kuorista rapeita ja herkullisia perunankuorisipsejä.

Kokeile: Perunankuorisipsit ja savu-chilidippi

Muista myös:

Jos jääkaapissasi on lihaa tai kalaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on käsillä, vaikkei ruoalle olisi juuri nyt tarvetta, kypsennä liha ja pakasta ne. Pakkasessa kypsennetty liha ja kala saavat lisää käyttöaikaa.

Jos taas leipäkorista löytyy kannikka kuivunutta leipää, käytä leipä esimerkiksi lihapullataikinaan. 

Kokeile: Gordonin italialaiset lihapullat

Tummuneita banaanejakaan ei kannata heittää hukkaan. Ne sopivat hyvin smootheisiin antamaan makeutta. Ylikypsät banaanit ovat myös hyviä leivonnassa.

Kokeile esimerkiksi Suklaakuorrutteista banaanikakkua tai Muhkeita banaaniohukaisia

Lisää aiheesta:

Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?Kalaruokien kokkaamiseen liittyy yleinen harhakäsitys, joka kannattaisi unohtaa: "Turhan monella kotikokilla on luulo…"Neljä supervihannesta, jotka saavat ruoan maistumaan – löytyväthän nämä raaka-aineet keittiöstäsi?Pähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Ruoat, jotka voi myös pakastaa – säästät aikaa ja rahaa
RuoanlaittoLeivontaVinkitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?