24-vuotias nainen ei halunnut pitää aurinkolaseja – silmän alla ollut finni olikin syöpä

Miten otat turvallisesti aurinkoa? 6:44
Millaiset merkinnät aurinkolaseista ja aurinkorasvasta pitäisi löytyä? Miten muuten auringolta voi suojautua?

Gibson, 24, luuli kasvoissaan ollutta näppylää finniksi. Kyseessä olikin syöpä, uutisoi australialainen uutissivusto news.com.au

Video: Millaisista luomista olisi syytä olla huolissaan? 

Useissa tapauksissa ihosyöpä, eli melanooma, saa alkunsa luomesta, joka muuttaa väriään tai muotoaan. Toisinaan ihosyöpä oirehtii muunlaisena ihomuutoksena, kuten rupena tai finniä muistuttavana näppylänä.

Näin kävi myös opettajana työskentelevälle Gibson Millerille. Hänen vasemman silmänsä alapuolelle ilmestyi vaaleanpunainen näppylä, jota nainen luuli aluksi tuiki tavalliseksi finniksi.

Finni olikin syöpä

Aluksi 24-vuotias nainen ei osannut huolestua, mutta kun ”finni” oli häirinnyt naista useamman kuukauden ajan, hän päätti käydä ihotautilääkärin pakeilla.

Vain viikko myöhemmin Gibsonilla diagnosoitiin olevan basaliooma, eli tyvisolusyöpä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikka kyseessä olikin paikallinen ja pienelle alueelle muodostunut pinnallinen syöpäkasvain, se vaati kaksi leikkausta. Ensimmäisessä kirurgisessa operaatiossa syöpäkasvain poistettiin, toisessa taas silmän ympärillä oleva kudos muotoiltiin uudelleen.

Jälkeenpäin Gibson on huomannut vanhoja valokuvia selatessaan, että hänen kasvojensa iho oli oireillut jo kolmen vuoden ajan – hän ei vain ollut osannut reagoida lähes huomaamattomaan ihomuutokseen.

Syövän aiheuttajana riittämätön aurinkosuoja

Lääkärit ja myös Gibson itse uskovat, että nuoren naisen tyvisolusyöpä johtui kasvojen ihon saamasta auringosta. Vaikka Gibson käyttikin aurinkorasvaa, hän ei ollut huomannut rasvata silmien ympärillä olevaa aluetta.

Nuori nainen ei ole myöskään koskaan pitänyt asusteista, kuten hatuista tai aurinkolaseista, joilla kasvoja olisi voinut suojata auringon UV-säteilyltä.

– Minulla oli muutamat aurinkolasit laukussani, mutta en juuri koskaan pitänyt niitä, Gibson valittelee Metro-lehdelle.

Video: Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto neuvoi vinkkejä turvalliseen auringossa oleiluun.

Gibsonin kasvot ovat nyt paranemaan päin syöpähoitojen jälkeen. Hän haluaakin muistuttaa ihmisiä aurinkosuojan tärkeydestä. Hän vannoo suojaavansa kasvonsa ja ihonsa vaatteilla, asusteilla sekä aurinkorasvalla.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: news.com.au, The Sun, Metro, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat