Tunnista ihosyövän oireet – millainen muutos on hälyttävä?

Ihosyöpä jakautuu kolmeen eri tyyppiin: tyvisolusyöpään, okasolusyöpään sekä melanoomaan. Näistä yleisin on tyvisolusyöpä ja harvinaisin melanooma – melanoomaankin tosin sairastuu vuosittain yli 1 400 suomalaista. Kaikissa kolmessa tyypissä on hieman erilaiset oireet. Lue alta, millaisia tyypilliset merkit ovat.

Yllä olevalla videolla näytetään, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.

Kannattaa muistaa, että jokainen ihosyöpä ei näytä oppikirjasta poimitulta. Valppaana tulisi olla aina, jos iholle ilmestyy muusta ihosta poikkeavia alueita, parantumattomia haavoja, punoitusta tai turvotusta luomen reunamilla, kutinaa, kipua, arkuutta tai hilseilyä. Terve iho ei myöskään vuoda verta tai muita eritteitä. 

Juttu jatkuu gallerian jälkeen.

Katso kuvia ihosyövästä

Kasvava ja haavautuva ihomuutos tai kyhmy

Pieni ja kivuton kyhmy tai kuiva, hilseilevä alue on tyvisolusyövän tavallinen ensimerkki.

Kyhmy voi olla ihonvärinen, vaaleanpunainen, punainen, ruskea tai jopa musta. Yleensä se todetaan noin puolen sentin mittaisena, mutta muutamassa vuodessa se voi olla läpimitaltaan muutamankin sentin.

Kyhmytön tyvisolusyöpä on ihottuman kaltainen muutos, joka voi punoittaa, hilseillä, haavautua ja rupeutua keskeltä. Harvinaisemmat tyvisolusyövän muodot voivat ilmetä joko epätarkkarajaisina ja lievästi koholla olevina alueina tai päinvastoin tasaisina, tarkkarajaisina ja punoittavina läiskinä.

Mitä pidemmälle syöpä etenee, sitä suuremmiksi haavaumat muuttuvat. Kipua ne eivät silti yleensä aiheuta.

Punoittava ja pyöreähkö iholaikku tai kyhmy

Okasolusyövän esiasteesta puhutaan aurinkokeratoosina. Se näyttäytyy pyöreähkönä ja punoittavana iholaikkuna. Mikäli syöpä etenee, laikku voi alkaa hilseillä ja paksuuntua. Muutoskohdassa voi alkaa esiintyä myös verenvuotoa.

Kosketusarka kyhmy, joka sekin suurentuessaan alkaa punertaa ja haavautua, on merkki okasolusyövästä. Ympäröivällä ihoalueella voi näkyä aurinkokeratoosia.

Muuttunut luomi

Jos ennestään iholla ollut tai siihen uutena ilmestynyt luomi kasvaa, punertaa, sinertää, tummenee, mustuu tai muuttuu rajoiltaan epätarkaksi, kyseessä voi olla melanooma. Myös luomen turpoaminen, aristaminen, kutiaminen ja haavautuminen ovat hälytysmerkkejä. Kovan tuntuinen tai verta vuotava luomi on niin ikään syytä käydä tarkistuttamassa.

Melanooman lähettämien etäpesäkkeiden merkkejä ovat luomimuutoksen ympärillä näkyvät tummat pisteet.

Lähde: Kaikkisyovasta.fi, Ilmansyopaa.fi, Terveyskirjasto, Cancer.org

Lue myös:

    Uusimmat