Karu totuus: Jos otat nyt aurinkoa Suomessa 20 minuuttia, tiedätkö mitä tapahtuu ensi kesänä? – "Se, mitä harvoin ymmärretään..."

Nauti auringosta turvallisesti 8:48

Suomen Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja Juha Heinon mukaan auringon haitat ovat nykyisin tiedossa. Harva kuitenkaan ajattelee sitä, että iho muistaa jokaisen palamisen ja ruskettumisen.

Kesän paahtava aurinko innostaa kansan kaduille ja rannoille. Liikaa itseään ei kuitenkaan saisi pahteessa ruskettaa.

– Suojakerrointen pitää tällä hetkellä olla aika korkeat. Itse käytän läpi vuoden kasvojen alueella suojakerrointa 50, Suomen kosmetologien yhdistyksen varapuheenjohtaja Anne Lohiniva sanoo Huomenta Suomessa.

D-vitamiinia saa riittävästi melko helposti

Samoin toimii Suomen Syöpäyhdistyksen terveysosaston johtaja Juha Heino. Heinon mukaan auringosta saa D-vitamiinia, vaikka hän uskookin, että auringon tarvetta on jonkin verran liioiteltu.

– D-vitamiinia saa riittävästi kesälomakaudella toukokuusta syyskuuhun, kun on kolme kertaa 15 minuuttia auringossa. Talvella sitä tarvitsee purkista lisää, Heino kuvaa.

Pelkällä auringon lämmöllä ei ole niin sanotusti terveysvaikutuksia.

– Totta kai terveysvaikutus tulee psyykkisen hyvinvoinnin kautta. Kyllähän maailma näyttää huomattavasti paremmalta, kun aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, Heino kuvailee.

"Se aurinko, mitä tänä kesänä on otettu, on valmiiksi solumuistissa seuravaan kesänä"

Lohinivan mukaan päivettynyt iho on edelleen muodissa, mutta syvää rusketusta ei enää haeta – auringon haitat ovat nykyisin hyvin tiedossa.

Jos palaa pahasti tai ruskettuu syvästi, UVA- ja UVB-säteet tunkeutuvat sekä ihon pintakerroksiin että syviin kerroksiin. Ne altistavat syövälle.

– Ne vaikuttavat solutasolla, eli saavat aikaan geneettisiä muutoksia solun perimätasolla, Heino sanoo.

– Se, mitä harvoin ymmärretään, on, että ihon muisti on kertautuva. Eli se (aurinko), mitä tänä kesänä on otettu, on valmiiksi solumuistissa seuravaan kesänä. Ja näin se kertautuu koko elämän ajan, Heino kuva.

Suomessakin UV-indeksi voi kivuta keskikesällä tasolle kuusi. Silloin aurinko polttaa ihon 20 minuutissa ja suojamaatta auringossa tulisi olla korkeintaan kymmenen minuuttia. 

Millaisiin iho-ongelmiin aurinko auttaa? Mistä ihosyövän tunnistaa? Mikä on "kolmen V:n sääntö"? Katso keskustelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat