Älä koske! 5 näppylätyyppiä, joista näpit on syytä pitää erossa

Himo poksauttaa ihoon ilmestynyt nyppylä voi tuntua vastustamattomalta, mutta nyppimisellä monesti vain pahentaa asiaa.

Yllä olevalla videolla testataan kehuttua meikkisientä.

Ihonhoidon asiantuntijat kehottavat jättämään ihon nyppimiseen väliin useimmissa tapauksissa. Ainakin, mikäli toivoo ihon palautuvan nopeasti entiselleen. Näppylän repiminen kun rikkoo ihon ja tekee siitä haavoittuvaisemman esimerkiksi tulehdukselle.

Erityisesti seuraavia iho-ongelmien hoidossa nyppiminen vain pahentaa asiaa.

1. Sisäänkasvanut karva

Sisäänkasvanut karva syntyy, kun karva ei pääse kasvamaan takaisin ihon pinnalle, vaan kasvaa väärään suuntaan. Sisäänkasvanut karva aiheuttaa tavallisesti kutiavan ja tulehdusherkän nypyn, josta näpit tulisi pitää erossa. Nyppiminen nimittäin ärsyttää nyppylää ja voi aiheuttaa tulehduksen.

Nyppimisoperaation sijaan sisäänkasvanutta karvaa voi hoitaa levittämällä näppylän päälle hydrokortisonivoidetta, joka vähentää punaisuutta, kutinaa ja ärsytystä. Ihoa voi myös kuoria sisäänkasvaneen karvan lähettyviltä auttaakseen karvaa läpäisemään ihon pinnan.

2. Herpes

Herpesvirus leviää kosketuksen välityksellä. Mikäli herpeksen ei toivo leviävän vallattomasti ympäri kehoa, tulee siis yskänrokkojen koskettelemista saati nyppimistä välttää tiukasti.

Hoida herpestä apteekista saatavilla laastareilla, voiteilla ja lääkkeillä tai kokeile luonnollisia keinoja yskänrokosta ylipääsemiseen.

3. Luufinni

Luufinneillä tarkoitetaan 1–2 millimetrin läpimittaista helmenvalkeaa näppylää ihossa. Tavallisesti luufinnejä ilmestyy silmien ulkonurkkien läheisyyteen sekä silmäluomiin. Niiden nyppiminen sormin aiheuttaa helposti punaisuutta, ärsytystä ja voi johtaa tulehtumiseen.

Luufinnit voi poistaa terävällä neulalla, joka leikkaa luufinnin katon. Katon rikkomisen jälkeen luufinnin sisältä löytyvä sarveishelmi on helppo pyöräyttää ulos. Toimenpiteen voi tehdä myös kosmetologi.

4. Mustapää

Mustapäät ovat iholla esiintyviä tukkeutuneita talirauhasia. Niiden nyppiminen voi tuntua helpolta ratkaisulta kosmeettiseen ongelmaan, mutta tosiasiassa pahentaa asiaa työntämällä bakteereja yhä syvemmälle ihoon.

5. Kystinen akne

Kystinen akne on aknen vaikeampi muoto. Silloin ihoon muodostuu ontelomaisia, kivuliaita tulehduspesäkkeitä, joiden seurauksena iholle muodostuu arpia.

Nyppimällä ei syvällä olevaa finniä tavoita. Sen sijaan puristelulla ihoon saa aikaiseksi verisen läiskän, jota on mahdotonta peittää meikillä.

Parempi vaihtoehto onkin kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

***

0:58

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja