15-vuotias haaveili väkivallasta, hakkasi ensimmäisen sopivan uhrin, potki päähän ja kuvasi teon videolle Helsingissä – ehdollista vankeutta

Alaikäisten väkivalta lisääntyy - mikä avuksi? 9:30
Videolla asiantuntijat kertovat, mitä alaikäisten kasvavasta väkivallasta pitää ajatella ja mitä sille pitäisi tehdä.

15-vuotias poika pahoinpiteli ikätoverinsa rajusti ja kuvasi teon videolle, joka levisi myöhemmin nuorten keskuudessa. Hovioikeus kovensi tuomiota.

Poika pahoinpiteli itselleen entuudestaan tuntemattoman teinipojan Helsingissä huhtikuussa 2022. Teolle ei ollut mitään järkevää syytä.

Ennen väkivallantekoa poika uhitteli kavereilleen humalassa, että haluaisi "paskoa" jonkun. Erään paikalla olleen kaverin mukaan vaikutti siltä, että poika halusi vain satuttaa jotain toista. 

Uhriksi valikoitui sattumalta teinipoika, joka oli tullut paikalle kaverinsa mukana. Hän ei tuntenut 15-vuotiasta ennalta.

Talloi maassa makaavan päätä

Ensin 15-vuotias tiedusteli uhrin nimeä ja ikää, ja aloitti sitten rajun väkivallan.

Poika löi uhria ensin useasti nyrkillä päähän ja alkoi sitten kuvata tilannetta puhelimellaan. Videolla uhrin kasvot ovat jo veressä.

Tämän jälkeen poika kaatoi uhrin maahan ja potki tätä päähän sekä ylävartaloon lukuisia kertoja.

Kun uhri yritti nousta, poika kaatoi hänet uudestaan ja jatkoi pahoinpitelyä muun muassa tallomalla ja potkimalla hänen päätään voimakkaasti.

Vaikka väkivalta oli rajua, uhri selvisi tilanteesta suhteellisen lievin vammoin ja onnistui pakenemaan paikalta omin voimin.

Ei mitään syytä väkivallalle

Asiaa puitiin Helsingin käräjäoikeudessa viime syksynä. Teinipoika myönsi tekonsa, mutta jätti oikeuden harkittavaksi, oliko kyse törkeästä pahoinpitelystä vai ei.

Käräjäoikeuden mukaan oli. Tekoa pidettiin paitsi erityisen raakana että julmana, myös nöyryyttävänä.

Käräjäoikeus totesi, ettei uhri ollut antanut väkivallalle minkäänlaista syytä, vaan tilanne tuli täysin yllätyksenä. Lisäksi tekijän kuvaama video levinnyt nuorten keskuudessa.

Tuomiota annettaessa kiinnitettiin huomiota siihen, ettei 15-vuotias ollut käyttänyt uhriin "täyttä voimaa". Se ei kuitenkaan tarkoittanut, etteikö väkivalta olisi ollut vaarallista.

Uhrin vammojen katsottiin jääneen melko lieviksi lähinnä sattumalta.

Pojan katsottiin syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Sopivaksi rangaistukseksi katsottiin yksi vuosi ehdollista vankeutta.

Syyttäjä valitti

Syyttäjä valitti käräjätuomiosta hovioikeuteen. Syyttäjän näkemyksen mukaan rangaistus oli liian kevyt.

Hovioikeus oli samoilla linjoilla ja päätyi koventamaan vankeusrangaistusta neljällä kuukaudella. Pojan tekoa pidettiin hyvin vaarallisena ja nöyryyttävänä. 

Hovioikeudessa pohdittiin myös, olisiko rangaistus pitänyt tuomita ehdollisen sijaan ehdottomana. Asiassa oli sekä puolesta että vastaan puhuvia seikkoja. 

Ehdotonta vankeutta puolsi etenkin teon vakavuus. Toisaalta alaikäinen voidaan tuomita ehdottomaan vain poikkeustilanteessa.

Asiaa harkittuaan hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun kuin käräjäoikeus aiemmin. Tekijä oli vasta juuri ennen tekoa täyttänyt 15 vuotta, ja hänen kypsymättömyytensä oli vaikuttanut rikokseen.

Hovioikeus katsoi, että ehdottomasta vankeudesta olisi voinut olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisäksi pojan katsottiin saaneen apua lastensuojelun kautta. 

Lue myös:

    Uusimmat