Poliisin tilastot paljastavat karmivat luvut lasten tekemistä pahoinpitelyistä – yksi alue korostuu tilastoissa erityisesti

9:30
Videolla asiantuntijat kertovat, mitä alaikäisten kasvavasta väkivallasta pitää ajatella ja mitä sille pitäisi tehdä.

Alaikäisten tekemät pahoinpitelyrikokset ovat kasvaneet selvästi alle vuosikymmenessä, selviää poliisin tilastoista.

Poliisihallitus toimitti MTV Uutisille pyynnöstä tilastot alaikäisten tekemäksi epäillyistä pahoinpitelyrikoksista ja niiden yrityksistä vuosilta 2015–2022. Luvut ovat kylmäävät.

Esimerkiksi alle 15-vuotiaiden tekemäksi epäiltyjen pahoinpitelyiden määrä on lähes kolminkertaistunut runsaasta 840 tapauksesta lähes 2 500 tapaukseen.

Prosentuaalisesti kasvu ikäluokassa on vielä järkyttävämpää törkeiden pahoinpitelyiden osalta, jossa epäiltyjen määrä on kasvanut yli 15-kertaiseksi. Tässä kuitenkin tilastoa vääristää tapausten pieni määrä: vuonna 2015 epäilyjä oli vain kolme kappaletta, joten kasvu 46 epäiltyyn tekoon on prosentuaalisesti valtava, vaikka itse tapauksia on suhteessa yhä verrattain vähän.

Myös 15-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa alaikäisissä kasvu pahoinpitelyepäilyjen määrässä on ollut huomattavaa. Törkeästä pahoinpitelystä epäiltyjen määrä on lähes 2,5-kertaistunut seitsemässä vuodessa 65 tapauksesta viime vuonna tilastoituihin 160 tapaukseen. Perusmuotoisissa pahoinpitelyissä kasvua on runsaat 70 prosenttia: vuonna 2015 epäiltyjä oli 1 010, viime vuonna niitä oli jo yli 1 730.

Alaikäisten epäillyt pahoinpitelyrikokset vuosina 2015–2022

Eroja alueittain

Lasten tekemäksi epäillyssä väkivallassa näkyy jonkin verran eroja myös alueittain. Suhteessa suurinta kasvu oli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella, jossa alle 15-vuotiaiden tekemäksi epäillyt pahoinpitelyrikokset tilastojen valossa seitsenkertaistuivat.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella vastaavasti kasvua oli yli 400 prosenttia. Keskimäärin eri poliisilaitosten alueella epäiltyjen pahoinpitelyrikosten määrä on yli kaksinkertaistunut.

Alle 15-vuotiaiden epäillyt pahoinpitelyrikokset vuosina 2015–2022

2:02
Lapsiasiainvaltuutettu kertoo videolla, miten pelon kierre ruokkii raakaa nuorisoväkivaltaa. Sosiaalisella medialla on hänen mukaansa asiassa keskeinen rooli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja