Mainos

Yksi tabletti voi pelastaa kurkkukivulta

Yksi annos muun muassa astman hoidossa käytettäviä kortikosteroideja voi tuoreen tutkimuksen perusteella helpottaa kurkkukipua ja lyhentää oireilua. Tulokset julkaisi British Medical Journal.

Kortikosteroidien kurkkukipua vähentävä vaikutus on tunnettu aiemminkin. Niitä on käytetty muun muassa ammattilaulajien äänen käheyden poistamiseksi kurkunpäätulehduksen yhteydessä. Puutteellisen tutkimustiedon vuoksi lääkärit ovat kuitenkin suhtautuneet kortikosteroidien käyttöön varauksella.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kymmenen tutkimuksen ja 1 400 potilaan tietojen meta-analyysiin. Analyysin perusteella kortikosteroideja tavanomaisen hoidon lisäksi saavien kurkkukivut lievittyvät tai paranevat vuorokaudessa tai kahdessa todennäköisemmin kuin pelkkää tavanomaista hoitoa saavien.

Käytännössä erot eivät ole kuitenkaan suuren suuria. Kortikosteroidien avulla kivut lievittyvät keskimäärin 11 tuntia nopeammin, ja kahden vuorokauden kuluessa kivut lakkaavat kokonaan 20 prosenttia useammalla.

Kortikosteroideihin liitetyt hyödyt sai jo yhdellä tai kahdella pieniannoksisella tabletilla, eikä hoito aiheuttanut haittavaikutuksia. Tutkijat pitävät hoitoa turvallisena ja näyttöä riittävänä, jotta kortikosteroideja voi suositella nielutulehduksen hoitoon. Käytännössä vaikutus voi kuitenkin monilla potilailla jäädä vähäiseksi.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.

15:18

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.