Yhdysvallat vauhdittaa Gazan pysähtynyttä aseleposopimusta – Suomi vaatii Israelia pidättäytymään laajemmasta hyökkäyksestä

Suomi esitti perjantaina 12 muun maan kanssa Israelille vetoomuksen, ettei se laajentaisi hyökkäystään Rafahiin, koska tällä olisi siviilien kannalta katastrofaaliset seuraukset.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan matkustaa viikonloppuna Israeliin ja Saudi-Arabiaan, Valkoinen talo kertoo. Sullivanin on määrä tavata matkallaan Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman ja Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Israelin ja äärijärjestö Hamasin aseleponeuvotteluiden välittäjämaihin lukeutuva Qatar sanoi aiemmin viikolla, että Israelin sotilasoperaatio Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevan Rafahin alueella on vaikeuttanut pahasti aseleponeuvotteluja. Qatar kuvaili neuvotteluiden olevan lähes pysähdyksissä.

Kiivaat taistelut jatkuivat Gazan kaistalla myös perjantaina samalla, kun Israelin pelättiin laajentavan hyökkäystään Rafahin kaupunkiin, missä on edelleen satojatuhansia palestiinalaisia, jotka ovat paenneet taisteluita muualta Gazasta. YK:n mukaan Rafahista suojaa hakeneesta noin 1,4 miljoonasta ihmisestä noin 640 000 on paennut muille alueille.

Ilmaiskuja Jabaliaan ja Rafahiin

Silminnäkijöiden mukaan Jabalian kaupunkiin tehtiin perjantain vastaisena yönä raskaita ilmaiskuja. Myös Rafahia tulitettiin ilmasta. Hamasin aseellinen siipi kertoi ampuneensa Israelin joukkoja kranaateilla Rafahissa.

Israelin mukaan taisteluja Rafahissa vielä kiihdytetään. Puolustusministeri Yoav Gallant sanoi jo torstaina, että kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan sanoi jälleen torstaina, että maahyökkäys Rafahiin on kriittisen tärkeä Israelin asevoimien tavoitteille tuhota Hamas.

Suomi esitti perjantaina 12 muun maan kanssa Israelille vetoomuksen, ettei se laajentaisi hyökkäystään Rafahiin, koska tällä olisi siviilien kannalta katastrofaaliset seuraukset. Times of Israelin mukaan ryhmään lukeutuivat Suomen lisäksi Australia, Britannia, Kanada, Japani, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea, Tanska, Ranska, Saksa, Italia, Hollanti ja Ruotsi.

Gazan satamalaituri saatiin käyttöön 2:08
Video: Gazan satamalaituri saatiin käyttöön.

Väliaikaissatama aloitti toimintansa

Pientä helpotusta Gazan kaistalle toi perjantaina avustustoimitusten alkaminen Yhdysvaltain asevoimien rakentaman väliaikaisen satamalaiturin kautta. Avustusrekat alkoivat kulkea laiturin kautta perjantaiaamuna paikallista aikaa. YK ottaa avun vastaan maissa ja koordinoi jakelun ympäri Gazan kaistaa.

YK:n alaiset järjestöt ovat toistuvasti varoittaneet alueen humanitaarisen tilanteen vaikeutumisesta. Kahdeksatta kuukautta jatkuvat taistelut ovat ajaneet Gazan siviilit nälänhädän partaalle.

Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja Cindy McCain sanoi aiemmin tässä kuussa uutiskanava NBC:lle, että kaistan pohjoisosassa vallitsee jo nälänhätä ja se on leviämässä etelää kohti.

Humanitaarisen avun pääsy alueelle hidastui entisestään merkittävästi sen jälkeen kun Israel otti valvontaansa Gazan puolen Rafahin rajanylityspaikasta. Raja-asema on ollut elintärkeä ruoan, polttoaineen ja muiden avustusten toimittamiselle.

WHO: Sairaaloista loppumassa polttoaine

Maailman terveysjärjestö WHO:n edustajan Tarik Jasarevicin mukaan Rafahin rajanylityspaikan sulkeminen on aiheuttanut vaikean tilanteen. WHO ilmoitti perjantaina, että se ei ole saanut lääkintätarvikkeita Gazan kaistalle kymmeneen päivään. Jasarevicin mukaan viimeisin lääketarviketoimitus saatiin Gazaan ennen toukokuun 6. päivää.

Jasarevicin mukaan merkittävänä huolena on pula polttoaineesta, jota tarvitaan klinikoiden ja sairaaloiden avoinna pitämiseen. Hänen mukaan Gazan 36 sairaalasta vain 13 on osittain toiminnassa.

– Edelleen toiminnassa olevista sairaaloista on loppumassa polttoaine, mikä asettaa niin monen hengen vaaraan, Jasarevic sanoi.

– Nykyiset sotilasoperaatiot Rafahissa vaarantavat lukemattomia ihmishenkiä, hän lisäsi.

Biden on menettämässä äänestäjiä Gazan sodan vuoksi 2:51

Biden on menettämässä äänestäjiä Gazan sodan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat