EU jyrähtää Israelille: Sotilasoperaatio Rafahissa lopetettava välittömästi

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan Rafahissa ei ole humanitaarista katastrofia.

Euroopan unioni vaatii, että Israel lopettaa sotilasoperaationsa Rafahissa Gazan eteläosassa välittömästi. Mikäli Israel ei tee näin, suhteet EU:hun ovat vaarassa kärsiä pahasti, sanoo unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell lausunnossaan.

–  Jos Israel jatkaa sotilasoperaatiotaan Rafahissa, se väistämättä rasittaisi EU:n suhteita Israeliin, Borrell sanoi.

Borrell varoitti myös, että operaatio häiritsee humanitaarisen avun toimittamista Gazassa, mikä lisää muun muassa nälänhädälle altistumista sekä ihmisten kärsimystä ja kodeistaan pakenemista.

Israel on toistuvasti ilmoittanut, että se aikoo tehdä laajan maahyökkäyksen Rafahiin. Kaupungin itäosassa on jo menossa sotilasoperaatioita, joita Israelin armeija on kutsunut rajoitetuiksi.

EU:n mukaan yli miljoonaa ihmistä Rafahin kaupungissa ja sen ympäristössä on käsketty pakenemaan.

–  Samalla kun EU tunnistaa Israelin oikeuden puolustaa itseään, täytyy se tehdä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti siviilien turvallisuudesta huolehtien, Borrell sanoi lausunnossa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi omassa lausunnossaan keskiviikkona, että Rafahissa ei ole tapahtunut eikä tule tapahtumaan humanitaarista katastrofia. Hänen mukaansa alueelta on evakuoitu lähes puoli miljoonaa ihmistä.

–  Meidän vastuulliset ponnistuksemme kantavat hedelmää, Netanjahu sanoi.

Bidenin hallinto ilmoitti asekaupoista

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto ilmoitti kongressille tiistaina miljardin dollarin suuruisista asekaupoista Israelin kanssa. 

Vielä viime viikolla Biden varoitti voivansa jäädyttää asetoimituksia, jos Israel hyökkää erittäin tiheästi asutetuille alueille Rafahissa. Tuota edeltävällä viikolla Yhdysvallat oli jo keskeyttänyt yhden pommitoimituksen Rafahiin liittyvien huolten vuoksi.

Hallinnon on ilmoitettava kongressille uusista asemyynneistä, jos niiden arvomäärä ylittää tietyn rajan. Kongressi voi vielä estää aseiden myynnin Israelille.

Bidenin oman demokraattipuolueen edustajista osa on ollut kauhuissaan Gazan sodan siviileille aiheuttamista kärsimyksistä. Republikaanit sen sijaan ovat olleet lähes yksimielisiä Israelin aseistamisesta.

Asekaupoista ensimmäisen uutisoineen Wall Street Journalin mukaan pakettiin saattaa kuulua 700 miljoonan dollarin edestä tankkien ammuksia ja 500 miljoonan dollarin edestä taktisia ajoneuvoja.

Bidenin hallinto on ollut aiempaa kriittisempi Israelin toimia kohtaan, mutta tehnyt kuitenkin selväksi auttavansa liittolaistaan.

Yhdysvallat on lähettänyt Israelille muun muassa kymmeniätuhansia pommeja, panssarivaunujen ja tykistön ammuksia sekä ilmatorjuntakalustoa sen jälkeen, kun Israel aloitti sotatoimensa Gazassa lokakuun alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat