USA tekee yli miljardin asekaupan Israelin kanssa

Kongressi voi vielä estää asekauppojen hyväksynnän.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin hallinto on ilmoittanut kongressille Israelin kanssa sovituista yhteensä yli miljardin dollarin suuruisista asekaupoista, kertoo yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal (WSJ).

Kaupat koskisivat ainakin panssarivaunujen ja kranaatinheitinten ammuksia sekä taktisia ajoneuvoja.

Hallinnon on ilmoitettava kongressille uusista asemyynneistä, jos niiden arvomäärä ylittää tietyn rajan. Kongressi voi estää kauppojen läpimenon.

Biden varoitti viime viikolla voivansa pidättää asetoimituksia, jos Israel hyökkää erittäin tiheästi asutetuille alueille Rafahissa. Tuota edeltävällä viikolla Yhdysvallat oli jo keskeyttänyt yhden pommitoimituksen Rafahiin liittyvien huolten vuoksi.

Bidenilta ristiriitaisia viestejä Israelille

Tuore kauppa osoittaa, ettei Bidenin hallinto todennäköisesti halua syventää hänen hallintonsa ja Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun välille syntynyttä juopaa. 

Päätös edetä uusien asekauppojen kanssa näin pian pommitoimituksen keskeyttämisen jälkeen kaivaa kuitenkin maata Bidenin pyrkimyksien alta, jos presidentin tarkoituksena on painostaa Netanjahua miettimään uudestaan Gazaan kohdistuvia sotatoimiaan, Middle East Democracy Center -instituutin asiantuntija Seth Blinder arvioi WSJ:lle.

Israelin hallinto voi Blinderin mukaan tulkita tuoreen julkistuksen takuuksi sille, että Gazan sodassa käytetyt ammukset voidaan korvata tulevaisuudessa, vaikka Rafahista olisikin nyt erimielisyyttä. 

Julkistuksessa ilmoitetut aseet voivat saapua Israeliin vasta vuosienkin päästä.

Tuoreeltaan ilmoitettuja asekauppoja on WSJ:n mukaan hierottu aiemmin tänä keväänä.

Yhdysvallat on lähettänyt Israelille muun muassa kymmeniätuhansia pommeja, panssarivaunujen ja tykistön ammuksia sekä ilmatorjuntakalustoa sen jälkeen kun Israel aloitti sotatoimensa Gazassa lokakuun alkupuolella. 

Näissä toimituksissa on hyödynnetty usein kongressin jo aiemmin hyväksymää 23 miljardin dollarin arvoista asepakettia.

Lue myös:

    Uusimmat