Humanitaarinen apu alkoi kulkea Gazan kaistalle Yhdysvaltojen rakentaman laiturin kautta

Avustustoimitusten alkaminen Yhdysvaltain asevoimien rakentaman väliaikaisen satamalaiturin kautta on tuonut tänään pientä helpotusta Gazan kaistalle.

Avustusrekat alkoivat kulkea laiturin kautta aamulla paikallista aikaa.

Yhdysvaltain sotilaat eivät nousseet maihin laituria rakennettaessa, eivätkä he osallistu avun jakoon. YK ottaa avun vastaan maissa ja koordinoi jakelun ympäri Gazan kaistaa.

Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän sotatoimialueen päämaja Centcom painotti, ettei kyseessä ollut yksinomaan Yhdysvaltojen hanke.

– Kyseessä on jatkuva, monikansallinen yritys toimittaa lisäapua palestiinalaisille siviileille Gazassa merikäytävän kautta. (Se) on luonteeltaan täysin humanitaarinen ja siihen sisältyy useiden maiden ja humanitaaristen järjestöjen lahjoittamia avustustuotteita, Centcom sanoi X-viestissään.

Yhdysvaltain asevoimat kertoi jo aiemmin viikolla, että satoja tonneja avustustarvikkeita odotti valmiina toimitettavaksi laiturin kautta. Lisäksi sen mukaan tuhansia tonneja lisää oli valmisteilla.

Kahdeksatta kuukautta jatkuvat taistelut ovat ajaneet Gazan siviilit nälänhädän partaalle. Humanitaarisen avun pääsy alueelle hidastui edelleen merkittävästi sen jälkeen kun Israel otti valvontaansa myös Gazan puolen Rafahin rajanylityspaikasta. Raja-asema on ollut elintärkeä ruoan, polttoaineen ja muiden avustusten toimittamiselle.

Taistelut jatkuivat

Kiivaat taistelut ovat jatkuneet Gazan kaistalla tänäänkin. Israelin pelätään laajentavan hyökkäystään Rafahiin Gazan eteläosassa, missä on edelleen satoja tuhansia taisteluja paenneita palestiinalaisia.

Israelin mukaan taisteluja Rafahissa tullaan kiihdyttämään. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan maahyökkäys Rafahiin on ratkaisevan tärkeä armeijan tavoitteille tuhota Hamas, jotta se ei voi enää hyökätä Israeliin.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt olivat hyökänneet Israeliin ja tappaneet yli 1 170 ihmistä ja ottaneet yli parisataa panttivankia.

Gazan kaistalla on Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan kuollut jo pitkälti yli 35 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat