Israel puolustautui kansanmurhasyytöksiä vastaan Haagissa – syyttävä huuto keskeytti

Gazan satamalaituri saatiin käyttöön 2:08
Video: Gazan satamalaituri saatiin käyttöön

Israel on puolustautunut tänään YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa kansanmurhasyytöksiä vastaan. 

Gazan humanitaarinen kriisi vain pahenee, mutta Israel lisää joukkojaan Gazan eteläosaan Rafahiin.

Etelä-Afrikka syyttää Israelia palestiinalaisten kansanmurhasta, ja vaatii YK-tuomioistuinta määräämään Israelin keskeyttämään hyökkäyksen Rafahiin. 

Etelä-Afrikan syytöksien mukaan Israel aikoo ”pyyhkiä (palestiinalaiset) pois maan kamaralta.”

BBC kertoo, että Israel puolestaan syytää Etelä-Afrikkaa todellisuuden vääristelystä. Israelin mukaan käynnissä on lohduton sota, muttei missään nimessä kansanmurha.

– Israel on mukana vaikeassa ja traagisessa aseellisessa konfliktissa. Etelä-Afrikka jättää huomiotta tämän tosiasiallisen kontekstin, joka on olennainen tilanteen ymmärtämiseksi. Ja se jättää huomiotta kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen sovellettavan oikeudellisen kehyksen. Se tekee pilkkaa kansanmurhan hirvittävästä syytöksestä, totesi Israelin varaoikeuskansleri Gilad Noam.

Kuuleminen keskeytyi hetkeksi paikalla olleen naisen huudettua ”valehtelijat” Israelin puheenvuoron aikana.

Palestiinan ulkoministeriön apulaisministeri Ammar Hijazin mukaan Israel pyrki kansainvälisessä tuomioistuimessa piirtämään kuvaa rinnakkaistodellisuudesta, jota ei ole olemassa.

Päätöstä kansanmurhakanteeseen saadaan odottaa vuosia.

Samalla Israel kertoo lisäävänsä joukkoja Rafahissa, josta on YK:n mukaan paennut kymmenessä päivässä yli 630 000 palestiinalaista Gazan keskiosaan. 

Pientä lohtua toi tänään Gazaan viimein saadut avustuskuljetukset Yhdysvaltain asevoimien rakentaman väliaikaisen satamalaiturin kautta Israelin suljettua maa- ja merireittejä. 

Pulaa on silti kaikesta kaikkialla ja pitkään.

Lue myös:

    Uusimmat