Korvasitko sokerin keinotekoisilla makeutusaineilla ruoanlaitossa ja limua valitessasi? Mikäli teit valinnan painonpudotuksen vuoksi, kannattaa miettiä uudelleen, sillä Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan keinotekoisista makeutusaineista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä terveydelle.
Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että esimerkiksi useissa kevytlimuissa käytetty makeutusaine aspartaami voi jopa nostaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi se voi nostaa kuolleisuuden riskiä aikuisilla, kertoo New York Post.
– Sokerin korvaaminen sokerittomilla makeutusaineilla ei auta painonhallinnassa pitkällä aikavälillä, kertoo lausunnossaan WHO:n ravitsemus- ja terveysyksikön johtaja Francesco Branca.
WHO:n mukaan yleisemmin käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat asesulfaatti-K, aspartaami, advantaami, syklamaatti, neotaami, sakkariini, suklaroosi, stevia ja stevia-johdannaiset.
Keinotekoisia makeutusaineita löytyy erilaisista suosituista limuista, energiajuomista, sokerittomasta purukumista ja sokerittomasta kaakaosta.

