Matalakaloristen ja kalorittomien makeutusaineiden suurin käyttö taannutti kognitiivisia kykyjä.
Kalorittomilla makeutusaineilla ja kognitiivisella heikentymisellä vaikuttaisi olevan yhteys, kertoo Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus.
Tutkimuksessa selvitettiin matalakaloristen ja kalorittomien makeutusaineiden käyttöä, kertoo MedicalXpress.
Mukana oli yli 12 000 osanottajaa, joiden keski-ikä oli 52. Osanottajien kognitiivisia toimintoja testattiin koeajan alussa, keskellä ja lopussa.
Kognitiivisilla toiminnoilla tarkoitetaan tiedon käsittelyyn liittyviä toimintoja, kuten havaitsemista, ajattelua ja muistamista, kertoo Duodecim. Kognitiiviset osa-alueet voivat heikentyä jo keski-iässä, mutta kognitiivinen ikääntyminen on yksilöllistä.
Ikääntyminen kiihtyi noin 1,6 vuotta
Osanottajat jaettiin makeutusainekäytön perusteella ryhmiin.
