Nyt tippuu limupullo käsistä: Yli 400 000 ihmisen jättitutkimus paljastaa virvoitusjuomien karun vaikutuksen

limu virvoitusjuoma kola
Virvoitusjuomat voivat tutkijoiden mukaan olla haitallisia, jos niitä nauttii kaksi lasillista tai sitä enemmän päivässä. Shutterstock

Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että virvoitusjuomat ovat yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin riippumatta siitä, onko kyseessä sokerilla vai makeutusaineilla makeutettu juoma.

Yli 400 000 eurooppalaista aikuista 16 vuoden ajan seurannut jättitutkimus osoittaa, että kaksi lasillista tai sitä enemmän virvoitusjuomaa päivittäin nauttivilla ihmisillä on kohonnut riski ennenaikaiseen kuolemaan. Tutkimustuloksista kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Tuloksista raportoidaan JAMA Internal Medicine -tutkimusjulkaisussa.

– Tuloksemme tukevat suositusta, jonka mukaan sokeristen virvoitusjuomien nauttimista tulisi rajoittaa ja korvata ne muilla, terveellisemmillä juomilla, mieluiten vedellä, kansainvälisen syöväntutkimuskeskus IARC:n tutkija Neil Murphy toteaa.

Riski ennenaikaiseen kuolemaan kasvoi sekä sokeri- että makeutusainevirvoitusjuomia nauttivilla

Murphyn mukaan seuraavaksi on selvitettävä tarkemmin keinotekoisilla makeutusaineilla maustettujen virvoitusjuomien vaikutusmekanismit.

Tutkimustulosten perusteella kaksi lasillista tai sitä enemmän sokeroituja virvoitusjuomia päivittäin juovilla ihmisillä on 8 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin niillä, jotka juoat alle lasillisen kuukaudessa. Keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia yli kaksi lasia päivässä juovilla riski oli jopa 26 prosenttia korkeampi.

Tutkija Murphy kuitenkin muistuttaa, että aivan suoraa syy-seuraussuhdetta ei pystytä nimeämään.

– Tämäntyyppisissä tutkimuksissa on muita tekijöitä, jotka vaikuttaa lopputulokseen. Esimerkiksi virvoitusjuomien kova kulutus voi olla markkeri ylipäätän epäterveellisestä ruokavaliosta.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkimuksessa analysoitiin satojen tuhansien eurooppalaisten terveystietoja vuodesta 1992 vuoteen 2000. Siinä otettiin huomioon ihmisten ruokavalio seurantajakson alussa, mukaan lukien virvoitusjuomien kulutus. Osallistujat vastasivat myös elintapakyselyihin, jossa selvitettiin muun muassa koulutustaso, päihteidenkäyttö sekä liikuntatottumukset. Tutkimuksesta jätettiin pois ne ihmiset, joilla oli jo valmiiksi vakava sairaus, kuten syöpä, sydänsairaus tai diabetes. Myös ne koehenkilöt, joista ei ollut saatavilla dataa virvoitusjuomien kulutuksesta, diskattiin.

Lopulta tutkimukseen jäi 451 743 osallistujaa, jotka olivat mukana tutkimuksessa keskimäärin 16,4 vuotta. Tutkittavien keskimääräinen ikä oli 51 vuotta tutkimuksen alussa. Tutkimuksen aikana kuoli yhteensä 41 693 osallistujaa.

Kun tutkijat lopulta analysoivat kaiken keräämänsä datan, ottaen huomioon muut kuolleisuutta lisäävät riskitekijät, heille selvisi, että ennenaikaisen kuoleman riski kasvoi virvoitusjuomia kaksi lasillista tai sitä enemmän päivässä juovilla keskimäärin 17 prosenttia. Luku on keskiarvo sokeri- ja makeutusainelimuja nauttivien kuolleisuusriskistä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat