Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että virvoitusjuomat ovat yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin riippumatta siitä, onko kyseessä sokerilla vai makeutusaineilla makeutettu juoma.
Yli 400 000 eurooppalaista aikuista 16 vuoden ajan seurannut jättitutkimus osoittaa, että kaksi lasillista tai sitä enemmän virvoitusjuomaa päivittäin nauttivilla ihmisillä on kohonnut riski ennenaikaiseen kuolemaan. Tutkimustuloksista kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters. Tuloksista raportoidaan JAMA Internal Medicine -tutkimusjulkaisussa.
– Tuloksemme tukevat suositusta, jonka mukaan sokeristen virvoitusjuomien nauttimista tulisi rajoittaa ja korvata ne muilla, terveellisemmillä juomilla, mieluiten vedellä, kansainvälisen syöväntutkimuskeskus IARC:n tutkija Neil Murphy toteaa.
Riski ennenaikaiseen kuolemaan kasvoi sekä sokeri- että makeutusainevirvoitusjuomia nauttivilla
Murphyn mukaan seuraavaksi on selvitettävä tarkemmin keinotekoisilla makeutusaineilla maustettujen virvoitusjuomien vaikutusmekanismit.
Tutkimustulosten perusteella kaksi lasillista tai sitä enemmän sokeroituja virvoitusjuomia päivittäin juovilla ihmisillä on 8 prosenttia suurempi riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin niillä, jotka juoat alle lasillisen kuukaudessa. Keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia yli kaksi lasia päivässä juovilla riski oli jopa 26 prosenttia korkeampi.
