Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus varoittaa kahdesta keinotekoisesta makeutusaineesta

Keinotekoisten makeuttajien terveyshaitat eivät ole yhtä kiistattomasti todistettuja kuin runsaan sokerin käytön. Kuvituskuva.
Keinotekoisten makeuttajien terveyshaitat eivät ole yhtä kiistattomasti todistettuja kuin runsaan sokerin käytön. Kuvituskuva.Copyright (c) 2018 ADragan/Shutterstock.
Julkaistu 23.08.2022 14:28

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuore tutkimus vahvistaa eläinkokeissa saatuja havaintoja, joiden mukaan keinotekoiset makeutusaineet voivat muuttaa elimistön mikrobiomia ja vaikuttaa sitä kautta sokeriaineenvaihduntaan.

Keinotekoisia makeutusaineita lisätään useisiin elintarvikkeisiin vähentämään niissä käytetyn sokerin määrää. Makeutusaineiden pääasiallinen tarkoitus on tukea painonhallintaa ja auttaa etenkin diabeetikoita hallitsemaan verensokeripitoisuuttaan.

Tieteellisessä Cell-lehdessä ilmestynyt tutkimus kuitenkin esittää, että tietyt keinotekoiset makeuttajat voivat vaikuttaa kielteisesti verensokeriin.

Ihmiskokeissa selvisi, että sakariini ja sukraloosi saattavat merkittävästi heikentää glykeemistä vastetta. Glykeeminen vaste kuvaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta sekä vaikutusta verensokeriin ja insuliinieritykseen. Suuret vaihtelut verensokeritasoissa voivat altistaa tyypin 2 diabetekselle.

Makeuttajat eivät itsessään nosta verensokeria, mutta tutkimuksen mukaan ne voivat vaikuttaa elimistön mikrobiomin kautta elimistön kykyyn säädellä verensokeritasoja aterian jälkeen. Tämä voi mahdollisesti johtaa lihomiseen sekä diabetekseen.

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

Sakariini ja sukraloosi pahimmat makeuttajat?

Löydökset perustuvat 120 henkilön otokseen. Vapaaehtoiset olivat terveitä aikuisia, jotka eivät käyttäneet keinotekoisia makeuttajia ruokavaliossaan ennen tutkimukseen osallistumista.

Osallistujat jaettiin kuuteen ryhmään. Neljässä heitä pyydettiin syömään kahden viikon ajan päivittäin veteen sekoitettua aspartaamia, sukraloosia, sakariinia tai steviaa. Viidennessä ryhmässä osallistujat söivät vastaavan määrän glukoosijauhetta. Kuudennessa ryhmässä osallistujat eivät käyttäneet mitään lisäravinnetta.

Kaikkien osallistujien verensokeria mitattiin sekä kokeen ajan että viikko sitä ennen ja jälkeen. Lisäksi he kävivät useita kertoja sokerirasituskokeessa. Sakariinia ja sukraloosia käyttäneiden henkilöiden verensokeritasot heilahtelivat suuresti, kun muissa ryhmissä verensokeri pysyi tasaisena.

Osallistujilta kerätyt uloste- ja sylkinäytteet osoittivat, että kaikki neljä keinotekoista makeuttajaa olivat muuttaneet selvästi suun ja suoliston bakteereita. Poikkeavuuksia havaittiin etenkin sakariini- ja sukraloosi-ryhmissä, kun taas kontrolliryhmäläisten mikrobiomi ei ollut muuttunut.

Verikokeet paljastivat vastaavanlaisia muutoksia ruoansulatuksessa syntyneissä aineenvaihduntatuotteissa.

Kun tutkijat siirsivät ulostetta steriileissä oloissa kasvatettujen hiirten suolistoon, he huomasivat sakariini- ja sukraloosi-ryhmistä kerättyjen näytteiden nostavan myös koe-eläinten verensokeria syömisen jälkeen. Lisäksi hiirten elimistön kyky säädellä verensokeria häiriintyi.

Videolla matkataan ruoan mukana suoliston läpi. Juttu jatkuu videon ja linkin alla.

2:42Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisäänTiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Heurekassa esiteltiin havainnollistavasti, miten ruoka matkaa suusta vessanpönttöön.

Lue myös: Riittääkö pelkkä kävely liikunnaksi? Personal trainer vastaa – lenkeillä yksi ylivoimainen etu

Vesi on light-limua parempi

Havaittujen muutosten todellisten terveysvaikutusten selvittäminen vaatii jatkotutkimuksia, joita onkin jo vireillä.

Tutkijat eivät suosittele ihmisiä vaihtamaan keinotekoisia makeuttajia sokeriin, jolla on hyvin tunnettuja terveyshaittoja. Sen sijaan keinotekoisia makeuttajia tulisi käyttää vain kohtuudella ja esimerkiksi sokerittomat limsat korvata vedellä.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa tieteeseen keskittyvät New Scientist - sekä The Scientist-lehdet.

Lue myös: Nyt tippuu limupullo käsistä: Yli 400 000 ihmisen jättitutkimus paljastaa virvoitusjuomien karun vaikutuksen

Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso alla olevalta videolta, paljonko suositut välipalat sisältävät piilosokeria.

3:26Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeriaKATSO VIDEO: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.

Lähteet: Cell, New Scientist, The Scientist, Eurek Alert Science News Releases, Sydänliitto

Lisää aiheesta:

Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyiTällainen juoma saa aivot hamuamaan ruokaa – "Ei ollut mitään signaalia, ei minkäänlaista"Kevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan, väittää tutkimus – tällainen on vaikutus insuliinitasoihinSuosikkijuomasta paljastui tutkimuksessa uusi terveyshyötyTutkimus: Dieettikokis huonompi vaihtoehto kuin sokerilimsa? Tutkijat kiistelevät makeutusaineiden haitoistaHurja tulos makeutusaineiden ja diabeteksen yhteydestä – kannattaako kevytlimua lipittää?
RavitsemusDiabetesPainonhallintaTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä