Tuore tutkimus vahvistaa eläinkokeissa saatuja havaintoja, joiden mukaan keinotekoiset makeutusaineet voivat muuttaa elimistön mikrobiomia ja vaikuttaa sitä kautta sokeriaineenvaihduntaan.
Keinotekoisia makeutusaineita lisätään useisiin elintarvikkeisiin vähentämään niissä käytetyn sokerin määrää. Makeutusaineiden pääasiallinen tarkoitus on tukea painonhallintaa ja auttaa etenkin diabeetikoita hallitsemaan verensokeripitoisuuttaan.
Tieteellisessä Cell-lehdessä ilmestynyt tutkimus kuitenkin esittää, että tietyt keinotekoiset makeuttajat voivat vaikuttaa kielteisesti verensokeriin.
Ihmiskokeissa selvisi, että sakariini ja sukraloosi saattavat merkittävästi heikentää glykeemistä vastetta. Glykeeminen vaste kuvaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta sekä vaikutusta verensokeriin ja insuliinieritykseen. Suuret vaihtelut verensokeritasoissa voivat altistaa tyypin 2 diabetekselle.
Makeuttajat eivät itsessään nosta verensokeria, mutta tutkimuksen mukaan ne voivat vaikuttaa elimistön mikrobiomin kautta elimistön kykyyn säädellä verensokeritasoja aterian jälkeen. Tämä voi mahdollisesti johtaa lihomiseen sekä diabetekseen.
