Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimus: Dieettikokis huonompi vaihtoehto kuin sokerilimsa? Tutkijat kiistelevät makeutusaineiden haitoista

3:26Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeriaKATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.
Julkaistu 16.09.2022 16:32

Emmi Niiniaho

Tuore tutkimus yhdistää keinotekoiset makeutusaineet kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Mitä keinotekoiset makeutusaineet ovat?

Terveyskirjasto määrittelee makeutusaineet ruokaan lisättävänä ja lääkevalmisteiden apuaineena käytettävänä makealta maistuva aineena.

Tällaisia aineita ovat muun muassa advantaami, asesulfaami, aspartaami, erytritoli, isomalti, ksylitoli, maltitoli, mannitoli, neohesperidiini DC, neotaami, sakkaroosi, sorbitoli, sakariini, sukraloosi, syklamaatti, stevia ja taumatiini.

Ison-Britannian National Health Service, eli NHS täsmentää makeutusaineiden olevan matalakalorisia tai kalorittomia kemiallisia yhdisteitä, joilla korvataan usein sokeri ruoassa ja juomissa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tölkillinen sokeritonta virvoitusjuomaa voi nostaa riskiä saada sydänkohtaus, kirjoittaa Daily Mail.

Ranskalaiset tutkijat uskovat, että syypäänä terveyshaittaan ovat virvoitusjuomiin sekä esimerkiksi jogurttiin, muroihin ja ketsuppiin lisättävät makeutusaineet, joilla sokeri korvataan.

Asiantuntijoiden mukaan ihmiset, jotka kuluttavat jopa vain 78 milligrammaa makeutusaineita päivässä, mikä on saman verran kuin puolikkaassa tölkissä dieettilimsaa, ovat 10 prosenttia korkeammassa riskissä saada sydänkohtaus.

Tutkimuksen mukaan tämän määrän makeutusaineita nauttivilla oli myös viidenneksen todennäköisempää saada aivohalvaus.

Mittavasta aineistosta ammentava ranskalaistutkimus on kerännyt myös vastaväitteitä, joiden mukaan tutkijat tekivät liian vahvoja oletuksia olemassa olevan aineiston perusteella. Itsenäisten asiantuntijoiden mukaan keinotekoisten makeutusaineiden yhteydestä sydänvaivoihin kaivattaisiin vielä lisää tutkimuksia. Sokerin terveyshaitat ovat kuitenkin selkeästi tutkittuja.

Lue myös: Hammaslääkärit varoittavat trendijuomasta: Riskinä hampaiden reikiintyminen, tulehdukset ja värjääntyminen

Kevytlimsoja nauttivat olivat pääsääntöisesti lihavampia

Aikaisemmissa tutkimuksissa on kuitenkin esimerkiksi havaittu, että makeutusaineet voivat muuttaa elimistön mikrobiomia ja vaikuttaa sitä kautta sokeriaineenvaihduntaan. Lisäksi kevytlimsojen yhteyttä painonnousuun on tutkittu.

Ranskalaisten tutkijoiden mukaan makeutusaineet eivät olisikaan turvallinen vaihtoehto sokerille. Tuoreen tutkimuksen julkaisi British Medical Journal. Vuosikymmenen kestäneeseen tutkimukseen osallistui yli 100 000 ihmistä. 

Osallistujien ikä oli keskiarvolta 42 vuotta ja he kirjasivat ylös kaiken, mitä söivät kolmen päivän ajan. Tutkimustiimi vertasi tutkimukseen osallistuneiden syömiä ruokia ja erityisesti makeutusaineiden määriä heidän sairauskertomuksiinsa.

kokis, coca cola, pepsiKevytlimsoja juovat olivat ranskalaistutkimuksen mukaan todennäköisemmin myös lihavampia kuin he, joiden ruokavalioon keinotekoiset makeutusaineet eivät kuuluneet.Shutterstock

37 prosentilla tutkittavista makeutusaineet kuuluivat ruokavalioon. Keskimäärin nämä ihmiset saivat päivittäin noin 42,5 milligramman kokoisen annoksen makeutusaineita, mikä vastaa noin desiä dieettilimsaa.

He, jotka nauttivat keinotekoisia makeutusaineita olivat pääsääntöisesti nuorempia ja lihavampia kuin he, joiden ruokavalioon makeutusaineet eivät kuuluneet.

Lue myös: Viisi yleistä mokaa, jotka estävät painon putoamisen

Samaiset ihmiset myös polttivat todennäköisemmin tupakkaa, olivat vähemmän liikunnallisia, noudattivat epätodennäköisemmin tiettyä ruokavaliota, söivät enemmän suolaa sekä punaista ja prosessoitua lihaa ja maitotuotteita sekä joivat dieettilimsaa.

Kaikki muut näistä tekijöistä, paitsi tietenkin nuorempi ikä, nostavat tutkitusti riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Ranskalaistutkijat sanovat kuitenkin ottaneensa nämä huomioon tutkimustuloksia analysoidessaan.

Tutkijat myönsivät, että heidän tutkimuksensa on havainnollinen, joten se ei pysty aukottomasti todistamaan sitä, että keinotekoiset makeutusaineet lisäisivät sydän- ja verisuoniongelmien riskiä. Mutta he huomauttavat, että tutkimuksessa käytettiin "tarkkaa" ja "korkealaatuista" dataa.

Lue myös: Mies pääsi yli limuaddiktiostaan neljän sanan ja somen avulla – sitten tuli yllättävä yhteydenotto: "Totta kai olin shokissa"

Lue myös: Tutkijat kehittelivät täysin kalorittoman ja luonnollisen makeutusaineen hävikkiruoasta

Katso myös: Miten päästä irti sokerikoukusta?

8:31Makeisvero ei purrut sokeriin - miten irti sokerikoukustaLaillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo, miten sokerikoukusta voi päästä eroon.

Lähteet: DailyMail, Terveyskirjasto, British Medical Journal

Lisää aiheesta:

Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyiUutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäKevytlimut eivät ole sen parempi vaihtoehto kuin sokerilimutkaan, väittää tutkimus – tällainen on vaikutus insuliinitasoihinWHO kehottaa välttämään keinotekoisia sokerin korvikkeita painonhallinnassaVältteletkö sokeria laihtuaksesi? Ikävä yllätys keinotekoisissa makeutusaineissa "Aihetta pitää tutkia lisää" – sokerittomat limut ovat todellinen terveysriski?
TutkimustuloksetSydänterveysPainonhallintaTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • 15:06
    Tekoäly

    Tutkimus: Tekoäly saa ihmiset yliarvioimaan älylliset kykynsä

  • Eilen17:27
    Musiikki

    Tämän ikäisenä kuultu musiikki on sinulle merkityksellisintä – suuri suomalaistutkimus selvitti

  • ma19:15
    Mielenhallinta

    Haluatko tehdä järkevän päätöksen? Nuku yön yli!

  • 26.10.12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • 25.10.06:12
    Tiede

    Tutkijat pusersivat vettä timanttien välissä: Tuloksena omituista XXI-jäätä