Tuore tutkimus yhdistää keinotekoiset makeutusaineet kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Mitä keinotekoiset makeutusaineet ovat?
Terveyskirjasto määrittelee makeutusaineet ruokaan lisättävänä ja lääkevalmisteiden apuaineena käytettävänä makealta maistuva aineena.
Tällaisia aineita ovat muun muassa advantaami, asesulfaami, aspartaami, erytritoli, isomalti, ksylitoli, maltitoli, mannitoli, neohesperidiini DC, neotaami, sakkaroosi, sorbitoli, sakariini, sukraloosi, syklamaatti, stevia ja taumatiini.
Ison-Britannian National Health Service, eli NHS täsmentää makeutusaineiden olevan matalakalorisia tai kalorittomia kemiallisia yhdisteitä, joilla korvataan usein sokeri ruoassa ja juomissa.
Tuoreen tutkimuksen mukaan tölkillinen sokeritonta virvoitusjuomaa voi nostaa riskiä saada sydänkohtaus, kirjoittaa Daily Mail.
Ranskalaiset tutkijat uskovat, että syypäänä terveyshaittaan ovat virvoitusjuomiin sekä esimerkiksi jogurttiin, muroihin ja ketsuppiin lisättävät makeutusaineet, joilla sokeri korvataan.
Asiantuntijoiden mukaan ihmiset, jotka kuluttavat jopa vain 78 milligrammaa makeutusaineita päivässä, mikä on saman verran kuin puolikkaassa tölkissä dieettilimsaa, ovat 10 prosenttia korkeammassa riskissä saada sydänkohtaus.
