Verkkouutiset: "Hyvä hallinto ei perustu mielivaltaan" – ulkoministeriön virkamiesten yhdistys huolissaan eri mieltä olevien virkamiesten asemasta

Pekka Haavisto vastasi saamaansa kritiikkiin eduskunnassa –"Otan moitteet huomioon tulevassa toiminnassani" 2:23
Pekka Haavisto vastasi saamaansa kritiikkiin eduskunnassa – "Otan moitteet huomioon tulevassa toiminnassani"

Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys UHVY on huolissaan ulkoministerin kanssa eri mieltä olevien virkamiesten asemasta eduskunnan perustuslakivaliokunnan Haavisto-linjauksen jälkeen, kertoo Verkkouutiset.

Yhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka pitää virkamiesten oikeusturvan kannalta erittäin ongelmallisena, jos ministeri voi siirrellä virkamiehiä tehtävästä toiseen tietäen, että oikeudellisten seuraamusten uhkaa ei ole.

– Kun suomalaista järjestelmää tarkastellaan historian valossa, korkeatasoinen ja riippumaton virkamieskunta on ollut sen keskeisiä vahvuuksia ja taannut maailman huippuluokkaa olevan hallinnon. Haavisto-tapaus koettelee ståhlbergiläisen, riippumattomaan ja virkavastuulla toimivaan virkamieskuntaan perustuneen mallimme kestävyyttä. Hyvä hallinto ei voi perustua mielivaltaan, hän toteaa.

Perustuslakivaliokunta linjasi keskiviikkona, että Haavisto on rikkonut virkavelvollisuuttaan, mutta perustuslaissa säädetty ministerivastuuasian korotettu syytekynnys ei ylity.

Lue myös:

    Uusimmat