Olisiko al-Holin lapsia voitu auttaa ilman Pasi Tuomisen siirtämistä syrjään? Näin Haavisto kiemurteli vastauksessaan

Ulkoministeri sai perustuslakivaliokunnalta moitteet – Pekka Haavisto Uutisaamun haastattelussa 9:05
Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimien ympärillä käytävä keskustelu jatkuu perustuslakivaliokunnan eilen viimein valmiiksi saaman mietinnön jälkeenkin.

Perustuslakivaliokunta totesi, että Haavisto toimi al-Hol-jupakassa lainvastaisesti, mutta toiminta ei kuitenkaan ylitä syytekynnystä. Haavisto ei omasta mielestään ole rikkonut lakia.

Valiokunta selvitti ennen kaikkea sitä, toimiko Haavisto lainvastaisesti valmistellessaan ulkoministerin konsulipäällikkö Pasi Tuomisen siirtoa toisiin tehtäviin.

Haavisto valmisteli siirtoa vielä senkin jälkeen, kun hän oli jo ottanut Tuomiselta pois al-Holin pakolaisleirin suomalaisiin liittyvät tehtävät.

– Perustuslakivaliokunnan mielestä Haaviston menettelyn moitittavuutta ei voida pitää kokonaisuutena arvioiden vähäisenä, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Valiokunta katsoi, että Haavisto käytti harkintavaltaansa väärin, kun tämä valmisteli Tuomisen siirtoa toisiin tehtäviin selvittämättä vähemmän järeiden toimenpiteiden mahdollisuutta.

Ongelmallista oli myös se, että siirron valmistelu jatkui, vaikka al-Hol-asiat oli otettu pois Tuomiselta. Toisaalta pehmentävänä seikkana huomioon on otettu myös se, ettei siirtoa lopulta toteutettu.

Haavisto ja Tuominen olivat erimielisiä al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta.

Haavisto kiemurteli vastauksessa Tuomisen siirrosta

MTV:n Uutisaamussa Haavistolta kysyttiin, olisiko al-Holin lapsia voitu auttaa ilman Pasi Tuomisen siirtämistä syrjään.

– Ulkoministeriössä on tietysti aina se mahdollisuus, kun ihmisillä on urakiertoa, niin tarjota erilaisia tehtäviä, ja tällaisesta on käyty keskustelua. Pasi Tuominen on ollut konsulipäällikkönä siinä tehtävässä, jossa hän on ollut minun aloittaessani ministerinä.

– Kukaan ei ole siirtymässä syrjään, vaan ulkoministeriössä on erilaisia tehtäviä, joissa ihmiset kiertävät usein kolmen vuoden välein, Haavisto vastasi.

Haavisto totesi, että Suomi on auttanut 15 lasta tilapäisen organisaation kautta.

– Ajattelin itse, että tällaista tilapäistä organisaatiota ei olisi tarvittu.

Hän myös kertoi olevansa viikoittain tekemisissä Tuomisen kanssa yhteisessä osastopäällikkökokouksessa.

– Meillä on aivan asialliset välit, Haavisto kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat