Ukrainan sodassa kuollut tai haavoittunut jo jopa puoli miljoonaa sotilasta – MTV seuraa sotaa

Ukrainan puolustusvoimat: Ilmakuvat näyttävät iskun Venäjän kalustoon Luhanskissa 0:53
Ukrainan armeija julkaisi torstaina kaksi videota, joissa sen mukaan Ukrainan joukot iskevät muun muassa Venäjän ilmatorjuntayksikköön Luhanskissa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 18. elokuuta 2023. Lauantain 9.8. seuranta löytyy täältä.

  • WP: Yhdysvaltain tiedustelu ennustaa, ettei Ukrainan vastahyökkäys saavuta päätavoitettaan eli Krimin maasillan katkaisua
  • Ukrainan turvallisuusjohto harmitteli MTV:lle puheita vastahyökkäyksen hitaasta etenemisestä
  • Venäjän raakuuksien uhreja ja todistajia puhutettu Suomessa – KRP tekee 70 esiselvitystä mahdollisista sotarikoksista
  • Ukraina väittää vallanneensa Urozhainen kylän etelässä
  • ISW: Ukraina on ottanut uusia prikaateja käyttöön Länsi-Zaporizhzhjassa
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Lauantain seuranta löytyy täältä

23.24: Yksi kuoli Venäjän iskussa Hersoniin

Yksi ihminen on kuollut ja kaksi loukkaantunut Venäjän pommitettua kylää lähellä Hersonin kaupunkia, kertoo Ukrainan syyttäjänvirasto. Virasto ei kertonut kylän nimeä. Viraston mukaan neljä ihmistä loukkaantui iskussa Tšasiv Jarin kaupunkiin Donetskin alueella.

18.48: Ukrainan sodassa kuollut jopa 120 000 venäläistä

Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut viime vuoden helmikuun jälkeen jopa lähes puoli miljoonaa eli 500 000 venäläis- ja ukrainalaissotilasta. Asiasta kertoo New York Times -lehti nimettömiin yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiin vedoten.

Venäjän sotilasuhrien määrä lähestyy 300 000:ta, joista jopa 120 000 olisi kuollut. Haavoittuneita on NYT:in mukaan 170 000–180 000.

Ukrainalaisia sotilaita on lehden mukaan kuollut noin 70 000 ja haavoittunut 100 000–120 000.

Virkamiehet muistuttavat, että uhrien määrää on edelleen vaikea arvioida, koska Venäjän uskotaan rutiininomaisesti aliarvioivan sodassa kuolleet ja haavoittuneet eikä Ukrainakaan julkista virallisia lukuja.

Yhdysvaltain hallinnon tuorein julkinen arvio tappioista tuli marraskuussa. Tuolloin asevoimien komentaja, kenraali Mark A. Milley sanoi, että yli 100 000 sotilasta kummallakin puolella on saanut surmansa tai haavoittunut sodan alkamisen jälkeen. 

Venäläisiä on taistelukentällä lähes kolme kertaa enemmän kuin ukrainalaisia.

Yhdysvaltojen ja Euroopan viranomaisten mukaan Ukrainan vastahyökkäyksen kahden ensimmäisen viikon aikana jopa 20 prosenttia Ukrainan taistelukentälle lähettämästä aseistuksesta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Tappioiden joukossa on myös joitakin länsimaiden taistelukoneita.

Vielä merkittävämpää on, että tuhansia sotilaita kuoli tai haavoittui, kertoivat viranomaiset.

16.33: Ukraina julkaisi kaksi videota iskuista Venäjän kalustoon Itä-Ukrainassa. Video yllä.

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se sanoo ukrainalaisten joukkojen iskevän Venäjän ilmapuolustusjärjestelmään Luhanskin itäosissa. Uutistoimisto Reuters sanoo pystyvänsä vahvistamaan videon sijainnin, mutta ei voi vahvistaa kuvauspäivää. Ukrainan armeija julkaisi videon eilen. Asevoimat on julkaissut myös toisen videon, jossa Ukraina iskee sen mukaan Venäjän armeijan yksikköön Donetskin alueella, lähellä Bahmutia. Reuters ei pystynyt vahvistamaan myöskään tämän videon kuvauspäivää.

14.52: WP: USA:n tiedustelulta synkkä ennuste Ukrainan vastahyökkäyksestä

Yhdysvaltain tiedustelu toteaa salaiseksi luokitellussa ennusteessaan, ettei Ukrainan kaksi ja puoli kuukautta käynnissä ollut vastahyökkäys onnistu katkaisemaan Venäjän Krimin maasiltaa, jota on pidetty tämän kesän vastahyökkäyksen päätavoitteena. Tiedustelun ennusteesta kertoo yhdysvaltalaislehti Washington Post (WP).

Yhdysvaltain tiedustelun arviossa todetaan tarkalleen, ettei Ukraina kykene etenemään Etelä-Ukrainan Melitopolin kaupunkiin, jonne on Länsi-Zaporizhzhjassa kulkevalta nykyiseltä rintamalinjalta lyhimmillään noin 70 kilometriä.

Melitopolin valtaus todennäköisesti käytännössä tarkoittaisi myös Venäjän Krimin maasillan katkaisua, vaikka kaupungista onkin Asovanmerelle vielä vajaat 10 kilometriä linnuntietä. Venäjän teoreettisetkin maahuoltoreitit Krimille olisivat tuolloin Ukrainan tykistön kantaman sisällä.

Washington Postin mukaan Yhdysvaltain tiedustelun "armottoman arvion" syynä on Venäjän armeijan miinoista ja linnoitteista koostuva syvä puolustus, jota yhdysvaltalaislehti kuvailee sanaparilla "brutaalin pätevä".

Muita usein tarjottuja selityksiä Ukrainan hitaalle etenemiselle ovat ilmaherruuden puute ja aselajien yhteistyön köhiminen

13.11:Isä ja poika taistelevat rinnakkain Ukrainan sodassa: "Yritämme elää kuin yhtenä perheenä"

Isä ja poika taistelevat samassa prikaatissa Ukrainan sodassa. Kaksikko kertoo pyrkivänsä pitämään toisistaan huolta rintamalla vaikeista olosuhteista huolimatta.

56-vuotias Volodymyr ja 26-vuotias Denys ovat kotoisin Ukrainan Dniprosta. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, heidät värvättiin samaan puolustusprikaatiin. Ennen sotaa he työskentelivät yhdessä logistiikka-alalla.

Kaksikko osallistui ampumaharjoituksiin keskiviikkona 16. elokuuta yhdessä muiden kymmenien sotilaiden kanssa. Ampumaharjoitusten jälkeen he kertovat Reutersille kokemuksiaan sodasta.

– Pyrimme elämään kuin yhtenä perheenä, Volodymyr kertoo.

He toivovat sodan loppuvan, jotta voisivat palata takaisin normaaliin arkeensa.

– Olen huolissani hänestä ja hän on huolissaan minusta, kun emme ole yhdessä, sanoo Volodymyr.

Isä ja poika taistelevat rinnakkain Ukrainan sodassa: "Yritämme elää kuin yhtenä perheenä" 1:20
"Olen huolissani hänestä ja hän on huolissaan minusta, kun emme ole yhdessä" – katso isän ja pojan haastattelu videolta.

12.17: Mediat: Venäjän Novorossijskin satamassa suuri tulipalo

Etelä-Venäjän Novorossijskin satamassa on syttynyt suuri tulipalo, kertovat muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Post ja yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin toimittaja Jaroslav Trofimov.

Palon syttymissyy ei ole tiedossa. Myöskään mahdollisista henkilövahingoista ei ole tietoa.

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, joissa väitetään näkyvän Novorossijskin sataman tulipalo.

Venäjä kertoi elokuun alussa estäneensä Ukrainan hyökkäyksen Novorossijskin satamaa vastaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

11.19: Video todistaa etenemisen: Ukrainalaissotilaat tyhjentävät kylää käsikranaateilla ja konetuliaseilla

Ukrainan armeija on julkaissut alta löytyvän videon, joka yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan on paikallistettu Donetskin alueen Bahmutin kaupungin eteläpuolella sijaitsevaan Klishchiivkan kylään.

ISW:n mukaan video todistaa, että Ukrainan Bahmutin alueen vastahyökkäys on edennyt "marginaalisesti" juuri Klishchiivkan kylän alueella. Videolla näkyy ukrainalaisjoukkojen tulitusta, raunioituneita rakennuksia ja kellariin rynnäköinti.

Ukraina on virallisesti väittänyt, että sen tavoitteena on piirittää Bahmut, jonka Venäjä valtasi kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen toukokuun lopulla. Ukraina aloitti oman vastahyökkäyksensä Bahmutin etelä- ja pohjoispuolella jo ennen kuin taistelu varsinaisen kaupungin alueella oli päättynyt.

Ukrainalaissotilaat tyhjentävät Klishchiivkan kylää kranaatein ja konetuliasein maan armeijan julkaisemalla videolla Bahmutin eteläpuolelta 1:08
Ukrainan armeija on julkaissut paikallistetun videon, jossa ukrainalaissotilaat tyhjentävät Klishchiivkan kylää kranaatein ja konetuliasein Bahmutin eteläpuolella. Videon kuvausaikaa ei ole vahvistettu.

10.03: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 460 sotilasta ja 24 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 460 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kolme taistelupanssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 24 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.25: Venäjän raakuuksien uhreja ja todistajia puhutettu Suomessa – KRP tekee 70 esiselvitystä mahdollisista sotarikoksista

Poliisi on kerännyt järjestelmällisesti tietoa Venäjän Ukrainassa tekemistä sotarikoksista puhuttamalla Suomeen saapuneita ukrainalaisia. Päätöksen mahdollisen sotarikostutkinnan aloittamisesta tekee valtakunnansyyttäjänvirasto.

Yli 50 000 ukrainalaiselle on tähän mennessä myönnetty oikeus tilapäiseen suojeluun Suomessa. Tulijoiden joukossa on myös raakoja sotarikoksia todistaneita ja kokeneita ihmisiä. Keskusrikospoliisi, paikallispoliisi ja rajavartiolaitos loivatkin heti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen toimintamallin, jossa pyritään tunnistamaan sotarikosten uhreja.

Keskusrikospoliisilla on meneillään 70 esiselvitystä Ukrainassa mahdollisesti tapahtuneista Venäjän sotarikoksista. Rikosylikomisario Risto Lohi KRP:stä sanoo, että esiselvitysten määrä tulee vielä kasvamaan. 

– Sitä voi edelleen pitää suhteellisen pienenä lukuna, mutta meille tulee koko ajan niitä tietoja, joita seulotaan ja ihmisiin ollaan yhteydessä ja heitä kuullaan. Kyllä tämä luku tulee vielä kasvamaan. Se mitä he ovat todistaneet tai uhreiksi joutuneet, niin se vaihtelee hyvin paljon, kun muistetaan mitä kaikkea Ukrainassa on tapahtunut.

– Tärkeintä on nyt tallentaa todistajalausunnot ja asianomistajien kertomukset. Kansainvälinen organisaatio arvioi, missä tällaisia tapauksia on järkevintä käsitellä. Jos valtakunnansyyttäjä katsoo, niin joitain tapauksia voidaan esitutkia meillä, sanoo Lohi.

9.20: Ukrainan turvallisuusjohto harmitteli MTV:lle puheita hitaasta etenemisestä

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen sai harvinaisen erikoishaastattelun Ukrainan puolustus- ja turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilovilta

Ukraina kiistää väitteet siitä, että sen vastahyökkäys olisi kilpistynyt. Ukraina sanoo puolustuksensa pitävän myös itäisen Ukrainan Harkovassa, jonne Venäjä on siirtänyt sotilaita ja raskasta kalustoaan sodan viime päivinä.

Ukrainan puolustus- ja turvallisuusneuvoston pääsihteeri Oleksi Danilovia harmittaa Suomessakin noussut keskustelu liian hitaasta venäläisten lyömisestä.

– Itse en edes käytä ilmaisua vastahyökkäys. Täällä me sanomme olevamme taistelussa tai aktiivisessa taistelussa. Me etenemme erittäin vaativassa ympäristössä. Joka päivä pääsemme eteenpäin 5, 10, 200 tai 500 metriä, ehkä kilometrin. Lopulta onnistumme saamaan vaikean voiton, Danilov sanoo.

Ukrainan sotasuunnitelmien ytimessä operoivaa johtajaa harmittaa puheet hitaasta etenemisestä 2:33
Sotasuunnitelmien ytimessä operoiva Ukrainan turvallisuusneuvoston pomo Oleksi Danilov esittelee näytöltään Venäjän ilmaiskut päivä päivältä.

7.59: Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan lennokki-iskun Moskovaan

Venäjä väittää, että sen joukot torjuivat Moskovaan kohdistuneen Ukrainan lennokki-iskun.

Ilmavoimat pudotti lennokin pääkaupungin yllä noin neljältä aamuyöstä paikallista aikaa, Venäjän puolustusministeriö sanoo.

Alustavien tietojen mukaan iskusta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Lennokki putosi Moskovan pormestari Sergei Sobjaninin mukaan messukeskus Expocenterin alueelle.

Sobjaninin mukaan iskusta ei aiheutunut merkittäviä vahinkoja rakennukselle. Valtion uutistoimisto Tass uutisoi, että yksi tapahtumapaikan paviljongin seinistä oli osin romahtanut.

7.25: USA antaa Tanskalle ja Hollannille luvat luovuttaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle

Yhdysvallat on virallisesti hyväksynyt F-16 -hävittäjälentäjien koulutusmateriaalin lähettämisen Tanskaan, missä ukrainalaislentäjiä on tarkoitus alkaa kouluttaa jo tässä kuussa, kertoivat amerikkalaisviranomaiset yhdysvaltalaislehti Politicon mukaan.

Samalla Yhdysvallat on jo aikaisemmin tällä viikolla lähettänyt Tanskalle ja Hollannille tiedon, jonka mukaan se "jouduttaa" tarvittavien lupien myöntämistä niin, että hävittäjiä voidaan luovuttaa Ukrainan käyttöön Tanskasta ja Hollannista heti kun lentäjät on saatu koulutettua.

Ukraina on lähettänyt Yhdysvalloille listan 32 lentäjästä, jotka ovat valmiita koulutettaviksi. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan listan lentäjistä kuitenkin vain kahdeksan osaa riittävän hyvin englantia, jotta he voivat osallistua heti koulutukseen. Loppujen on ensin osallistuttava englannin kursseille Britanniassa.

Ukrainan viranomaiset kertoivat jo aikaisemmin kuluvalla viikolla, että eivät usko saavansa hävittäjiä tänä vuonna, joten niistä ei ole apua nykyisessä vastahyökkäyksessä.

Tässä ovat F-16-hävittäjät, jotka luvattiin Tanskasta ja Alankomaista Ukrainaan 1:38
Tältä näyttävät F-16 hävittäjät, joita Ukrainalle on lupailtu.

6.04: Venäjä kertoo torjuneensa Ukrainan hyökkäyksen Mustallamerellä

Venäjä kertoo estäneensä Ukrainan meridronen hyökkäyksen sota-alustensa kimppuun Mustallamerellä. Venäjän puolustusministeriön mukaan alukset joutuivat hyökkäyksen kohteeksi Mustameren lounaisosassa vajaat 240 kilometriä Sevastopolista luoteeseen torstaina hieman ennen kello yhtätoista illalla.

Puolustusministeriön mukaan sota-alukset tuhosivat dronen aseillaan ennen kuin se ennätti osua kohteeseensa.

Sota Mustallamerellä on kiihtynyt sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi sopimuksesta, jonka turvin ukrainalaisia maataloustuotteita saatiin vietyä Mustanmeren kautta markkinoille.

Venäjä kertoi viime kuussa pitävänsä kaikkia Ukrainan Mustanmeren satamia lähestyviä aluksia potentiaalisina sotilaskohteina. Samaan aikaan se on kiihdyttänyt hyökkäyksiään Ukrainan satamia kohtaan.

23.07: Odessasta lähtenyt konttialus saavuttamassa Istanbulin

Ukrainasta Odessan satamasta eilen liikkeelle lähtenyt konttialus on saapunut määränpäähänsä Istanbulin tuntumaan. Alus oli ensimmäinen, joka pääsi matkaan Mustanmeren viljasopimuksen purkautumisen jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan alus käytti uutta "humanitaarista käytävää". Hongkongin lipun alla seilaava alus kulki läheltä Mustanmeren länsirantaa kansainvälisiä vesiä välttäen, käy ilmi meriliikennettä seuraavan Marine Traffic -sivuston seurannasta.

20.57: Ukrainan ulkoministeri: Ukraina panostaa Afrikan-suhteisiin "vastahyökkäyksenä" Venäjälle

Ukraina aikoo panostaa merkittävästi suhteiden syventämiseen Afrikan maihin Venäjän vaikutusvallan vastustamiseksi, sanoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba uutistoimisto AFP:lle.

– Aloitamme Afrikassa tyhjästä. Meidän pitää tehdä siellä systemaattista ja pitkäjänteistä työtä. Se ei tapahdu yhdessä yössä, hän sanoi eilen keskiviikkona Kiovassa tehdyssä haastattelussa.

Venäjä painostaa Afrikan maiden hallituksia syventämään suhteita sen kanssa, Kuleba sanoi. Hänen mukaansa Venäjä yrittää pitää maita vaikutuspiirissään lahjonnalla ja pelolla. Kuleba pitää Kremlin tehokkaimpina työkaluina alueella Wagnerin palkkasotilasryhmän taistelijoita ja propagandaa.

Venäjä on viime vuosina saanut palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukkojen avulla vaikutusvaltaa esimerkiksi Malissa ja Burkina Fasossa.

Kremlillä on useiden Afrikan maiden kanssa pitkäaikaisia kumppanuuksia, joista monet ovat peräisin neuvostoajoilta. Venäjä on vauhdittanut ponnistelujaan suhteiden lujittamiseksi Afrikassa sen jälkeen, kun se eristettiin länsimaista Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan vuoksi.

Kuleba vertaa Ukrainan pyrkimystä vahvistaa suhteita Afrikan maihin diplomaattiseen "vastahyökkäykseen" Venäjän ponnisteluja vastaan.

– Strategiamme ei ole korvata Venäjää, vaan vapauttaa Afrikka Venäjän otteesta, Kuleba sanoi.

Kuleban mukaan Ukraina haluaa lähestyä näitä diplomaattisia vuoropuheluita "kunnioituksella ja molemminpuolisen hyödyn periaatteella".

Venäjän presidentin Vladimir Putinin julkisesti ilmaisemia huolia elintarviketurvasta Afrikassa Kuleba sanoi pitävänsä perusteettomina ottaen huomioon Venäjän irtautumisen Mustanmeren viljasopimuksesta.

– Ihmiset Afrikassa näkivät, että kaikki Putinin tarinat siitä, kuinka hän välittää Afrikan maista, ovat valheita, Kuleba sanoi.

YK:n ja Turkin välittämän sopimuksen nojalla Ukraina pystyi viemään satamistaan noin 33 miljoonaa tonnia viljaa ja muita elintarvikkeita. Sopimus oli tärkeä muun muassa Afrikan maiden ruoan saannin kannalta. Venäjä irtautui sopimuksesta viime kuussa.

19.26: Lukashenka: Venäjä ei luovu Krimistä koskaan, Valko-Venäjä käyttää taktisia ydinaseita tarvittaessa

Valko-Venäjän presidentin Aljaksanr Lukashenkan mukaan Venäjä ei luovu valtaamastaan Krimistä ”koskaan”. Hän myös uskoo Venäjän jo saavuttaneen tavoitteensa ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossaan” Ukrainassa.

Lukashenka vakuutti tänään julkaistussa verkkohaastattelussa lisäksi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole panostanut Valko-Venäjää sotaan Ukrainaa vastaan.

– Valko-Venäjän sotkeminen mukaan... mitä se antaisi? Ei mitään, yksi Putinin läheisimmistä liittolaisista totesi.

Lisäksi Lukashenka sanoi Valko-Venäjän käyttävän taktisia ydinaseita, jos sitä kohtaan hyökätään.

Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä Lukashenka syytti yhteistyökyvyttömyydestä. 

– Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä oli aiemmin yhteyksiä, mutta Zelenskyi keskeytti ne.

Sotatilannetta Lukashenka totesi vielä sanomalla, että osapuolten pitäisi istua neuvottelupöytään ja olla valmiita keskustelemaan kaikista kysymyksistä, mukaan lukien Krimin ja muiden Venäjän valtaamien alueiden tulevaisuus.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat