Ukrainan ulkoministeri: Ukraina panostaa Afrikka-suhteisiin "vastahyökkäyksenä" Venäjälle – MTV:n sotaseuranta 17.8.2023

Alexander Stubb kävi pitkän tekstiviestikeskustelun Sergei Lavrovin kanssa Ukrainan sodan käynnistyttyä: "Please Sergei" 1:46
Alexander Stubb kävi pitkän tekstiviestikeskustelun Sergei Lavrovin kanssa Ukrainan sodan käynnistyttyä: "Please Sergei"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 17. elokuuta 2023. 

  • Ukraina väittää vallanneensa Urozhainen kylän etelässä
  • ISW: Ukraina on ottanut uusia prikaateja käyttöön Länsi-Zaporizhzhjassa
  • Ukraina on aloittanut 37 asuinalueen evakuoinnin Kupjanskin alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.07: Odessasta lähtenyt konttialus saavuttamassa Istanbulin

Ukrainasta Odessan satamasta eilen liikkeelle lähtenyt konttialus on saapunut määränpäähänsä Istanbulin tuntumaan. Alus oli ensimmäinen, joka pääsi matkaan Mustanmeren viljasopimuksen purkautumisen jälkeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan alus käytti uutta "humanitaarista käytävää". Hongkongin lipun alla seilaava alus kulki läheltä Mustanmeren länsirantaa kansainvälisiä vesiä välttäen, käy ilmi meriliikennettä seuraavan Marine Traffic -sivuston seurannasta.

20.57: Ukrainan ulkoministeri: Ukraina panostaa Afrikan-suhteisiin "vastahyökkäyksenä" Venäjälle

Ukraina aikoo panostaa merkittävästi suhteiden syventämiseen Afrikan maihin Venäjän vaikutusvallan vastustamiseksi, sanoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba uutistoimisto AFP:lle.

– Aloitamme Afrikassa tyhjästä. Meidän pitää tehdä siellä systemaattista ja pitkäjänteistä työtä. Se ei tapahdu yhdessä yössä, hän sanoi eilen keskiviikkona Kiovassa tehdyssä haastattelussa.

Venäjä painostaa Afrikan maiden hallituksia syventämään suhteita sen kanssa, Kuleba sanoi. Hänen mukaansa Venäjä yrittää pitää maita vaikutuspiirissään lahjonnalla ja pelolla. Kuleba pitää Kremlin tehokkaimpina työkaluina alueella Wagnerin palkkasotilasryhmän taistelijoita ja propagandaa.

Venäjä on viime vuosina saanut palkkasotilasyhtiö Wagnerin joukkojen avulla vaikutusvaltaa esimerkiksi Malissa ja Burkina Fasossa.

Kremlillä on useiden Afrikan maiden kanssa pitkäaikaisia kumppanuuksia, joista monet ovat peräisin neuvostoajoilta. Venäjä on vauhdittanut ponnistelujaan suhteiden lujittamiseksi Afrikassa sen jälkeen, kun se eristettiin länsimaista Ukrainassa aloittamansa hyökkäyssodan vuoksi.

Kuleba vertaa Ukrainan pyrkimystä vahvistaa suhteita Afrikan maihin diplomaattiseen "vastahyökkäykseen" Venäjän ponnisteluja vastaan.

– Strategiamme ei ole korvata Venäjää, vaan vapauttaa Afrikka Venäjän otteesta, Kuleba sanoi.

Kuleban mukaan Ukraina haluaa lähestyä näitä diplomaattisia vuoropuheluita "kunnioituksella ja molemminpuolisen hyödyn periaatteella".

Venäjän presidentin Vladimir Putinin julkisesti ilmaisemia huolia elintarviketurvasta Afrikassa Kuleba sanoi pitävänsä perusteettomina ottaen huomioon Venäjän irtautumisen Mustanmeren viljasopimuksesta.

– Ihmiset Afrikassa näkivät, että kaikki Putinin tarinat siitä, kuinka hän välittää Afrikan maista, ovat valheita, Kuleba sanoi.

YK:n ja Turkin välittämän sopimuksen nojalla Ukraina pystyi viemään satamistaan noin 33 miljoonaa tonnia viljaa ja muita elintarvikkeita. Sopimus oli tärkeä muun muassa Afrikan maiden ruoan saannin kannalta. Venäjä irtautui sopimuksesta viime kuussa.

19.26: Lukashenka: Venäjä ei luovu Krimistä koskaan, Valko-Venäjä käyttää taktisia ydinaseita tarvittaessa

Valko-Venäjän presidentin Aljaksanr Lukashenkan mukaan Venäjä ei luovu valtaamastaan Krimistä ”koskaan”. Hän myös uskoo Venäjän jo saavuttaneen tavoitteensa ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossaan” Ukrainassa.

Lukashenka vakuutti tänään julkaistussa verkkohaastattelussa lisäksi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole panostanut Valko-Venäjää sotaan Ukrainaa vastaan.

– Valko-Venäjän sotkeminen mukaan... mitä se antaisi? Ei mitään, yksi Putinin läheisimmistä liittolaisista totesi.

Lisäksi Lukashenka sanoi Valko-Venäjän käyttävän taktisia ydinaseita, jos sitä kohtaan hyökätään.

Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä Lukashenka syytti yhteistyökyvyttömyydestä. 

– Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä oli aiemmin yhteyksiä, mutta Zelenskyi keskeytti ne.

Sotatilannetta Lukashenka totesi vielä sanomalla, että osapuolten pitäisi istua neuvottelupöytään ja olla valmiita keskustelemaan kaikista kysymyksistä, mukaan lukien Krimin ja muiden Venäjän valtaamien alueiden tulevaisuus.

14.45: "Verilöyly" – CNN: Ukraina todennäköisesti pommitti rypäleammuksilla pakenevia venäläisjoukkoja

Yhdysvaltalaismedia CNN on tuoreeltaan vieraillut Länsi-Zaporizhzhjassa sijaitsevassa Urozhainen kylässä, jonka Ukraina on äskettäin vallannut takaisin itselleen. CNN:n mukaan Ukraina "todennäköisesti" käytti taisteluissa myös kiisteltyjä rypäleammuksia.

Alla olevalla videolla on dronen taltioimaa taistelukuvaa, jonka Ukraina on antanut CNN:n käyttöön.

Videolla näkyy, miten väitetysti pakenevien venäläisten jalkaväkisotilaiden ympärillä nousee useita savupilviä. Ukrainan armeija tiettävästi julkaisi tilanteesta videoita ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Yhdysvaltalaismedia Forbes kuvailee tapahtunutta "verilöylyksi".

CNN toteaa, että videolla "todennäköisesti" näkyy rypäleammuksia. CNN ei ole pystynyt vahvistamaan asiaa.

Ukraina on kertonut, että se on jo käyttänyt rypäleammuksia, joita Yhdysvallat maan armeijalle antoi. Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi heinäkuussa, että rypäleammusten käyttö on ollut "varsin tehokasta".

CNN vieraili Ukrainan juuri valtaamassa Urozhainessa: ”Venäläiset tekevät kaikkensa, jotta tämä paikka olisi painajainen ukrainalaisille” 3:33
Katso CNN:n raportti Urozhainesta. Kuva on kuvakaappaus raportissa näkyvästä videosta, jossa Ukraina armeija väittää näkyvän tulituksen kohteeksi joutuvia venäläisjoukkoja. CNN:n mukaan videolla todennäköisesti näkyy, miten Ukraina käyttää rypäleammuksia.

12.03:Ukraina kertoo antaneensa takeita: Länsimaisia aseita ei käytetä Venäjän maaperällä

Ukraina on antanut joillekin länsimaille takeet siitä, että maan armeija ei käytä liittolaisten lahjoittamia aseita Venäjän alueella.

Ukrainan ulkoministeri kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle haastattelussa.

Ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, että Ukraina on tehnyt lupauksia "pari kertaa" ja on myös pitänyt nämä lupaukset.

Viime kuukausien aikana yhä useammat iskut ovat kohdistuneet Venäjän alueelle.

11.46: Ukrainan ilmavoimat: Emme saa F-16-hävittäjiä tänä vuonna

Ukrainan ilmavoimien tiedottajan Yurii Ihnatin mukaan on "on käynyt selväksi", ettei Ukraina saa tänä vuonna käyttöönsä länsimaisia F-16-hävittäjiä. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Ukraina on pyytänyt ja vaatinut F-16-hävittäjiä jo yli vuoden ajan. 

– On jo käynyt selväksi, että emme pysty puolustamaan Ukrainaa F-16-hävittäjillä tänä syksynä tai talvena, Ukrainan ilmavoimien tiedottajan Ihnat sanoi Ukrainan televisiossa.

Julkisesti sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi että eurooppalaisviranomaiset ovat sanoneet, että ukrainalaisten F-16-hävittäjälentäjien koulutus alkaa elokuussa.

Elokuun 1. päivänä CNN kertoi viranomaisiinlähteisiin vedoten, että Yhdysvallat odottaa, että Euroopan valtiot saavat valmiiksi suunnitelman siitä, miten ukrainalaiset F-16-hävittäjälentäjät koulutetaan.

11.27: Ukrainan ulkoministeri: Venäjä painostaa Afrikan hallituksia

Venäjä painostaa Afrikan maiden hallituksia syventämään suhteita sen kanssa, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Kuleban mukaan Venäjä yrittää pitää maita vaikutuspiirissään sekä lahjonnan että pelon keinoin. Kuleba väittää, että Kremlin tehokkaimmat työkalut alueella ovat Wagnerin palkkasotilasryhmän taistelijat ja propaganda.

Ukraina aikoo panostaa merkittävästi suhteiden syventämiseen Afrikan maiden kanssa Venäjän vaikutusvallan vastustamiseksi, Kuleba sanoo.

10.15: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 480 sotilaista ja viisi taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 480 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi taistelupanssarivaunua, 18 panssariajoneuvoa ja 17 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.02: Venäläisväite: Ukraina hyökkää pääreservillään Zaporizhzhjassa

Venäläiset sotakommentaattorit väittävät, että Ukraina on ottanut käyttöönsä niin sanotun pääreservinsä. Venäläisväitteistä kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War.

Venäläisväitteiden mukaan "pääreservi" on otettu käyttöön Länsi-Zaporizhzhjassa, jossa Ukraina on hyökännyt yli kahden kuukauden ajan.

Ukraina on yrittänyt puskea Länsi- Zaporizhzhjassa Robotynen seudulla eteenpäin aina kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen alkupäivistä lähtien, jolloin alueella kuvattiin ensimmäiset taistelukentälle jääneet Leopard 2 -taistelupanssarivaunutkin.

Ajatushautomon mukaan venäläisväitteet "pääreservin" käyttöönotosta kompuroivat paristakin syystä. Ensinnäkin venäläislähteet myös väittävät Ukrainan tekee alueella pieniä jalkaväkirynnäköitä.

– Se ei täsmää sen kanssa, että Ukraina olisi ottanut käyttöön suuria osia mekanisoidusta reservistään, ISW kirjoittaa.

5.11: Venäläismies yritti sytyttää kutsuntatoimiston tuleen – tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen

Venäläinen tuomioistuin on tuominnut nuoren venäläismiehen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen yrityksestä sytyttää armeijan kutsuntatoimisto palamaan. Asiasta kertoo kansalaisjärjestö OVD-Info.

Vuonna 1998 syntynyt mies oli tuomioistuimen mukaan heittänyt Siperiassa Krasnojarskin alueella sijaitsevaa kutsuntatoimistoa kahdella polttopullolla viime lokakuussa, kertoo järjestö. Mies sai tuomion terroristisesta teosta.

Tuhopolton yritykset armeijan rakennuksia vastaan ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjällä alkoi osittainen liikekannallepano syyskuussa 2022.

Osa tuhopolttajista on sanonut tuomitsevansa liikekannallepanon ja Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäläisviranomaiset ovat myös syyttäneet Ukrainan yllyttäneen venäläisiä tuhopolttoihin puhelinkampanjalla.

Venäjän syyttäjänvirasto on ilmoittanut elokuusta alkaen pitävänsä terrorismina tai sabotaasina kaikkia toimia, joissa vahingoitetaan sotilaallisia laitoksia.

22.15: Naton pääsihteerin kansliapäällikkö pyytää anteeksi puheitaan Ukrainan mahdollisista alueluovutuksista vastineeksi Nato-jäsenyydestä

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kansliapäällikkö Stian Jenssen kertoo pahoittelevansa ja selventävänsä päivää aiempia paneelikeskustelussa esittämiä kommenttejaan, joissa hän kertoi, että Ukraina voisi luovuttaa alueitaan Venäjälle, ja saada vastineeksi Nato-jäsenyyden. Asiasta uutisoi brittilehti The Guardian

Hän kertoi keskiviikkona kommenttiensa olevan osa laajempaa keskustelua Ukrainan sodanjälkeisistä mahdollisuuksista, ja että hän ilmaisi asiansa väärin. 

17.19: Venäjä sanoo "eliminoineensa" neljä rajan yli pyrkinyttä ukrainalaistaistelijaa

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sanoo estäneensä neljän ukrainalaistaistelijan yrityksen ylittää raja Ukrainasta Venäjälle Brjanskin alueelle, kertovat venäläiset uutistoimistot.

Lausunnossa sanotaan Venäjän eliminoineen neljä sabotööriä. FSB:n mukaan ryhmällä oli mukanaan ulkomaisia aseita ja räjähteitä ja se suunnitteli provokaatioita ja sabotaasia Venäjän alueella.

Venäjä sanoi myös eilen estäneensä ukrainalaisryhmän rajanylityksen Brjanskiin. Alueen kuvernöörin mukaan iskussa kyseistä ryhmää vastaan ei aiheutunut kuolonuhreja.

(STT)

14.06: Ensimmäinen konttialus matkaan Ukrainasta Venäjän uhkaillessa

Ensimmäinen konttialus Mustanmeren viljasopimuksen purkautumisen jälkeen on saatu matkaan Odessan eteläisestä satamasta, Ukraina kertoo.

Venäjä on sanonut voivansa hyökätä Ukrainan satamia käyttäviä aluksia vastaan. Venäjä kieltäytyi jatkamasta Mustanmeren viljasopimusta, joka takasi turvallisen reitin Ukrainan ruoka- ja lannoitekuljetuksille.

Ukrainan infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov kertoi, että alus liikkuu siviilialuksille tarkoitettua tilapäistä merikäytävää pitkin.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat