Zelenskyi: Ukraina keskustelee Ruotsin kanssa mahdollisuudesta saada Gripen-hävittäjiä – MTV seuraa sotaa

Ukrainan puolustusvoimat: Ilmakuvat näyttävät iskun Venäjän kalustoon Luhanskissa 0:53
Katso video: Torstaina Ukrainan puolustusvoimat julkaisi kaksi videota, joissa sen mukaan Ukrainan joukot iskevät muun muassa Venäjän ilmatorjuntayksikköön Luhanskissa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 19. elokuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä

  • WP: Yhdysvaltain tiedustelu ennustaa, ettei Ukrainan vastahyökkäys saavuta päätavoitettaan eli Krimin maasillan katkaisua
  • Ukrainan turvallisuusjohto harmitteli MTV:lle puheita vastahyökkäyksen hitaasta etenemisestä
  • Venäjän raakuuksien uhreja ja todistajia puhutettu Suomessa – KRP tekee 70 esiselvitystä mahdollisista sotarikoksista
  • Ukraina väittää vallanneensa Urozhainen kylän etelässä
  • ISW: Ukraina on ottanut uusia prikaateja käyttöön Länsi-Zaporizhzhjassa
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä

20.53: CNN:n erikoistoimittaja: Ukraina tarvitsee hävittäjiä heti

CNN:n kansainvälinen turvallisuustoimittaja Nick Paton Walsh kirjoitti analyysin CNN:lle, miksi Ukraina tarvitsee kipeästi hävittäjiä sodassa Venäjää vastaan. Ja se tarvitsee niitä heti.

Walsh kirjoittaa, että Ukrainassa Orikhivin rintamakaupungin kraatterien syvyys ja tiheys ovat tyly esimerkki siitä, miksi Ukraina tarvitsee kiireellisesti F-16-hävittäjiä.

20.50: Käihkö: Merkkejä sodan pitkittymisestä

Ukrainan sodassa näkyy merkkejä osapuolten varautumisesta pidempään, vuosia kestävään sotaan, arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

Esimerkkinä tästä käy osaltaan Ruotsista kuullut uutiset siitä, miten ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja alettaisiin tuottaa paikan päällä Ukrainassa.

15.43: Zelenskyi: Ukrana keskustelee Ruotsin kanssa Gripen-hävittäjistä

Zelenskyi kertoo Ukrainan aloittaneen keskustelun Ruotsin kanssa mahdollisuudesta saada maalta Gripen-hävittäjiä. Hän kertoo myös ukrainalaisjoukkojen jo aloittaneen harjoittelut koneilla.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ei kommentoinut hävittäjäkysymystä omassa puheenvuorossaan.

Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan 5:28
Ilmari Käihkö: Ruotsin ja Ukrainan ilmoitus on merkittävä, mutta tarkoittaa valmistautumista pitkään sotaan

15.41: Zelenskyi: Ukraina tähtää ruotsalaispanssareiden tuotantoon

Ruotsi ja Ukraina ovat sopineet valmistavansa yhteisesti ruotsalaisia CV90-rynnäkköpanssarivaunuja paikan päällä Ukrainassa. Asiasta kertoi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin Ruotsin-vierailun aikana. Zelenskyi on Ruotsissa yllätysvierailulla.

Iltapäivällä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Kristersson kertoi ruotsalaisten olevan järkyttyneitä Venäjän viimevuotisen hyökkäyksen johdosta. Ruotsi lupaa antaa jatkossakin parasta sotakalustoa Ukrainan sotavoimien avuksi. Tällä viikolla Ruotsi lupasi toimittaa Ukrainaan lisää muun muassa Leopard-panssarivaunuja. (STT, kohtaa päivitetty 16.43)

13.22: Ukraina: Seitsemän kuoli ja 90 haavoittui Venäjän ohjusiskussa Tshernihiviin

Seitsemän ihmistä on kuollut ja 90 haavoittunut Venäjän Tshernihiviin tekemässä ohjusiskussa, sanoo Ukrainan sisäministeriö uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ukrainan mukaan ohjusisku tapahtui lauantaiaamuna, kun ihmiset olivat matkalla kirkkoon. Sisäministeriön mukaan kuolleista yksi ja haavoittuneista 12 oli lapsia.

Päivitetty 19.8.2023 kello 15.12: Kuolonuhrien ja haavoittuneiden määrät päivitetty.

13.20: Venäjä: Ukraina on tehnyt dronehyökkäyksen sotilaslentokentälle Venäjällä

Venäjän puolustusministeriö väittää Ukrainan tehneet dronella tai droneilla "terrorihyökkäyksen" Novgorodin alueella sijaitsevalle sotilaslentokentälle. Puolustusministeriön väitteistä kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän valtiomedia RIA Novosti.

Venäjän puolustusministeriön mukaan hyökkäys aiheutti tulipalon, joka sammutettiin nopeasti.

Väitetyssä hyökkäyksessä vaurioitui yksi sotilaslentokone.

Venäjän mukaan hyökkäys ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Tietoja ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole kommentoinut väitettyä iskua. 

12.32: USA:n tiedustelulta armoton ennuste Ukrainan vastahyökkäyksestä – ISW: Näistä syistä tuomio on ennenaikainen

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) löytää kritisoitavaa Yhdysvaltain tiedustelun ennusteesta, jonka mukaan Ukrainan vastahyökkäys ei onnistu katkaisemaan Venäjän Krimin maasiltaa. Tätä on pidetty Ukrainan kesän vastahyökkäyksen päätavoitteena. Tiedustelun ennusteesta kertoi perjantaina yhdysvaltalaislehti Washington Post (WP).

Ajatushautomo ISW katsoo, että on ennenaikaista tehdä arviota siitä, miten Ukrainan vastahyökkäys tulee lopulta menestymään.

Yhdysvaltain tiedustelun arviossa todetaan, ettei Ukraina kykene etenemään Etelä-Ukrainan Melitopolin kaupunkiin, jonne on Länsi-Zaporizhzhjassa kulkevalta nykyiseltä rintamalinjalta lyhimmillään noin 70 kilometriä.

Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan ukrainalaisjoukot tulevat jäämään "useiden mailien" päähän Melitopolista. Yksi maili on 1,6 kilometriä. WP kuvailee Yhdysvaltain tiedustelun arviota "armottomaksi".

ISW kääntää tämän positiiviseksi, sillä jos Ukrainan pääsisi vain joidenkin kilometrien päähän Melitopolista, olisivat kaupungin kautta kulkevat huoltoreitit Ukrainan tykistön kantaman sisällä.

– On epäselvää, miksi Yhdysvaltain tiedusteluanalyytikot ovat väitetysti päätelleet, että Melitopolin valtaaminen on ainoa tapa, jolla Ukraina voi katkaista Venäjän (Krimin niemimaan) maasillan.

ISW:n mukaan Melitopolin valtaus on vain yksi tapa, jolla Ukraina voisi katkaista Asovanmeren pohjoispuolella kulkevat Venäjän maareitit.

11.44: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 500 sotilasta ja 8 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 500 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kahdeksan taistelupanssarivaunua, 14 panssariajoneuvoa ja 19 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

8.59: Ukrainalaissotilaat väitetysti vyöryttävät dronevideolla venäläisasemia Etelä-Ukrainassa

Ukrainan armeijan merijalkaväen 36. prikaati on julkaissut videon, jonka se väittää näyttävän, miten ukrainalaissotilaat vyöryttävät tai varmistavat venäläisasemia lähellä Urozhainen kylää. Uutistoimisto Reuters on vahvistanut videon kuvauspaikan, mutta ei kuvausaikaa.

Ukrainalaisprikaati väittää oletettavasti dronen kuvaaman videon näyttävän, miten jalkaväkisotilaat käyvät läpi venäläisten juoksuhautoja ja kaivantoja. Työkaluina ovat ilmeisesti konetuliaseet ja käsikranaatit.

Ennen sotaa Urozhainen kylässä asui tuhatkunta ihmistä. Ukraina on rummuttanut sen valloitusta, mitä ainakin osin selittää se, että kyse on ensimmäisestä kylästä, jonka Ukrainan vastahyökkäys on Reutersin mukaan onnistunut valloittamaan sitten heinäkuun 27. päivän.

Ukrainan armeijan videolla väitetään ukrainalaisen yksikön raivaavan venäläisten kaivantoja Urozhainen lähellä 2:22
Ukrainan armeijan julkaisema video, jossa se väittää näkyvän, miten maan jalkaväkisotilaat vyöryttävät venäläisasemia Urozhainen lähettyvillä. Videon kuvauspaikka on vahvistettu, mutta kuvausajankohta ei ole tiedossa.

7.12: Venäjä hyökkää erityisellä voimaryhmällä Koillis-Ukrainassa – Pekka Toveri kertoo, miksi juuri siellä: "Eivät venäläiset tyhmiä ole"

Venäjän hyökkäys Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella on käytännössä Venäjän vastaisku Ukrainan noin kaksi ja puoli kuukautta kestäneelle vastahyökkäyksellä. "Eivät venäläiset tyhmiä ole", toteaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri venäläisoperaatiosta MTV Uutisille.

Ukrainan maavoimien komentaja Oleksandr Syrskyi kuvailee Kupjanskin alueen tilannetta "monimutkaiseksi".

Yksi vihje siitä, miten vakavana Ukraina Venäjän hyökkäystä pitää, saatiin, kun ukrainalaisviranomaiset määräsivät tuhansia siviileitä evakuoitavaksi Kupjanskin alueelta.

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustajan Pekka Toverin (kok.) mukaan Venäjä on keskittänyt Kupjanskin alueelle niin sanotun voimaryhmän, jossa on mukana kahden armeijakunnan joukkoja.

Venäläisen voimayhtymä on tiettävästi ollut asemissa jo parin kuukauden ajan.

– Eivät venäläiset tyhmiä ole. He arvasivat, että Ukraina tekee vastahyökkäyksen etelässä. Sodassa on tärkeintä pitää aloite hallussa. Venäjän tavoite oli, että kun Ukraina hyökkää etelässä, Venäjä hyökkää pohjoisessa, Toveri arvioi MTV Uutisille puhelimitse.

– Jos Venäjä pystyisi läpimurtoon Kupjanskissa, silloin Ukrainan olisi pakko irrottaa joukkoja etelästä pohjoiseen. Ukrainan vastahyökkäys käytännössä pysähtyisi.

Koillis-Ukrainan rintamatilanne 17. elokuuta. PUnaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Koillis-Ukrainan rintamatilanne 17. elokuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

23.24: Yksi kuoli Venäjän iskussa Hersoniin

Yksi ihminen on kuollut ja kaksi loukkaantunut Venäjän pommitettua kylää lähellä Hersonin kaupunkia, kertoo Ukrainan syyttäjänvirasto. Virasto ei kertonut kylän nimeä. Viraston mukaan neljä ihmistä loukkaantui iskussa Tšasiv Jarin kaupunkiin Donetskin alueella.

18.48: Ukrainan sodassa kuollut jopa 120 000 venäläistä

Ukrainan sodassa on kuollut tai haavoittunut viime vuoden helmikuun jälkeen jopa lähes puoli miljoonaa eli 500 000 venäläis- ja ukrainalaissotilasta. Asiasta kertoo New York Times -lehti nimettömiin yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiin vedoten.

Venäjän sotilasuhrien määrä lähestyy 300 000:ta, joista jopa 120 000 olisi kuollut. Haavoittuneita on NYT:in mukaan 170 000–180 000.

Ukrainalaisia sotilaita on lehden mukaan kuollut noin 70 000 ja haavoittunut 100 000–120 000.

Virkamiehet muistuttavat, että uhrien määrää on edelleen vaikea arvioida, koska Venäjän uskotaan rutiininomaisesti aliarvioivan sodassa kuolleet ja haavoittuneet eikä Ukrainakaan julkista virallisia lukuja.

Yhdysvaltain hallinnon tuorein julkinen arvio tappioista tuli marraskuussa. Tuolloin asevoimien komentaja, kenraali Mark A. Milley sanoi, että yli 100 000 sotilasta kummallakin puolella on saanut surmansa tai haavoittunut sodan alkamisen jälkeen. 

Venäläisiä on taistelukentällä lähes kolme kertaa enemmän kuin ukrainalaisia.

Yhdysvaltojen ja Euroopan viranomaisten mukaan Ukrainan vastahyökkäyksen kahden ensimmäisen viikon aikana jopa 20 prosenttia Ukrainan taistelukentälle lähettämästä aseistuksesta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Tappioiden joukossa on myös joitakin länsimaiden taistelukoneita.

Vielä merkittävämpää on, että tuhansia sotilaita kuoli tai haavoittui, kertoivat viranomaiset.

Lisää perjantain tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat