Ukrainan ilmavoimat: Emme saa F-16-hävittäjiä tänä vuonna

Ukrainan ilmavoimien tiedottajan Yurii Ihnatin mukaan on "on käynyt selväksi", ettei Ukraina saa tänä vuonna käyttöönsä länsimaisia F-16-hävittäjiä. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Ukraina on pyytänyt ja vaatinut F-16-hävittäjiä jo yli vuoden ajan. 

– On jo käynyt selväksi, että emme pysty puolustamaan Ukrainaa F-16-hävittäjillä tänä syksynä tai talvena, Ukrainan ilmavoimien tiedottajan Yurii Ihnat sanoi Ukrainan televisiossa.

Julkisesti sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi että eurooppalaisviranomaiset ovat sanoneet, että ukrainalaisten F-16-hävittäjälentäjien koulutus alkaa elokuussa.

Elokuun 1. päivänä CNN kertoi viranomaisiinlähteisiin vedoten, että Yhdysvallat odottaa, että Euroopan valtiot saavat valmiiksi suunnitelman siitä, miten ukrainalaiset F-16-hävittäjälentäjät koulutetaan.

Vaikka Venäjä ei ole onnistunut hankkimaan suurhyökkäyksensä aikana kiistatonta ilmaherruutta, on sillä kuitenkin huomattavasti Ukrainaa suuremmat ilmavoimat, joita se on ilmeisesti käyttänyt aktiivisesti torjuessaan Ukrainan vastahyökkäystä.

Ukrainan armeijan komentaja Valerii Zaluzhnyi totesi heinäkuussa yhdysvaltalaislehti Washington Postille, etteivät länsimaat milloinkaan aloittaisi hyökkäystä ilman ilmaherruutta. 

– Vihollinen käyttää eri sukupolven koneita. Meitä pidettäisiin hulluina, jos hyökkäisimme jousipyssyillä, mutta jostain syystä ilma-aseen saamisen suhteen vastaus on "ei, ei", Zaluzhnyi sanoi lehdelle.

“Luukkuja ei kannata jättää auki kuumalla” – Ukrainan drone teki selvää venäläistankista 0:38
Ukrainan armeija julkaisi elokuussa videon, jossa se väittää näkyvän, miten ukrainalaisdrone tiputtaa kranaatin venäläisen panssarivaunun sisään avoimesta luukusta. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat