Veikkausliigassa erimielisyyttä kauden aloittamisesta – seurapomolta suora vastaus yleisökysymykseen: ”Se on niin tappiollista toimintaa”

Kuopion Palloseura juhli syksyllä 2019 hartaasti odotettua Suomen mestaruutta. Mestaruuden puolustaminen eteni viime kaudella aikataulussa, kunnes hyvä vire katkesi yhdessä eurotaipaleen kanssa. Maaliskuussa 2021 Suomen ehdottomiin kärkiseuroihin lukeutuva KuPS elää kaksoistodellisuutta.

Simo Valakarin päävalmentajakseen palkanneet kuopiolaiset ovat kauden alla urheilullisen tuloksen ja sisällön perusteella jälleen yksi suurimmista. Joukkue on voittanut neljä pelaamaansa harjoitusottelua ja kolme Suomen cupin ottelua maalierolla 18-3. Seuran toimistossa tuuli ei ole yhtä myötäinen.

Jos kausi käynnistyy huhtikuun 10. päivä – ja vielä ilman yleisöä – varautuminen on vaikeaa, KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen sanoo MTV Urheilulle.

– Jos joudutaan pelaamaan tyhjille katsomoille, sillä on dramaattinen vaikutus talouteen. Tai vähentämään ottelumääriä. Niihin on hyvin vaikea varautua.

Vaadittavia toimenpiteitä on jo tehty. KuPS leikkasi pelaajabudjettiaan tälle kaudelle 150 000 euroa. Päivittäisessä toiminnassa suitset on kiristetty tiukalle. Harjoittelu on edennyt luonnolliseti vain kotimaisemissa. 

Viime kausi muistetaan rajoitetuista yleisömääristä ja erillisistä katsomolohkoista. Kuopiolaisseuran lipputulot putosivat pienempi ottelumäärä ja pelaamatta jäänyt yläloppusarja huomioiden 380 000 euroa vuoteen 2019 verrattuna.

– Rajoitetulla yleisömäärällä meillä oli noin 1000 katsojaa per ottelu vähemmän edelliseen kauteen verrattuna. Näistä voi jokainen arvioida tappioita, jos katsomoissa on tulevalla kaudella täysin tyhjää. Varmaan puhutaan vähintään kaksinkertaisesta summasta.

Suomi on lähiviikot painavan koronasulun alla, mutta KuPSin tiedon mukaan Veikkausliigan uuden kauden on yhä määrä alkaa huhtikuun 10. päivä.

Toimitusjohtaja myöntää, että seuroilla on eriäviä näkemyksiä tyhjille katsomoille pelaamisesta. Koronarajoituksissa on alueellisia eroja, jonka lisäksi seurat poikkeavat toisistaan monella tavalla.

– Siellä on monenlaista mielipidettä. Jokaisella on varmasti erilaisia intressejä. Toisilla seuroilla talous nojaa vahvemmin yleisötuloihin ja toisilla raha tulee muuta kautta, kuten yhteistyökumppaneilta. Nämä voi nähdä jo Veikkausliigan yleisömääriä vertailemalla.

– Sekin vaikuttaa, onko joukkue europeleissä. Ne tuovat tuloja, mutta myös otteluruuhkaa, jos sarjan käynnistäminen lykkääntyy. Sellaiset joukkueet haluavat pelata pelejä pois heti alkukaudesta. Tämä esimerkiksi oli meidän ongelmamme viime kaudella. 

Heiskanen itse on henkilökohtaisesti sitä mieltä, ettei kautta tule aloittaa tyhjille katsomoille.

– Kokonaan tyhjille ei oikeastaan pysty pelaamaan, koska se on niin tappiollista toimintaa. En tiedä, mikä on aiemmasta muuttunut. Viime kaudella Veikkausliigan seuroilla oli aika vahva yhteisymmärrys siitä, että tarvittaessa voimme pelata korkeintaan 1-2 ottelua tyhjille katsomoille. Jos ympärille saadaan jonkinlaista taloudellista tukimallia, tilanne on toinen.

Valtiokonttorin kustannustuista ei ole siihen toistaiseksi ollut.

– Ne eivät ole kohdelleet meitä seuroja tasapuolisesti. Osa niitä saa ja osa ei. Esimerkiksi me olemme olleet viime vuoden osalta näissä tukipäätöksissä väliinputoaja. Europelimme toivat sen verran tuloja, ettei liikevaihtomme laskenut tarpeeksi. Tukia ei näin ollen voinut hakea, vaikka korona aiheutti lipputuloihin 380 000 euron loven ja kokonaisuutena likemmäs 700 000 euroa tappiota normaalitilanteeseen verrattuna. 

– Pelatahan meidän pitää. Meillä on pelaajien kanssa määräaikaiset työsopimukset ja kustannuksia joka tapauksessa. Yhtä kalliiksi tulee suunnilleen, pelataan tai ei. Jos kausi pystyttäisiin viemään samanlaisella sektori-ajattelulla ja 500 katsojan lohkoilla kuin viime kaudella, sillä pysyttäisiin pinnalla. Jos katsomot ovat pitkiä aikoja kokonaan tyhjinä, sitten tämä muuttuu vaikeaksi, Heiskanen arvioi.

– Totta kai toivomme myös, että valtiovalta tukisi meitä seuroja samalla tavalla kuin on jääkiekon puolellakin tukenut, Heiskanen lausuu. 

Heiskanen lausuu kurimuksen keskeltä kiitoksen KuPSin yhteistyökumppaneille.

– Koronatoimet eivät ole näkyneet yhteistyökumppaneissa vielä juuri mitenkään. Meidän on nostettava kumppaneillemme hattua mukana pysymisestä, vaikka vaikeaa on heilläkin. Muutamien kanssa on jopa pystytty nostamaan panostuksia. Sieltä on löytynyt hienoa solidaarisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat